رژیم غذایی خاصی که بتواند فقط باعث چاقی صورت، بهتنهایی شود وجود ندارد اما رژیمهای پر کالری مسلما باعث چاقی تمام اندامها و در کنار آن، صورت خواهد شد. شاید با گرفتن رژیم اصولی و ورزش متناسب بتوان در عین پرکردن و حجم دادن به صورت از چاقی تنه جلوگیری کرد اما برای این کار حتما باید با متخصصان تغذیه مشورت کرد. به طور کلی، معمولا سه روش برای حجم دادن به صورت و جبران چربیهای تحلیل رفته پیشنهاد میشود؛ تزریق ژل، تزریق چربی و گذاشتن پروتز با جراحی.
شکل 1روشهای حجم دادن به صورت
همانطور که میدانیم به مرور زمان با افزایش سن به طور طبیعی چربی بومی صورت تحلیل میرود.اصولا در صورت چربی از بدو تولد همیشه تمایل به کم شدن و تحلیل رفتن دارد (البته اگر فرد دچار چاقی کلی نشود). نوزادان اغلب صورت تپل دارند و حتی دارای غبغب هم هستند هر چه کودک بزرگتر میشود از حجم چربی صورت و غبغب کاسته میشود. در دوران بلوغ تا بیست سالگی همچنان صورت گرد است و پس از آن با تحلیل چربی صورت حالت مثلثی شکل به خود میگیرد. از نظر معیارهای زیباییشناسی صورت مثلثی شکل بیشترین محبوبیت را دارد.
شکل 2 انواع فرم صورت
تزریق چربی
تزریق چربی بهترین روش جهت برگرداندن چربی تحلیل رفته در صورت است. معمولا چربی را از کناره رانها، شکم، باسن، پهلو یا کناره زانوها بر میداریم و بعد از سانتریفیوژ، چربی خالص را با سرنگ به ناحیهای از صورت که میخواهیم پرتر به نظر برسد، تزریق میکنیم.
شکل 3 ساختار تکنیک تزریق چربی
تزریق چربی نوعی پیوند عضو است و احتمال بروز آلرژی بعد از تزریق آن صفر است. این روش ماندگار است اما ممکن است بعد از تزریق طی ۲ تا ۳ ماه بعد شاهد تحلیل میزان چربی تزریقی باشیم. بعد از ۲-۳ ماه حدود ۳۰ تا ۶۰ درصد از چربی تزریقی از بین میرود. پس لازم است متخصص مقداری بیشتر از آن چه که میخواهد در نهایت در صورت فرد باقی بماند، چربی تزریق کند تا بعد از چند ماه چربی به حجم دلخواه برسد. این در حالی است که در مورد مواد پرکننده صنعتی و انواع ژلهای استاندارد این مشکل وجود ندارد و هر مقدار ژل تزریق کنیم همان مقدار در صورت فرد باقی میماند.
میزان چربی که در بدن باقی میماند در افراد مختلف چگونه است؟
گرچه تزریق چربی روشی ماندگار محسوب میشود اما حقیقت این است که بر خلاف روش تزریق ژل که حجم تزریق شده درست معادل همان حجم ژل تزریق شده است میزان چربی که در روش تزریق چربی باقی خواهد ماند قابل پیشبینی نیست. مثلا در صورت برخی از افراد مقدار ثابتی چربی تزریق میشود و برای همیشه درصد بالایی از این مقدار چربی باقی میماند اما در فرد دیگری همین مقدار چربی ممکن است طی ۳-۲ ماه، فقط مقدار کمی از آن باقی بماند و نیاز به تزریق مجدد چربی پیش آید. در هر صورت این چربیها، همان سلولهای چربی هستند که پیوندشان موفق بوده است و معمولا برای همیشه باقی خواهند ماند فقط ممکن است حجم این چربی باقیمانده در برخی از افراد بسیار کم و در برخی دیگر بیشتر باشد.
به طور معمول هر بار که چربی تزریق میشود باید حدود ۴۰-۳۰ درصد چربی بیشتری از حد مورد نظرمان را در ناحیه تزریق کنیم زیرا مقداری از چربی جذب و سرم تزریقی همراه با چربی هم دفع خواهد شد و به این ترتیب افراد بلافاصله بعد از تزریق چربی در هفته اول و دوم شاهد حجم بزرگ صورت خواهند بود و پس از چند هفته به حجم و نتیجه مورد نظرشان خواهند رسید. به همین دلیل ایجاد تورم در روزها و گاهی هفتههای اول پس از تزریق طبیعی است و جای نگرانی ندارد. یکی از تفاوتهای تزریق چربی با تزریق فیلرهای مصنوعی یا ژل هم همین است در روش تزریق ژل، ژلها بعد از تزریق تورم چندانی ندارند و تقریبا میزان حجم پرکنندههای مصنوعی مشخص و قابل پیش بینی است اما با توجه به این که در تزریق چربی نوعی پیوند بافت زنده صورت میگیرد میزان ماندگاری آن از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود. ممکن است بخش زیادی از چربی با یک بار تزریق در فردی برای همیشه باقی بماند و بخش زیادی از چربی در فرد دیگری پس از چند ماه جذب شود و تحلیل رود. غیر قابل پیشبینی بودن مقدار حجم چربی باقیمانده یکی از مهمترین معایب تزریق چربی در صورت است.
بد نیست بدانیم در بیماری آتروفی رومبرگ که قسمتی از صورت دچار تحلیل میشود و بافتهای نرم آن کوچکتر از طرف مقابل میشوند و نمای غیرقرینه و نامناسبی به صورت میدهد نیز میتوان از روش تزریق چربی برای بهبود وضعیت ظاهری بیمار کمک گرفت. تزریق فیلر یا پرکنندههایی مانند ژلهای استاندارد یا چربی میتواند برای آنهایی که با افزایش سن دچار تحلیل بافتهای چربی صورت شدهاند یا گونههایشان کوچکتر شده، حدقه چشمشان فرورفته یا عمق چین و چروک صورتشان به خصوص در ناحیه خط خنده بیشتر شده است، مفید باشد.
عمل تزریق چربی چند ساعت طول میکشد؟
تزریق چربی حدود ۲ تا ۳ ساعت زمان نیاز دارد، اما تزریق ژل حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان میبرد. از نظر جنسیتی تفاوتی بین زن و مرد برای تزریق چربی وجود ندارد و بدن هر دو به خوبی به این تزریق جواب میدهد. اما در آقایان به این دلیل که ممکن است چربی مناسب در بدن کمتر یافت شود و یا حاضر به تحمل ورم و التهاب صورت نیستند، تزریق ژل بیشتر توصیه میشود.
عوارض و مزیتهای تزریق چربی
به گفته دکتر مریم ملکی، معمولا تزریق چربی هیچ عارضه مهمی به دنبال ندارد زیرا بدن با بافت چربی از نوع خودش سازگار است و اگر این پیوند در محل مناسب و با تکنیک مناسب انجام شود آن را پس نمیزند با این حساب میتوان ادعا کرد مزیت تزریق چربی نسبت به پرکنندههای ساختگی بسیار بیشتر است. مثلا اگر چربی خود فرد به فاصله ۶ ماه تا ۱ سال تزریق شود میتواند حالت ماندگاری دائمی را برای ناحیهای که دچار تحلیل شده است در پی داشته باشد. با تکرار تزریق چربی، میتوان حجم چربی باقیمانده را افزایش داد و رضایت بیمار را بدست آورد، ولی باید در نظر داشت که چربی پس از گذشت ۶ تا ۱۸ ماه امکان رشد و افزایش حجم دارد و اگر زودتر از این مدت اقدام به تزریق مجدد شد ممکن است افزایش حجم زیاد یا ناخوشایند باشد.
با افزایش سن چه تغییراتی ممکن است در چربی تزریق شده رخ دهد؟
پس از تزریق چربی در صورت، فرد علاوه بر چربی بومی صورت، دارای چربی نوع دیگری هم از نوع چربی بدن خواهد بود و این چربی معمولا از همان خصوصیات بافت دهنده تبعیت میکند به این معنی که با چاق شدن ناحیه دهنده ناحیه گیرنده هم چاق میشود و برعکس. از طرفی در برخی از زنان از سن خاصی با این که چربی بومی صورت با افزایش سن رو به تحلیل رفتن است، ولی چربی شکم و پهلو (محل دهنده) چاق میشود، همین اتفاق نیز همزمان در چربی تزریق شده رخ خواهد داد و به همین علت در عدهای از افراد شاهد پرتر شدن صورت حتی بعد از گذشت سالها خواهیم بود.
روشهایی برای افزایش ماندگاری حجم چربی تزریق شده
این روزها از روشهایی برای بالا بردن ماندگاری چربی تزریقی استفاده میشود مثلا افزودن PRP به چربی تزریقی یکی از همین کارها است. PRP همان پلاسمای غنی از پلاکت خود فرد است که اگر همراه با تزریق چربی برای فرد تزریق شود میتواند نتیجه بهتری به دنبال داشته باشد و طول مدت ماندگاری چربی را هم تا حد قابل قبولی افزایش دهد. از طرف دیگر سانتریفیوژ کردن چربیهایی که قرار است تزریق شوند (به وسیله سانتریفیوژهای دستی) نیز میتواند بدون آسیب رساندن به سلولها باعث غلیظ شدن چربیها شود. این کار هم باعث میشود ما مجبور به تزریق حجم زیادی از چربی جهت کسب نتیجه رضایتبخش نشویم. سانتریفیوژ کردن چربیها باعث میشود که بیمار پس از تزریق با تورم کمتری در ناحیه صورت مواجه شود.
شکل 4 روشهای افزایش ماندگاری تزریق چربی
روش نانوفت و اس وی اف ژل
نکته مهم دیگر این است که این روزها دیده شده است که در میان سلولهای چربی و بافت چربی که تزریق میکنیم، سلولهای بنیادی وجود دارند. اگر ما بتوانیم سلولهای بنیادی موجود در بافت چربی را خالص و جدا کنیم و آن را در ناحیهای که میخواهیم تزریق را انجام دهیم، تزریق کنیم، شاهد نتیجه بسیار بهتر و مطلوبتری خواهیم بود. روش نانوفت این امکان را به ما میدهد که با جداسازی سلولهای بنیادی از سلولهای چربی و تزریق آن در چین و چروک سطحی تاثیرات شگفتانگیزی بوجود آوریم.
شکل 5 پر کردن صورت با روش نانوفت
شکل 6 پر کردن صورت با روش نانوفت
بالاخره آخرین و جدیدترین دستآورد پزشکان در زمینه تزریق چربی روش نوین اس وی اف ژل میباشد که علاوه بر عدم نیاز به تزریق حجم اضافه در صورت، تورم و نقاهت و عوارض بسیار کمتری نسبت به روش تزریق چربی معمول دارد.
تزریق ژل
چون ژل مادهای صناعی و خارجی است احتمال بروز واکنشهای آلرژیک بعد از تزریق ژلها وجود دارد. البته این احتمال در صورتی که متخصص از ژلهای استاندارد و مورد تایید وزارت بهداشت و سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده کند، بسیار کاهش مییابد. غیر از استاندارد بودن، مهارت فردی که ژل یا چربی را تزریق میکند نیز در میزان رضایت متقاضی و کاهش عوارض نقش دارد. به همین دلیل باید برای این کار به متخصصان پوست و جراحان پلاستیک یا جراحان فک و صورت مراجعه کرد.
شکل 7 پر کردن صورت با تزریق ژل
میزان ماندگاری ژلها به نوع و مواد تشکیل دهنده ژلها بستگی دارد.
- نوعی از ژل که از اسید هیالورونیک تشکیل شده است ۶ ماه تا یک سال دوام دارد.
- ژل تشکیل شده از هیدروکسی کلسیم آپاتیت یک سال و نیم دوام دارد و باعث تحریک کلاژن سازی میشود و بیخطر است.
- ماندگاری ژلهای تشکیل شده از ماده پلیکپرولاکتون ( الانسه) ۱۸ تا ۳۶ ماه است. این ژل به تحریک کلاژنسازی کمک میکند. تا چندی پیش از کلاژن خوکی، گاوی و انسانی هم استفاده میشد.
- ژل دائمی فقط ژل پاژ است که عوارض بسیاری دارد و مصرف آن توصیه نمیشود.
شکل 8 ژل الانسه
عوارض تزریق ژل
یکی از عوارض استفاده از ژلهای غیراستاندارد، حرکت کردن آنها است. ژلهای پاژ که در گذشته استفاده میشد و ساخت اوکراین بود بعد از گذشت ۸-۷ سال به دلیل سنگین بودن حرکت میکرد و پایین میآمد. امکان بروز واکنشهای آلرژیک و آبسه نیز به خصوص بعد از ضربه یا فشار ناشی از تزریق آمپول (برای مثال در دندانپزشکی) در این ژلها بسیار بالا بود. تخلیه ژل پاژ کار دشواری است و در صورت بروز مشکل اگر کاملا خارج نشود، عارضه برطرف نخواهد شد.
گذاشتن پروتز با جراحی
در این روش جراح پروتز که از جنس سیلیکون و یا پلیاتیلن است را با پیچ و مهره یا بدون آن در قسمتهایی از صورت به خصوص گونه و چانه تعبیه میکند. دو نوع برش جراحی برای گونه استفاده میشود، برش زیر لبه پلک یا برش داخل دهان، البته دائمی بودن پروتز برای بسیاری از افراد خوشایند است ولی برخی ترجیح میدهند ابتدا با تزریق ژل امتحان کنند و مطمئن شوند که پر کردن آن ناحیه از صورت یا بزرگ کردن گونه و چانه آنها را زیباتر خواهد کرد و بعد اقدام به جراحی با پروتز میکنند.
انواع پروتزها برای پر کردن صورت و مزایا و معایب آنها
پروتزهای سیلیکونی نرمتر میباشند ولی پروتزهای پلیاتیلنی سختتر میباشند. پروتزهای سیلیکونی برخلاف انواع پلیاتیلنی هنگامی که بر روی استخوان قرار میگیرند لبههای قابل لمس نخواهند داشت. سیلیکون موجب واکنش بدن نسبت به آن نمیشود و سالها میتواند در داخل بدن بدون ایجاد واکنشی بماند ولی احتمال ایجاد عفونت در آنها نسبت به پروتزهای پلیاتیلن بیشتر میباشد. هر دوی این پروتزها بعد از قراردادن و فیکس کردن بر روی استخوان به صورت مشابهی موجب افزایش برجستگی گونه و یا چانه میگردند.
شکل 9 گذاشتن پرتز با جراحی
مشکلی که پروتزهای گونه دارند این است که ممکن است با برجسته کردن گونه ها باعث تشدید گودی زیر چشمها شود.
شکل 10تفاوت تزریق چربی، تزریق ژل، پروتز
تعداد بازدید از این مطلب: 9882
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه