ریزش روزانه تعدادی از موها برای همه افراد به صورت طبیعی وجود دارد اما ریزش موی بیش از حد یک نگرانی بزرگ هم برای آقایان و هم برای خانم‌ها است. این نگرانی یا می‌تواند با دیدن چند تار موی ریخته شده یا موهایی که هنگام شانه کردن موها کنده شده شروع گردد. در بعضی موارد این ریزش موی بیش از حد ممکن است فرد را به سمت طاسی ببرد. طاسی به ریزش بیش از حد موی شما اشاره دارد که می‌‌تواند ارثی یا ناشی از مصرف بعضی از داروها باشد. ریزش مو همچنین می‌تواند علامتی از یک بیماری زمینه‌ای باشد. زنان، مردان و حتی کودکان ممکن است ریزش مو را تجربه کنند.
بعضی از افراد که کمتر به ظاهر خود اهمیت می‌دهند هیچ مشکلی با ریزش موی خود ندارند و اجازه می‌‌دهند که طاسیشان بدون هیچ درمانی کامل شود. گروهی هم که به مرحله طاسی رسیده‌اند و از وضعیت موجود رضایت ندارند سر خود را بوسیله کلاه گیس، کلاه و … می‌پوشانند. در نهایت گروهی که زیاد به ظاهر خود توجه دارند برای درمان ریزش موی خود روش‌های دارویی یا جراحی را انتخاب می‌کنند.
به گفته دکتر مریم ملکی، روزانه ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ مو برای ما طبیعی تلقی می‌‌شود و از آنجایی که ما حدود یک میلیون تار مو بر روی سر خود داریم این میزان از ریزش مو مهم نیست و نمی‌تواند علت قابل توجهی برای کم‌پشت شدن موهای سر باشد. همچنین کاهش تراکم موهای سر جزئی طبیعی از روند پیری‌ است و با افزایش سن موها کم‌‌پشت می‌شوند. با این حال در صورتی که تجدید رویش موها از تعداد موهای ریخته شده کمتر باشد یا موهای جدید نازک‌تر از موهای قبلی باشند شما دچار طاسی شوید.

علل ریزش مو

دلایل زیادی برای ریزش مو در یک فرد وجود دارد ولی این دلایل در زنان و مردان متفاوت است. برای درک دلایل ریزش مو باید ابتدا چرخه رشد مو را مورد بررسی قرار دهیم.
موهای ما دارای چرخه‌های رشد و استراحت هستند ولی این چرخه‌‌ها در هر فرد متفاوت است. به طور کلی دوره رشد مو حدود ۲ تا ۳ سال طول می‌کشد و در این مدت مو هر ماه حدود یک سانتی‌متر رشد می‌کند. پس از این مدت رشد مو متوقف می‌‌شود و مو وارد مرحله استراحت می‌‌شود که این مرحله برای مدت ۲ تا ۳ ماه ادامه می‌‌یابد. در پایان مرحله استراحت، مو دچار ریزش می‌‌شود و در همان‌ جا موی جدیدی شروع به رشد می‌‌کند، بنابراین دوره جدید رشد شروع می‌‌گردد. این چرخه ممکن است به دلایل مختلف مختل گردد. اگر شما دچار اختلالات هورمونی یا انواع خاصی از تحریکات پوست سر گردید فاز رشد برخی از فولیکول‌‌‌های مو کوتاه‌‌تر شده و در نتیجه موهای کوتاه‌‌تر و نازک‌‌تری پدید می‌‌آید.
انواع مختلفی از ریزش مو وجود دارد و علل هر کدام از آن‌ها هم ممکن است متفاوت باشد. ما برای درک بهتر علل ریزش مو، به دانستن انواع ریزش مو نیاز داریم:

1_ نوع آندروژنیک (ارثی) یا الگوی کچلی

این نوع از ریزش مو می‌‌تواند در هر دو جنس رخ دهد. در این فرم دوره رشد مو از ۲ تا ۳ سال کوتاه‌‌تر است و موها ضخیم و محکم نیستند. با هر چرخه از رشد مو، ریشه مو به سمت سطح پوست سر متمایل‌‌تر می‌‌شود و با شست‌وشو و شانه کردن راحت‌‌‌تر ریزش می‌‌‌کند. برخی از محققین نشان داده‌‌اند که توارث نقش کلیدی را در این نوع از ریزش مو دارد. عامل ژنتیک همچنین در مورد سن شروع ریزش مو موثر است. برای مثال در هر محدوده سنی که پدر، مادر یا والدین شما دچار شروع ریزش مو شده‌اند این احتمال خیلی زیاد است که شما هم در همین محدوده سنی شروع به ربزش موی سر کنید. وراثت همچنین در مورد سرعت پیشرفت، الگو و وسعت طاسی شما موثر است.

2_ آلوپسی اسکار

این نوع از ریزش مو دائمی‌ست و مشخصه آن التهاب فولیکول مو است. التهاب باعث صدمه به فولیکول مو ودر نهایت ریزش آن می‌شود. به دلیل التهاب موی جدید رشد نمی‌‌کند. این نوع از ریزش مو خودبه‌‌خود و به تنهایی رخ نمی‌‌دهد و معمولا در همراهی با بیماری‌های پوستی از قبیل لیکن پلان و لوپوس مشاهده می‌شود.

3_ آلوپسی آره آتا

تصور می‌شود که آلوپسی آره‌آتا یک اختلال خودایمنی است (وضعیتی که سیستم دفاعی بدن به بافت‌های خودی حمله می‌کند) اما علت دقیق آن ناشناخته است. افرادی که دچار این وضعیت هستند به طور کلی در وضعیت خوبی از سلامتی هستند اما تعداد کمی از آن‌ها ممکن است اختلالات دیگر خودایمنی نظیر بیماری تیروئید را داشته باشند. محققین بر این باورند که برخی افراد به صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به این وضعیت هستند و در برخی دیگر، عفونت‌های ویروسی زمینه‌ساز این اختلال می‌شود. در این وضعیت بعد از درمان موهای شما مجددا رشد می‌کند اما ممکن است دوباره دچار ریزش و رویش دوباره شود. این وضعیت ممکن است چندین بار اتفاق بیافتد.

4_ تلوژن افلوویوم

در این مورد مو به طور ناگهانی و غیرمنتظره می‌ریزد. این زمانی ایجاد می‌شود که یک شوک عاطفی یا جسمی برای شما روی دهد و در نتیجه فولیکول‌های مو را به فاز استراحت می‌‌برد. اما عموما ”در عرض چند ماه فولیکول‌های مو مجددا” فعال می‌شوند و موهای جدید شروع به رشد می‌کنند. تلوژن افلوویوم ممکن است بدلایل زیر اتفاق بیافتد: شوک‌های عاطفی (مانند مرگ یک عزیز)، تب بالا ناشی از یک بیماری معین، کاهش وزن بیش از حد و ناگهانی، جراحی و اختلالات متابولیک. به طور معمول بعد از درمان بیماری ضمینه‌ای، موها شروع به رشد مجدد می‌کنند اما ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد و میزان رشد هم به مانند قبل نباشد.

5_ آلوپسی کششی

این نوع از ریزش مو (آلوپسی کششی) زمانی روی می‌دهد که شما موهای خود را برای فرم دادن به آن بیش از حد بکشید. ریشه‌های مو کم‌کم ضعیف می‌شوند و می‌ریزند.

  • یکی دیگر از علت‌های بالقوه از دست دادن مو تغذیه نامناسب است. مقادیر ناکافی پروتئین، آهن یا ویتامین B12 در رژیم غذایی شما می‌تواند باعث شود که شما ریزش مو را تجربه کنید.
  • شرایطی مانند دیابت و لوپوس دو بیماری شناخته شده‌‌ای هستند که می توانند باعث ریزش مو شوند.
  • داروهای موثر در درمان نقرس و آرتروز می‌توانند باعث ریزش مو شوند. اختلالات روانی مانند افسردگی و مشکلات قلبی مانند فشار خون بالا ممکن است باعث ریزش مو در برخی افراد شود. همچنین زنانی که قرص‌های ضدبارداری مصرف می‌کنند ممکن است ریزش مو را تجربه کنند.
  • شیمی‌‌درمانی یا پرتودرمانی برای درمان سرطان باعث ریزش مو می‌شود. این درمان باعث می‌‌شود موهای سالمی که در حال رشدند بریزند. پس از اتمام درمان موها به احتمال زیاد مجددا رشد می‌کنند.
  • یکی دیگر از دلایل شایع برای ریزش مو تغییرات و عدم تعادل هورمونی است و این می‌تواند باعث ریزش موی موقت بویژه در زنان شود. در طول زندگی یک زن تغییرات هورمونی در دوران بارداری، زایمان، پس از قطع قرص‌های جلوگیری از بارداری، در شروع یائسگی و یا بدلیل یک غده تیروئید پرکار یا کم‌‌‌‌‌کار رخ می‌دهد. در طول بارداری طبیعی است که موها پرپشت‌تر است با این حال بعد از زایمان ریزش و کم‌پشت شدن موها طبیعی است.
  • مواد شیمیایی برای رنگ کردن و حالت دادن موها می‌‌تواند باعث صدمه و ریزش موها شود.
  • فرم دادن موها بوسیله وسایل فرکننده، برس و شانه کردن بیش از حد اگر باعث آسیب به مو شود می‌تواند باعث ریزش مو شود.
  • عفونت‌های قارچی پوست سر (مانند کچلی موضعی) می‌تواند به مو و پوست شما حمله کند و منجر به ریزش مو شود. بعد از درمان عفونت، معمولا مو مجددا رشد می‌‌کند.
  • یک نوع اختلال روانی یا بیماری روانی وجود دارد که می‌تواند باعث ریزش مو شود. بیمارانی که با این بیماری تشخیص داده شده‌اند اصرار به کندن موهای خود دارند به طوری که نمی‌‌توانند در مقابل آن مقاومت کنند، چه موهای سر چه ابروها و یا نواحی دیگر بدن. کندن مو از پوست سر اغلب ایجاد لکه‌های طاسی بر روی سر این افراد می‌کند.

علائم ریزش مو

اجازه دهید ریزش موی دائمی و موقت را مورد بحث قرار دهیم.

ریزش موی دائمی

در مردان نوع الگوی کچلی می‌‌تواند در اوایل زندگی شروع شود. این فرم یک سوم از مردان و زنان را درگیر می‌کند. در مردان خط رویش مو به عقب می‌رود و می‌‌تواند طاسی نسبی یا کامل ایجاد کند. همین نوع ریزش در زنان محدود به کم‌پشت شدن موها در نواحی کف سر، جلوی سر، شقیقه‌ها و فرق‌‌سر می‌باشد و بندرت ممکن است طاسی کامل ایجاد کند.

ریزش موی دائمی می‌تواند در مواردی که پوست سر ملتهب بوده و در نتیجه آسیب به فولیکول‌های مو وارد شده نیز دیده شود اما بندرت اتفاق می‌افتد. از آنجا که التهاب وجود دارد ریزش موی ناحیه‌ای همراه با خارش و یا درد است.

ریزش موی موقت

ریزش مو در آلوپسی آره‌آتا معمولا در محدوده‌های کوچک، گرد با حاشیه مشخص رخ می‌دهد اما ریزش مو تنها به چند ناحیه محدود می‌شود. آلوپسی آره‌آتا محدود به پوست سر و می‌تواند بر روی هر منطقه‌ای که در آن مو وجود دارد (ابرو، مژه و صورت) روی دهد. در موارد نادر، ریزش مو می‌‌تواند به کل بدن گسترش یابد.
در ریزش مو به علت استرس روحی یا احساسی ریزش موی موقتی به طور ناگهانی به علت شوک عاطفی یک بیماری مهم یا تنش‌های عمده در زندگی رخ می‌دهد. با هر بار شانه کردن مو ممکن است تعداد انگشت شماری مو بریزند. این نوع از ریزش مو معمولا موجب کم‌پشت شدن کلی موها بدون هیچ لکه طاسی می‌‌‌‌شود.
نوع دیگری از ریزش مو که در بالا بحث شد ریزش مو از نوع کششی است. تکه‌‌های طاس شده می‌تواند در هر نقطه‌ای که مو توسط وسایل آرایشی تحت کشش قرار گرفته رخ دهد. ریزش مو به طور معمول در جایی اتفاق می‌افتد که مو به طور محکم کشیده شده است اما به طور کلی این ریزش پس از یک دوره طولانی از زمان اتفاق می‌افتد و بصورت ناگهانی نیست.
در آناژن افلوویوم که ریزش مو بعد از درمان سرطان است، ریختن موها به سرعت پس از شروع درمان اتفاق می‌افتد. در برخی موارد طاسی کامل وجود دارد. هنگامی که درمان رو به اتمام است، چرخه رشد مو دوباره بازسازی می‌شود و مو مجددا رشد می‌کند.

تشخیص ریزش مو

تشخیص علت ریزش مو می‌تواند برای پزشک شما وقت‌گیر باشد. تشخیص مشخصا براساس ظاهر موهای شما نیست. پزشک شما سابقه کامل پزشکی و خانوادگی شما را می‌‌گیرد و موهای شما را معاینه خواهد کرد. سن شما، عادات، تغذیه، الگوی ریزش مو، سرعت ریزش مو، مشاهده موها از نمای نزدیک و همراهی با علائم دیگر بدنی همگی توسط پزشک شما مورد بررسی خواهد گرفت. همه این عوامل در رسیدن به تشخیص صحیح علت ریزش مو کمک‌کننده خواهد بود.
پس از بررسی سابقه شخصی و خانوادگی شما همراه با معاینه مو، پزشک شما ممکن است هنوز قادر به تشخیص بیماری شما نباشد. سپس پزشک شما مجبور به انجام تست‌های خاص برای رسیدن به تشخیص علت بیماری شما خواهد شد. تست‌هایی که پزشک انجام خواهد داد در زیر آورده می‌شود:

1_ تست کشیدن: برای انجام این آزمایش پزشک شما موهایتان را در دست گرفته و می‌کشد تا ببیند چه تعداد از موهای شما می‌ریزد. این به تعیین مرحله ریختن مو کمک می‌کند.
2_ تست خراشیدن: گاهی اوقات پوست سر خراشیده می‌‌شود و یا تعدادی از موها چیده می‌گردد تا مشخص شود آیا عفونت عامل ریزش مو است یا خیر.
3_ نمونه‌برداری تکه‌ای: این نمونه‌برداری شامل گرفتن تکه‌ای از بافت پوست سر و بررسی آن در زیر میکروسکوپ برای رسیدن به تشخیص است. در طی این آزمون پزشک ممکن است برای درآوردن تکه‌ی کوچکی از لایه‌های عمقی‌تر پوست شما از ابزار استفاده کند.
4_ آزمایشاتی برای سایر بیماری‌های مرتبط:پزشک شما ممکن است آزمایشاتی برای تشخیص بیماری‌های پزشکی که باعث از دست دادن مو می‌شود را درخواست کند مانند بیماری تیروئید، دیابت، لوپوس. همچنین شما ممکن است به پزشکتان بگویید در حال مصرف دارویی برای یک بیماری هستید که ریزش مو از عوارض جانبی آن دارو می‌باشد مانند داروهای ضدنقرس، التهاب مفاصل، افسردگی و مشکلات قلبی.

درمان ریزش مو

اگر طاسی ایجاد شده باشد اعم از دائم و یا موقت درمانی ندارد (بجز پی‌آر‌پی) اما قطعا می‌تواند مخفی شود. در صورت کم‌پشت شدن مو‌های شما می‌توان به رشد موها و جلوگیری از ریزش بیشتر کمک کرد.

درمان‌های ریزش مو

اثر روش‌های درمانی مورد استفاده برای درمان ریزش مو بستگی به علت از دست دادن مو، میزان از دست دادن مو و پاسخ فرد به درمان دارد. به طور کلی اگر ریزش مو شدید باشد درمان کمتر موثر است. موثرترین درمان زمانی صورت می‌گیرد که یک تشخیص صحیح بر پایه ارزیابی بیماری زمینه‌ای فرد گذاشته شود. هنگامی که بیماری زمینه‌ای درمان شود این احتمال وجود دارد که موهای شما مجددا رشد کنند.

  • برخی از داروهای ضدریزش که در دسترس هستند در مایع یا فوم قرار داده شده‌اند و برای رشد مو و جلوگیری از ریختن بیشتر موها روی پوست سر مالیده می‌شود.
  • تعداد زیادی از کرم‌ها و پمادها نیز در بازار موجود است اما بهتر است آن‌ها را بعد از مشاوره با پزشک خود استفاده کنید.
  • مارک‌های تجاری مختلف از شامپو ادعا می‌کنند در برابر ریزش مو موثر هستند اما باز هم بهتر است قبل از اینکه شما شروع به استفاده از آن‌ها کنید از مشاوره پزشک خود بهره ببرید.
  • پزشک شما برای درمان ممکن است از تزریق کورتون به داخل پوست سرتان استفاده کند و شاید برای دیدن نتایج درمانی به تعداد زیادی تزریق در یک دوره طولانی نیاز باشد. برخی پزشکان همچنین قرص‌های کورتون را تجویز می‌کنند. در بیشتر موارد موی جدید احتمالا یک ماه پس از تزریق قابل مشاهده است. با این حال همیشه احتمال ایجاد تعدادی عارضه جانبی در طی درمان با کورتون وجود دارد.
  • جراحی شامل کاشت مو هم انجام می‌شود. تکنیک‌های کاشت مو از قبیل پانچ‌گرافت، مینی‌گرافت، ماکروگرافت، استریپ‌گرافت و اسلیت‌گرافت زمانی بکار گرفته شدند که اقدامات محافظه‌کارانه با شکست مواجه شدند. برای انجام این روش پزشکتان شما را به یک جراح زیبایی معرفی خواهد کرد. جراح تکه‌های کوچکی از پوست که هر یک حاوی چند تار مو را از عقب یا دو طرف پوست سر شما برداشته و آن‌ها را به بخش‌های طاس پیوند می‌زند. این کار ممکن است به چندین جلسه پیوند نیاز داشته باشد.
  • یکی دیگر از اعمال جراحی که برای ریزش مو انجام می‌شود، جراحی کاهش پوست سر نام دارد. در این عمل، بخش بی‌مو از پوست سر برداشته شده و جای آن پوست سر مودار را جایگزین آن می‌کنند. کاهش پوست سر همان‌طور که از نامش پیدا است به معنای کاهش مساحت پوست طاس روی سر شماست. این نوع عمل جراحی را می‌توان با پیوند مو ترکیب کرد تا بهترین نتیجه از لحاظ ایجاد یک خط رویش مو طبیعی به دست آید.

اعمال جراحی برای درمان طاسی عموما گران هستند و می‌تواند هم ناراحتی قابل توجهی را برای بیمار ایجاد کند و هم می‌تواند دردناک باشد. بسیاری از مردم این درمان را انتخاب نمی‌کنند. با استفاده از عمل جراحی، خطرات احتمالی عفونت یا جای زخم همیشه وجود دارد. پس از عمل برای ارزیابی کیفیت موهای جدید به چند ماه وقت نیاز است.

  • کلاه گیس یا پوستیژ: در صورتی که درمان‌های ریزش مو شکست بخورند شما ممکن است بخواهید از کلاه گیس یا پوستیژ استفاده کنید. کلاه گیس برای پوشاندن سر در ریزش مو دائمی یا موقت استفاده می‌شود. کلاه گیس پوششی است از موی انسان، حیوانات و یا برخی از مواد مصنوعی ساخته شده است.

پیشگیری از ریزش مو

در اغلب موارد، ریزش مو به یک علت زمینه‌‌ای وابسته است. هنگامی که شما علت زمینه‌ای را درمان می‌کنید ریزش مو درمان می‌شود. از سویی دیگر ریزش مویی که بدلیل بهداشت ضعیف، کمبودهای تغدیه‌ای و یا استرس است قطعا قابل پیش‌گیری است. بهداشت خوب مو، شامپو کردن به طور منظم و یا رژیم‌‌‌های تغدیه‌ای مناسب و غنی از پروتئین، ویتامین‌ها و آهن احتمالا می‌تواند از انواع خاصی از ریزش مو جلوگیری کند. درواقع می‌توان استفاده از مدل مو که به مو لطمه نمی‌زند و درنهایت دقت در انتخاب لوازم و وسایل آرایشی که به مو لطمه نمی‌زنند.

لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)



تعداد بازدید از این مطلب: 4942
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *