روزاسه چشمی یک بیماری التهابی چشم است که اغلب افرادی که مبتلا به روزاسه پوستی هستند را تحت تاثیر قرار میدهد. این وضعیت در درجه اول باعث قرمزی، خارش و سوزش چشم میشود. تحقیقات زیادی در رابطه با این بیماری وجود دارد اما هنوز درمانی برای آن پیدا نشده است. در حالی که هیچ درمانی برای روزاسه چشمی وجود ندارد، علائم اغلب از طریق دارو و مراقبت از چشمها قابل کنترل هستند. با این حال، مواردی از عود مجدد، شایع است. بیش از ١۶ میلیون نفر مبتلا به روزاسه در ایالات متحده آمریکا وجود دارد که بیش از ۵٠ درصد آنها، مبتلا به روزاسه چشمی هستند. ۵٨ تا ٧٢ درصد از افراد مبتلا به روزاسه چشمی، افرادی هستند که مبتلا به روزاسه پوستی هستند. شایع ترین گروه سنی مبتلا به روزاسه چشمی، گروه سنی بین ٣٠ تا ۶٠ سال است. طبق مطالعهای که در مجله آکادمی پوست آمریکا منتشر شده است، حدود ٢٠ درصد از بیماران قبل از شواهد پوستی روزاسه، یافتههای چشمی خواهند داشت. در این مقاله دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو و زیبایی به بیماری روزاسه چشمی و علائم آن می پردازند.
روزاسه چیست؟
روزاسه یک اختلال التهابی پوستی مزمن با تظاهرات متغیر است. اگرچه روزاسه در درجه اول یک بیماری پوستی در نظر گرفته میشود و میتواند باعث برافروختگی صورت، آکنه روی بینی، گونهها، چانه یا پیشانی شود، گاهی اوقات روزاسه روی چشمها تأثیر میگذارد که در این حالت، روزاسه چشمی نامیده میشود.
علائم و نشانهها روزاسه چشمی
- قرمزی چشم
- سوزش چشم
- آبریزش چشم
- خشکی چشم
- خارش چشم
- حساسیت به نور
- تاری دید
- احساس وجود جسم خارجی در چشمها
- تورم روی پلکها و قاعده مژهها
- گرفتگی غدد چربی پلک
- شالازیون یا گل مژه
- علائم پوستی که میتواند وجود داشته باشد یا وجود نداشته باشد.
علل ایجاد روزاسه چشمی
روزاسه چشمی ممکن است با یک یا چند عامل زیر مرتبط باشد:
- فاکتورهای محیطی
- باکتریها
- ژنتیک : افرادی که پوست روشن دارند بیشتر به روزاسه مبتلا میشوند.
- کنه مژه : کنهها موجودات ریز عنکبوت مانندی که در فولیکولهای مو روی صورت و مژه های شما زندگی می کنند، میتوانند غدد را مسدود کنند.
- مسدود شدن غدد پلک : محققان دریافتهاند که ٨۵ درصد از افراد مبتلا به روزاسه چشمی، غدد چربی اطراف لبههای پلک آنها مسدود است.
- باکتریهایی که باعث عفونتهای گوارشی میشوند.
عوامل شعله ور شدن روزاسه چشمی
- گرمای شدید
- نور خورشید
- باد، سرما
- ورزشهای بسیار فعال مانند دویدن
- نوشیدن الکل، قهوه، چای داغ
- خوردن غذاهای تند
- استرس
- پنیر
- شکلات
- سونا یا حمام آب گرم
- برخی داروها مانند کرم کورتیزون
روزاسه در چه جنسی شایعتر است؟
زنان بیشتر احتمال دارد که روزاسه پوستی را تجربه کنند اما روزاسه چشمی در مردان و زنان مبتلا به روزاسه، به یک اندازه ظاهر میشود.
عوارض روزاسه چشمی
- خشکی چشم
- التهاب پلک (بلفاریت)
- التهاب قرنیه (کراتیت)
- اسکار قرنیه
- سوراخ شدن قرنیه
- کاهش حدت بینایی
- نابینایی
تشخیص روزاسه چشمی
در صورت بروز مشکلات چشمی، برای جلوگیری از مشکلات احتمالی بینایی، مهم است که به دنبال تشخیص و درمان باشید. برخی از افراد مبتلا به روزاسه چشمی دچار مشکلات قرنیه میشوند. مشکلات قرنیه میتواند بر توانایی بینایی تأثیر بگذارد. اکثر پزشکان میتوانند با نگاه دقیق به چشمها، روزاسه چشمی را تشخیص دهند، اما چشمپزشکان و اپتومتریستها اغلب از میکروسکوپی استفاده میکنند که روی رگهای خونی و غدد فوکوس میکند. آزمایشات عملکرد اشک ممکن است به پزشک کمک کند تا روزاسه چشمی را در مراحل اولیه تشخیص دهد. روزاسه چشمی اغلب در افرادی که علایم روزاسه پوستی ندارند، به راحتی تشخیص داده نمیشود. از آنجایی که ممکن است این دو بیماری همراه با هم رخ دهد، توصیه میشود کسانی که روزاسه پوستی دارند، حتماً تحت معاینات چشمی منظم توسط پزشک باشند.
درمان روزاسه چشمی
روزاسه چشمی قابل درمان نیست، اما درمانهایی برای کمک به کنترل علائم وجود دارد. هرچه مداخله پزشکی زودتر انجام شود، بهتر است، زیرا کنترل علائم اغلب آسانتر است.
١. آنتیبیوتیکها :
در حالی که علائم پوستی معمولاً با یک آنتی بیوتیک موضعی که مستقیماً روی نواحی مشکل دار استفاده میشود برطرف میشود، روزاسه چشم اغلب با آنتی بیوتیک خوراکی درمان میشود. آنتی بیوتیکهای خوراکی موثر شامل تتراسایکلین (داکسی سایکلین) یا ماکرولیدها (اریترومایسین) هستند. دورههای آنتیبیوتیک میتوانند در عرض شش تا دوازده هفته مؤثر باشند اما نسخههای با دوز پایین گاهی اوقات برای مدت طولانی تجویز میشوند. علیرغم اینکه آنتی بیوتیکهای خوراکی رایج ترین درمان هستند، مطالعات نشان داده است که سیکلوسپورین موضعی، علائم روزاسه چشمی را بهتر از داکسی سایکلین بهبود میبخشد و آزیترومایسین موضعی به همان اندازه داکسی سیکلین خوراکی موثر است و عوارض جانبی کمتری دارد.
آنتی بیوتیکهای موضعی مانند آزیترومایسین، باسیتراسین اریترومایسین و مترونیدازول.
٢. قطره های چشمی حاوی استروئید :
موجب کاهش التهاب میشوند. قطرههای چشمی استروئیدی، برای استفاده طولانی مدت توصیه نمیشوند، زیرا میتوانند منجر به گلوکوم و آب مروارید شوند.
٣. درمانهای بدون نسخه :
- اشک مصنوعی : برای درمان خشکی چشم، قطرههای اشک مصنوعی مفید هستند. به جلوگیری از آسیب قرنیه کمک میکنند. با این حال، باید از قطرههای چشمی ضد قرمزی چشم اجتناب شود. زیرا این قطرهها میتوانند علائم شما را در دراز مدت بدتر کنند.
- شستشوی پلکها : محلولهای شستشوی پلک را از داروخانه تهیه کنید. یک دستمال تمیز را به این محلول آغشته کنید و به آرامی به سمت پایه مژههایتان حرکت دهید. شستشوی پلک برای از بین بردن پوستهای که میتواند روی پلک و مژهها ایجاد شود، مفید است.
۴. درمانهای خانگی و طبیعی :
- شستشو پلکها با آب گرم و شامپو بچه.
- کمپرس گرم : چشمها را ببندید و هر روز به مدت پنج تا ده دقیقه از کمپرس گرم استفاده کنید.
- ماساژ ملایم پلکها : برای آزاد کردن غدد مسدود شده که ممکن است علت اصلی التهاب باشد، مفید است. نه کمپرس گرم و نه ماساژ پلک، به عنوان یک راه حل سریع در نظر گرفته نشده است و اغلب به عنوان درمانهای طولانی مدت توصیه میشود.
- مکمل رژیم غذایی با روغن ماهی و دانه کتان.
۵. درمان جراحی : شامل میله زدن در غدد مسدود شده
اقدامات پیشگیرانه روزاسه چشمی
- استفاده از عینک آفتابی
- تمیز نگه داشتن اطراف چشم
- عدم استفاده از لنزهای تماسی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟
- در صورت وجود یک یا چند علامت از روزاسه چشمی
- وجود عوارض روزاسه چشمی
در پایان دکتر ملکی میافزاید افرادی که دچار التهابات مکرر پلک و چشم میشوند بهتر است ضمن مراجعه به چشم پزشک نظر یک متخصص پوست را هم جویا شوند .
تعداد بازدید از این مطلب: 1169
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه