ناخن نیز مانند هر عضو دیگری از بدن در معرض بسیاری از عوامل بیماریزا قرار دارد: باکتریها، قارچها، ویروسها، عوامل شیمیائی و فیزیکی و غیره. گاهی یک عامل بیماریزا تنها ناخن را مورد تهاجم قرار میدهد و در آن ایجاد بیماری میکند و گاهی یک بیماری که قسمتهای دیگر بدن را مبتلا کرده، به ناخن نیز گسترش پیدا میکند. به گفته دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو، میتوان گفت به طور کلی بیماریهای ناخن خیلی شایع نیستند.
- لکههای سفید (White Spots (Leuconychia: به صورت لکهها و یا خطوط سفید رنگ در صفحه ناخن دیده میشوند. این عارضه که نسبتا شایع است در اثر آسیبهای خفیف به ماتریکس ناخن پدید میآید. این لکهها اهمیت بالینی ندارند و با رشد ناخن به بیرون رانده شده، نیازمند درمان نمیباشند و برخلاف تصور اغلب مردم ربطی به كمبود كلسیم یا دیگر بیماریها ندارد.
- خطوط طولی Vertical Ridges: اگر یک ناخن را از نزدیک مشاهده کنیم خطوطی را در طول آن میبینیم. این حالت یک پدیده طبیعی میباشد و به طور خفیف در اکثر ناخنها دیده میشود. با توجه به تفاوت جنس ناخن در افراد مختلف، میزان و شدت این خطوط در افراد متغیر است. اما بعضی عوامل مانند افزایش سن و بیماریهای مزمن موجب تشدید این خطوط میشوند. این خطوط به خودیخود یک بیماری نیستند بلکه صرفا از نظر زیبایی ظاهر مناسبی به ناخن نمیدهند.
- ناخنک (Ingrown Nail): رشد و نفوذ ناخن به گوشت و بافت نرم زیرین این حالت را ایجاد میکند که در شست پا بیشتر دیده میشود. کفش تنگ و اصلاح نامناسب ناخن از علل آن هستند. این بیماری دردناک است و احتمال عفونت در آن بالا است.
- خونریزی رگهای Splinter Hemorrhages: در اثر پارگی مویرگهای بستر ناخن ایجاد میشوند. شایعترین علت ایجاد آن ضربههایی است که در طول روز و در اثر رفتار نامناسب با ناخنها و طی کارهای روزانه به ناخن وارد میشوند. اهمیت بالینی چندانی ندارند بلکه صرفا موجب نمای نازیبایی میشوند.
- عفونتهای قارچی Onychomycosis: قارچها نزدیک به نیمی از بیماریهای ناخن را ایجاد میکنند و درمانشان آسان نیست. در این موارد ذراتی debris به رنگهای مختلف در زیر ناخن پدید میآیند که ضمن جدا کردن ناخن از بستر آن (onycholysis)، بسته به نوع قارچ موجب تغییر رنگ ناخن عمدتا به رنگهای سفید، زرد، قهوهای یا مشکی میشوند. با رشد بیشتر قارچ، بافت و نمای ظاهری ناخن تغییر میکند. در صورت عدم درمان و با تجمع بیشتر debris صفحه ناخن به تریج خرد شده و کاملا از بستر ناخن جدا میشود. رعایت نکردن بهداشت فردی و پدیکور یا مانیکور نامناسب از علل مستعدکننده ابتلا میباشند. Onychomycosis در انگشتان پا تا چهار برابر بیشتر دیده میشود. پیشگیری بسیار آسانتر از درمان است. برای پیشگیری لازم است ناخنها همیشه خشک و تمیز نگاه داشته شوند. جورابها را باید مرتب تعویض نمود. همچنین باید از آسیب به پوست و بافت اطراف ناخن جدا پرهیز شود. در هنگام پدیکوریا مانیکور نباید کوتیکول را برداشت.
- زگیل (wart): درحقیقت یک تومور خوشخیم پوستی است که به دلیل عفونت ویروسی ایجاد میشود و میتواند پوست زیرین و یا اطراف ناخن را درگیر کرده، نتیجتا موجب تغییر شکل یا انهدام صفحه ناخن میشود. این بیماری در بسیاری از موارد دردناک است.
- عفونت میکروبی ناخن Paronychia: این بیماری در اثر ورود باکتری به بافت نرم اطراف ناخن پدید میآید. پوستی که قسمت قاعده و طرفین ناخن را میپوشاند نقش محافظتی در برابر نفوذ باکتریها، قارچها و غیره دارد. هر عاملی که به این پوست آسیب بزند از قبیل ضربهها، جویدن ناخن یا برداشتن کوتیکول میتواند منجر به نفوذ باکتریها و ایجاد عفونت در بافت آن محل شود. در صورت بروز عفونت قرمزی، درد، تورم و گرما در بافت دور ناخنی دیده میشود.
- عفونت سودومونا Pseudomonas: سودومونا نوعی باکتری است که میتواند به ناخن تهاجم کند. این باکتری ممکن است در ناخن طبیعی یا مابین ناخن طبیعی و مصنوعی (کاشته شده) رشد کند. وجود رطوبت به نفوذ و رشد باکتری کمک میکند. مشخصه بارز این عفونت تغییر رنگ ناخن به رنگ سبز است. با افزایش شدت بیماری رنگ سبز نیز پررنگتر میشود و ممکن است صفحه ناخن از بستر خود جدا شود.
- پسوریازیس Psoriasis: یک بیماری مزمن و گسترده پوستی است که ممکن است به ناخن نیز گسترش یابد. در این صورت سطح ناخن ناهموار، موجدار و دارای فرورفتگیهای ریز فراوان میشود. تغییر رنگ ناخن به زرد تا قرمز قهوهای یا جدا شدن ناخن از بستر نیز ممکن است دیده شود.
- جویدن ناخن: ترک این عادت بسیار مشکل است. در کودکان شیوع بیشتری دارد که اکثرا با افزایش سن برطرف میشود. اما وجود این عادت در بالغین با بیماریهای اضطرابی مرتبط است. جویدن ناخنها نه تنها نمای ظاهری ناخن را تغییر میدهد، بلکه موجب انتقال باکتریها از دست به دهان و برعکس میشود. همچنین با آسیب پوست اطراف ناخن، امکان نفوذ و گسترش باکتیها به داخل آن فراهم میآید.
- ناخن ضخیم و پیچدار Onychogryposis: به ناخن ضخیمشده گفته میشود که به درون و زیر خود پیچخورده باشد. به خودیخود یک بیماری نیست بلکه عمدتا در اثر سن بالا، ضربه به ناخن، عفونت قارچی و برخی بیماریها از قبیل دیابت ایجاد میشود. پس از درمان علت زمینهای، برای داشتن ناخنی با قوام مناسب میتوان روش ارائه شده در این سایت را به کار بست.
- Onychatrophia: درحقیقت همان تحلیل رفتن ناخن است. در این حالت رشد ناخن بسیار کند است به طوری که لبه آزاد ناخن نیز وجود ندارد. همچنین ناخن جلای خود را از دست داده، کدر میشود. در برخی موارد ناخن خرد شده و کاملا میافتد. علت این حالت آسیب دیدن ماتریکس میباشد که معمولا در طی برخی بیماریهای شدید رخ میدهد.
- Onychauxis: به ضخیم شدن بیش از حد ناخن اطلاق میشود که معمولا در اثر سن بالا، ضربه به ناخن، عفونت قارچی و برخی بیماریها از قبیل دیابت ایجاد میشود.
- خطوط بیو Beaus Lines: همان طور که میدانید ناخن در ماتریکس ساخته میشود. برخی عوامل از قبیل تروم، سوءتغذیه، شیمیدرمانی و اصولا هر رخداد و بیماری شدید جسمی یا روحی میتوانند موجب اختلال در ساخت ناخن توسط ماتریکس میشوند. نتیجتا ناخنی که در طول بیماری ساخته میشود از نظر ظاهر، بافت و ترکیبات متفاوت است. به همین دلیل به شکل یک خط عرضی، کمی تیرهتر و نیز فرورفته دیده میشود که به آن خط بیو گفته میشود. از آنجایی که این ناخن ناقص قبلا تولید شده و شکل گرفته، نمیتوان آن را به حالت اصلی و سالم در آورد بلکه با رشد ناخن به بیرون رانده میشود. اما آنچه مهم است علت به وجودآورنده آن است که لازم است با مراجعه به پزشک مورد برسی قرار گیرد.
- ناخن قاشقیشکل Koilonychia: ناخنهایی نازک، با لبههای برجسته میباشند که به حالت مقعر میباشند. کمبود آهن از عللی است که موجب این تغییر شکل میشود.
- خطوط تیره ناخنی Melanonychia: خطوطی عمودی هستند که به رنگهای خاکستری، قهوهای یا سیاه دیده میشوند. در اثر افزایش فعالیت یا تعداد سلولهای رنگدانهای ماتریکس ایجاد میشوند. در صورت مشاهده باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.
- خونمردگی Hematoma: وارد شدن ضربه به ناخن موجب پارگی مویرگهای بستر ناخن میشود. خون حاصل مابین صفحه ناخن و بستر آن به دام افتاده، خونمردگی (هماتوم) تشکیل میشود. هماتوم میتواند موجب جدا شدن و افتادن ناخن شود. همچنین ممکن است موجب عفونت شود زیرا بافت هماتوم برای رشد باکتریها و قارچها مناسب است. جذب شدن خودبهخود هماتوم ممکن است مدتی طول بکشد و گاهی موجب تغییر شکل ناخن میشود.
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03116662224
تعداد بازدید از این مطلب: 16650
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه