پلاسما در اصل گازی است یونیزه؛ شامل یونها و الکترونهای بسیار فرار و خنثی که آزادانه حرکت میکنند. برخی، پلاسما تراپی را با پیآرپی (PRP) یا درمان با پلاسمای خون (پلاسمای غنی از پلاکت) اشتباه میگیرند. دستگاه پلکسر با یونیزه نمودن گاز میان اپلیکاتور و پوست و با ایجاد بار الکترونی و تخلیه یونی موجب تخریب بافتی و تصعید اجزای سطحی پوست، سوزاندن، جمع شدن و سفت شدن آنی پوست میشود.
تصعید یا SUBLIMATION یک واژه فیزیکی است که برای تبدیل مستقیم جامد به گاز کاربرد دارد. نحوه کار این دستگاه به اینگونه است که نوک اپلیکاتور دستگاه، به آرامی نزدیک پوست میشود و با ظرافت، پرتوهای پلاسما به تمام نواحی مقاوم پوست اعمال میشود، مخصوصا نواحی آسیبدیده هدف قرار داده میشود. همزمان به علت گرمای شدید ایجاد شده در سطح پوست و کانونی شدن گرما، تحریک بافتی (سلولسازی و کلاژنسازی) در لایه عمقی پوست نیز رخ میدهد و از این طریق با تحریک سلولها سبب جمع شدن، لیفت پوست، جوانسازی و حذف پوست اضافه و افتاده میگردد.
از نظر دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو، نواحی از صورت، مانند پلکها که پوست به مرور شل و افتاده میشود، پلکسر میتواند تاثیر خوبی داشته باشد، ولی برای سایر موارد جوانسازی پلکسر شاید چندان مناسب نباشد و استفاده از بوتاکس، لیزر، تیکسل یا هایفو را توصیه میکند.
شکل 1: رفع افتادگی پلک با دستگاه پلکسر
یکی از عللی که دکتر مریم ملکی تاکید میکند حتما در مراکز مجهز درمانهای جوانسازی را انجام دهید، همین وجود و تنوع دستگاههای مدرن و پیشرفته است که دست پزشک را در انتخاب بهترین و جدیدترین روش درمان باز میگذارد.تاثیر نسبتا چشمگیر این روش در جوانسازی و رفع افتادگی پلک بدون اسکار جراحی، باعث افزایش محبوبیت این روش شد. دستگاه پلکسر ساخت کشور ایتالیا است و دستگاه پلاسما جت دستگاه مشابه ایرانی میباشد.
شکل 2: دستگاه پلکسر
کاربردهای پلکسر چیست؟
دستگاه پلکسر کاربردهای مختلفی در جوانسازی و زیبایی پوست دارد که این کاربردها عبارتند از:
- درمان افتـادگی پلـکها
- درمان چروک زیر و اطراف چشم
- درمـان برخی از اسکارها (آبله مرغان، اسکار آکنه)
- کمک به درمان کلوئید(گوشت اضافه)
- از بین بردن چین و چروک پشت لب و دور دهان
شکل 3: یک جلسه پلکسر چروک زیر چشم
این روش فقط برای مواردی که کمی پوست اضافه در پلک بالا دارند و مختصر افتادگی روی پلک فوقانی دیده میشود، استفاده میشود. گاهی برای پوست کمی که پس از جراحی پلک بالا (بلفاروپلاستی)، باقیمانده است، نیز استفاده میشود. باید توجه داشت که در موارد افتادگی متوسط تا شدید پلکها، پلکسر کارساز نیست و حتما جراحی توصیه میشود.
دکتر مریم ملکی توصیه میکند، توجه به این نکته بسیار مهم است، چرا که متاسفانه، موارد زیادی دیده شده است که افتادگی زیاد پلک را پلکسر و یا پلاسما جت کردهاند و کاملا بینتیجه بوده است. انواع ایرانی این دستگاه در دست افراد زیادی قرار گرفته و چون آشنایی به روش جراحی ندارند، برای همه از این روش پلاسما استفاده میکنند.
شکل 4: کاربردهای دستگاه پلکسر در جوانسازی و زیبایی
روش کار و مکانیزم اثر پلکسر چگونه است؟
پلکسر در واقع، روشی مثل لیزر سطحی پوست است که با تصعید سلولهای سطحی پوست باعث سوختگی در پلک میشود. بافت پوست با برخورد پلاسما بر روی آن از حالت جامد به گاز تبدیل میشود (تصعید) و پوست اضافهای که شل شده و افتادگی پیدا کرده از بین میرود. قبل از انجام کار از پماد بیحسی موضعی استفاده میشود.
به علت سوختگی سطحی، بر روی نقاط درمان شده دله تشکیل میشود که بعد از یک هفته جدا شده و اثری از کبودی یا اسکار برجای نمیماند. این امر، در نتیجه عملکرد بسیار سطحی پلکسر است.
دوره نقاهت پلکسر پلک
مدت زمان نقاهت ۵ تا ۷ روز است، در طی این هفته توصیه اکیدی میشود که به هیچ وجه، به جای زخم (پوستههای سیاه رنگ ایجاد شده) دست نزنید، یا آنها را نکَنید.
استفاده از کرم ترمیمکننده بعد از پلکسر، به شما توصیه شود. باید تا یک هفته از رفتن به استخرهای شنا، سونا و جکوزی خودداری شود. پس از بهبودى، پوست ناحیه شفافتر، سفتتر و کشیدهتر میشود.
به دلیل سوختگی ایجاد شده، ممکن است تغییرات پیگمان (رنگدانهای) و یا واکنش غیر قابل کنترل به سوختگی به وجود بیاید. پس در پوستهای تیره که ریسک بالا دارند، باید احتیاط کار کرد.
در مورد چروک زیر چشم، روش پلکسر کاربرد دارد، مخصوصا اگر رنگ پوست روشن باشد، نتایج نسبتاخوبی ایجاد میکند. نتایج لیفت معمولا پس از گذشت دو ماه به حداکثر میرسد. معمولا بین ۳-۱ جلسه درمانی لازم است که معمولا به فواصل ۱ تا ۲ ماه انجام میشود.
عوارض پلاسما یا پلکسر چیست؟
پلکسر در حال حاضر شاید موثرترین روش لیفت غیرجراحی پلکها باشد که نسبت به سایر دستگاههای مشابه عوارض بسیار ناچیزی دارد. التهاب، قرمزی و تورم، در مواردی که کار به صورت شدیدتر و متراکم انجام میشود بیشتر دیده میشود. در برخی از افراد ممکن است مختصر تیرگی و یا قرمزی از یک ماه تا چند ماه به جا بماند؛ بنابراین، بهتر است جهت پیشگیری از بروز چنین مواردی حتما به متخصص پوست خوب و باتجربه و یک کلینیک مجهز مراجعه کنید.
دکتر مریم ملکی متخصص پوست و زیبایی گفت: متاسفانه برخی از مراکز غیرمجاز، به دلیل وجود دستگاههای متفرفه و بیکیفیت تحت عنوان پلکسر و بدون شناخت درست از انواع پوست، اقدام به نمایش مختلفی با اینگونه دستگاهها میکنند که علاوه بر اتلاف هزینه، عوارض زیادی هم ایجاد میکنند.
شکل 5: عوارض جراحی زیبایی پلک با پلاسما
در موارد زیر نباید از روش پلکسر یا پلاسما جت استفاده شود:
- میزان زیاد پوست اضافی روی پلک بالا
- پف یا بیرونزدگی چربی پلک (پف پلک بالا) چه در بخش داخلی پلک و چه در بخش وسط پلک بالا
- افتادگی همزمان پلک بالا (کوچکتر بودن شکاف پلکی)
- افتادگی همزمان ابروها
- افراد با پوست تیرهرنگ
- وجود ایمپلنت فلزی یا دستگاه ضربانساز قلب
- بارداری
- وجود بیماری پوستی حاد، مانند، پسوریازیس، زخم باز لوپوس پوستی
به دلیل قیمتهای پایین و وفور دستگاههای متفرقه مشابه پلکسر، برخی افراد غیر پزشک و حتی آرایشگاهها، اقدام به خرید و تهیه آنها نمودهاند و بدون داشتن دانش تخصصی پوست و یا درک درست از نحوه عملکرد دستگاه، روی پوست افراد عوارض شدیدی که گاه درمان این عوارض، ماهها طول میکشد، بجا میگذارند.
متاسفانه برخی از این افراد با تبلیغات عوامفریبانه دیگران را ترغیب به انجام پلکسر، جهت کوچک کردن بینی میکنند، در حالیکه دستگاه پلکسر تاثیری اندکی روی جمع کردن پوست بینی دارد و روی غضروف بینی که در عمق پوست قرار گرفته نمیتواند تاثیرگذار باشد.
شکل 6: دو جلسه پلکسر سر بینی
ماندگاری این اثر مشخص نیست و ممکن است نیاز به تکرار داشته باشد، در پایان دکتر مریم ملکی میافزاید، به دلیل تاثیر اندک پلکسر در کوچک کردن بینی و غیرقابل پیشبینی بودن نتیجه و ماندگاری، این روش را توصیه نمیکنم.
تعداد بازدید از این مطلب: 10970
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه