علائم درماتیت دور دهانی ممکن است شامل احساس سوزش و مورمور شدن باشد اما احساس خارش به ندرت تجربه می‌شود. به گفته دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو اغلب با مصرف بلند مدت استروئیدهای موضعی برای مشکلات پوستی خفیف یا حتی مشکلات پوستی تشخیص داده نشده، درماتیت دور دهانی اتفاق می‌افتد. درماتیت دور دهانی معمولا وضعیتی مزمن است.

معاینه فیزیکی درماتیت دور دهانی

درماتیت دور دهانی محدود به پوست می‌باشد. ضایعات پوستی به صورت جوش‌های قرمز فولیکولی گروهی، جوش‌های تاولی و جوش‌های چرکی با قاعده، منتشر و ویژگی الحاق شونده ایجاد می‌شود. توزیع جوش‌ها در اصل دور دهان است اما در نواحی دیگری مانند چین نازولابیال (لب-بینی) و نواحی جانبی پلک‌های پایینی نیز ممکن است دیده شود. در دختران جوان مبتلا به درماتیت دور دهانی ممکن است درگیری آلت تناسلی نیز دیده شود. در موارد شدید این بیماری که به آن درماتیت دور دهانی گرانولوم گفته می‌شود، تراوش گرانولوم در بررسی با دیاسکوپ رنگ مایل به زرد دارد. این ضایعات به صورت پلاک مشخص در چین‌های نازولابیال و چانه به هم ملحق می‌شوند.

عوامل درماتیت دور دهانی

علت اصلی ایجاد درماتیت دور دهانی در همه بیماران را نمی‌توان مشخص کرد. سبب درماتیت دور دهانی مشخص نیست اما مصرف طولانی مدت استروئیدهای موضعی برای مشکلات پوستی خفیف در ناحیه صورت اغلب باعث بروز این بیماری پوستی می‌شود.

داروها

بسیاری از بیماران در مصرف استروئیدهای موضعی افراط می‌کنند. هیچ همبستگی مشخصی بین خطر درماتیت دور دهانی و قدرت استروئید یا طول استعمال آن وجود ندارد. درماتیت دور دهانی پس از مصرف استروئیدهای بینی و داروهای استنشاقی استروئیدی نیز گزارش شده است.

زیبایی

کرم‌ها، پمادها و خمیر دندان‌های فلورین‌‌دار به خصوص آن‌هایی که پایه پارافین یا پترولیوم دارند و حامل‌های ایزوپروپیل میریستات از جمله فاکتورهای مسبب در نظر گرفته می‌شوند. در یک پژوهش که توسط محققان استرالیا صورت گرفت، گزارش شد استفاده از کرم‌ پودر همراه با مرطوب‌‌کننده و کرم ‌شب منجر به افزایش 13 برابری خطر درماتیت دور دهانی می‌شود. ترکیب مرطوب‌‌کننده و کرم ‌پودر نیز با افزایش قابل توجه (اما کمتر) درماتیت دور دهانی همراه بود در حالی که استفاده از مرطوب‌کننده تنها، افزایش احتمال درماتیت دور دهانی را نشان نمی‌داد. کرم‌های ضدآفتاب فیزیکی (نه شیمیایی) در کودکان به عنوان یکی از عوامل درماتیت دور دهانی در کودکان شناخته شده اند.

عوامل فیزیکی موثر در درماتیت دور دهانی

پرتوهای فرابنفش UV، حرارت و وزش باد می‌تواند درماتیت دور دهانی را بدتر کند.

عوامل میکروبیولوژی موثر در درماتیت دور دهانی

باکتری‌های دوکی شکل (فوزیفرم) اسپیریلا (spirilla)، گونه‌‌های کاندیدا و سایر قارچ‌ها در این ضایعات وجود دارند. تحقیقات منتشر شده در سال 2015 پیشنهاد می‌کند درماتیت دور دهانی حاصل از باکتری‌های میله‌ای شکل (fusobacteria) و روزاسه استروئیدی از هم تفکیک شوند.

عوامل متفرقه

فاکتورهای هورمونی نیز مظنون هستند. علت آن تخریب پوست در دوره پیش از قاعدگی است. داروهای ضدبارداری خوراکی نیز می‌تواند در این امر نقش داشته باشد.

عوارض درماتیت دور دهانی

اگرچه درماتیت در دهانی محدود به پوست بوده و جان فرد را تهدید نمی‌کند اما علت وجود ضایعات صورت و احتمالا طولانی بودن دوره بیماری ممکن است مشکلات عاطفی و هیجانی برای فرد ایجاد نماید. جهش اولیه بیماری معمولا با قطع مصرف استروئید اتفاق می‌افتد. مزمن شدن بیماری وضعیتی متداول است. حمله پوستی لوپوئید یکی از ویژگی‌های بسیار متنوع این بیماری است. تشخیص براساس قاعده مایل به زرد در دیاسکوپی صورت می‌گیرد، به آن درماتیت دور دهانی شبیه لوپوس گفته می‌شود. جای جوش (اسکار) یکی از مشکلات مربوط به نوع لوپوئید درماتیت دور دهانی است.

درمان پزشکی درماتیت دور دهانی

درمان موضعی یا سیستمی ضدالتهابی مشابه آنچه در درمان روزاسه انجام شد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. درمان فتودینامیک برای درماتیت دور دهانی مفید می‌باشد، اگرچه هنوز پژوهش‌های زیادی در این زمینه انجام نشده است. در مطالعات کنترل شده کوچک مشخص شده است پرازیکوانتل موضعی تا حد قابل توجهی علائم درماتیت دور دهانی را بهبود بخشیده وضعیت زندگی فرد را بهتر می‌کند.

درمانی که انجام می‌شود باید با شدت و گستردگی بیماری متناسب باشد. آموزش در مورد عوامل احتمالی مسبب این وضعیت و طول دوره آن اهمیت زیادی دارد. این اقدامات به بیمار کمک می‌کند بر بد شکلی حاصل از این بیماری غلبه کرده و به حداقل رساندن خطر عود مجدد آن کمک نماید. در طول دوره درمان باید استفاده از مواد آرایشی، مواد شوینده و مرطوب‌‌کننده متوقف شود. در سال 2014 یک الگوریتم درمانی برای کمک به پزشک در پیدا کردن درمان مناسب بیمار پیشنهاد شد.

دارودرمانی برای درماتیت دور دهانی

در موارد خفیف و همچنین در بیشتر کودکان و زنان باردار، درمان موضعی توصیه می‌شود. عوامل ضدمیکروبی مانند مترونیدازول و اریترومایسین بر مبنای غیرچربی مانند ژل، لوسیون و کرم توصیه می‌شود. کرم پیمکرولیموس شدت بیماری را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. این دارو به نظر می‌رسد در درماتیت دور دهانی حاصل از مصرف استروئید بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشد. داروهای ضدآکنه موضعی مانند اسید ازالئیک و آداپالن در پژوهش‌های باز مورد استفاده قرار گرفته‌اند. توجه داشته باشید از مصرف مرهم‌ها و پمادهای دیگر باید اجتناب شود.

در اشکال شدید درماتیت دور دهانی، درمان سیستمی با داروهای ضدروزاسه لازم است. داروهای مورد نظر عبارتند از تتراسایکلین (یا داکسی سایکلین) و ماینوسایکلین. در درماتیت نوع گرانولوم و انواعی که به این درمان‌ها پاسخ نداده اند، ایزوترتینوئین خوراکی ممکن است مد نظر قرار بگیرد. اریترومایسین خوراکی نیز در بیماران اطفال که دچار درگیری شدید یا سرسخت این بیماری هستند ممکن است استفاده شود.

صفردرمانی براساس این ایده طراحی شده است که با قطع مصرف تمام داروهای موضعی و مواد آرایشی و شیمیایی، عامل مسبب درماتیت دور دهانی برطرف می‌شود. این نوع درمان در بیماران بسیار مطیع انجام می‌شود. ممکن است در مواردی که سوء‌استعمال استروئید عامل بیماری بوده یا عدم تحمل مواد آرایشی توسط بدن مورد ظن است، این روش خیلی موثر باشد. در هر صورت تشدید اولیه علائم به خصوص در صورت قطع مصرف داروهای استروئید در ابتدای درمان مشاهده خواهد شد. بیمار باید از این موضوع آگاهی داشته باشد و آن را به عنوان مرحله‌‌ای از درمان بپذیرد.

در موارد مصرف بلند مدت استروئیدهای موضعی، قطع مصرف ابتدا با دوز کم کرم هیدروکورتیزون 0.5 درصد تا 1 درصد امتحان می‌شود. استفاده از استروئیدهای موضعی قوی اکیدا منع می‌شود. با این حال در برخی موارد کاهش تدریجی کورتیکواستروئیدهای ضعیف‌تر مانند کرم هیدروکورتیزون ممکن است برای شروع روش مناسبی باشد.

لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 5429
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *