جوش صورت یا آکنه فقط مختص نوجوانان در سن رشد و بلوغ نیست. به گفته دکتر مریم ملکی، بسیاری از مردم از این مشکل رنج میبرند. این عارضه پوستی برای افراد بالغ نیز اتفاق میافتد و حتی در دهههای سوم و چهارم زندگی نیز ممکن است با شخص همراه باشد. ۱۵ درصد از زنان بالغ، به این عارضه پوستی مبتلا هستند. ما در این مقاله به بررسی چند تصور اشتباه در رابطه با درمان آکنه میپردازیم.
یازده اشتباه در رابطه با درمان آکنه یا جوش
اشتباه اول: درمان آکنه را به مدت کافی ادامه ندادهایم بنابراین نتیجه خوبی به دست نمیآوریم.
_ پوست به درمان به صورت آهسته عمل میکند حتی اگر جوشها سریعا ظاهر شده باشند برای درمان آنها نیاز به زمان دارند. معمولا جهت به دست آوردن اولین علائم بهبودی ممکن است بین ۶ تا ۱۲ هفته زمان لازم باشد.
_ در ابتدای درمان پوست ممکن است کمی تحریک شود. جوش صورت یک عفونت نیست و فقط یک التهاب است. جوشها ممکن است قبل از این که شروع به بهتر شدن کنند حتی برخی اوقات بدتر و شدیدتر شوند.
اشتباه دوم: داروهای زیادی همزمان استفاده میکنیم.
_ اغلب افراد به دلیل این که در روزهای نخست استفاده از دارو بهبودی نمیبینند، سعی میکنند داروهای دیگری را همزمان روی پوست استفاده کنند. افزودن داروهای موضعی الزاما به بهبود جوش کمک نمیکند و حتی ممکن است سبب تحریک بیشتر پوست، قرمز شدن و زخم شدن پوست شود. مخصوصا وقتی که فرد خوددرمانی کند امکان ایجاد تحریک بیشتر است و ممکن است ضایعات آکنهای بزرگتر شوند یا لک تیره به جا بگذارند یا پس از بهبود به صورت اسکار تورفته پوست باقی بماند.
اشتباه سوم: شستن زیاد و سائیدن پوست
_ بسیاری از افرادی که دچار آکنه شدهاند فکر میکنند برای خلاص شدن از این جوشها باید صورت خود را بیش از حد و به صورت مکرر شستوشو دهند. این یکی از تصورات کاملا اشتباه است. شستن بیش از حد پوست صورت میتواند باعث حساس شدن پوست شود. با شستوشوی زیاد لایههای دفاعی و حفاظتی پوست آسیب میبیند و ترمیم پوست مختل میشود، بنابراین احتمال تحریک پوست با مصرف هر داروی ضدجوش موضعی بیشتر میشود و خود ممکن است باعث قرمزی یا تیرهتر شدن و خشک شدن پوست شود.
_ از اسکرابها و صابونهای کفدار صرف نظر کنید، در عوض از پاککنندههای ملایم پوست استفاده کنید. سعی کنید پاککننده را اول صبح یا آخر شب استفاده کنید.
_ از پاککنندههای صورت که باعث از بین رفتن چربی طبیعی پوست میشود نیز استفاده نکنید. از هر پاککنندهای که استفاده میکنید باید چربی طبیعی پوست شما را حفظ کند. در غیر این صورت پوست خشک و ملتهب میشود. اگر پوست را با یک شوینده ملایم با PH تنظیم شده بشوئید، التهاب پوست کمتر میشود.
_ این نکته نیز حائز اهمیت است که ماده شوینده باید به طور کامل از روی سطح پوست شسته شود، اگر مقداری از آن روی پوست باقی بماند خود میتواند سبب تحریک و التهاب پوست شود.
شکل 1 نکات شستوشوی پوست برای از بین بردن و جلوگیری از آکنه
اشتباه چهارم: انتخاب محصول اشتباه برای پوست جوشساز
_ شویندههای قوی، صابون قلیائی و محصولاتی که پایه الکلی دارند، میتوانند سبب بدتر شدن جوش شوند. ما باید به دنبال محصولات non-commedogen یا فاقد چربی (oil free) باشیم. محصولات commedogen فاقد ترکیباتی هستند که ممکن است دهانه غدد پیلوسباسه را ببندد. همان طور که میدانیم بسته شدن دهانه غدد پیلوسباسه یکی از عوامل ایجاد جوش میباشد. باید توجه داشته باشیم که بعضی از ترکیباتی که در محصولات آرایشی و بهداشتی مانند ضدآفتابها یا مرطوبکنندهها یافت میشود، امکان دارد منجر به بسته شدن مجاری غدد پیلوسباسه شود، همچنین محصولاتی که روغن دارند میتوانند سبب بسته شدن دهانه پیلوسباسه شدند و باعث تشدید آکنه گردند.
اشتباه پنجم: فشار دادن و کندن جوشها
_ کندن و فشار دادن جوشها زمان ترمیم را طولانیتر میکند. همین طور امکان این که از طریق دستهای آلوده عفونت به پوست وارد شود وجود دارد و این خود سبب التهاب و قرمزی بیشتر میشود.
_ ترکاندن و دستکاری کردن جوش و آکنه موجب ایجاد اسکار و جای زخم میشود.
_ آکنههای پاپول و پوستول با فشار دادن میتوانند در عمق پوست نیز نفوذ کنند و فشار دادن آنها میتواند باعث قرمزی و لکهای تیره طولانی مدت پوست بشود.
_ عفونت میتواند گسترش یابد و اندازه جوش نیز بزرگتر میشود.
شکل 2 چرا نباید جوش را فشار دهیم
اشتباه ششم: خیلی دیر به متخصص پوست مراجعه میکنیم.
_ اگر دیدیم داروهای خانگی بهبودی ایجاد نکرد بهتر است قبل از این که جوشها خیلی زیاد شوند یا آثاری دائمی از خود در پوست به جا بگذارد و اعتماد به نفس ما را پائین بیاورد به یک متخصص پوست مراجعه کنیم. متخصص پوست ابزار بیشتری برای درمان آکنه دارد و میتواند داروهای قویتر و موثرتری نسبت به داروهای خانگی برای ما تجویز کند. متخصص پوست همچنین میتواند از نور آبی (LED) یا لیزرهای کمتوان، پیلینگهای شیمیایی و نهایتا IPL در تسریع درمان آکنه به ما کمک کند.
_ متخصص پوست میتواند نسخه را بر حسب نوع پوست، شدت جوش و پاسخدهی به درمان تنظیم کنند و بیمار را به صورت ماهیانه زیر نظر داشته باشد تا روند بهبودی یا عدم بهبودی را مشاهده کند و براساس آن تصمیم لازم به درمان بعدی را بگیرد.
_ همچنین ممکن است فردی که تاکنون فکر میکرده دچار آکنه است، بعد از معاینه متخصص پوست متوجه شود که بیماری او آکنه نیست و او دچار روزاسه است که از نظر ظاهری بسیار شبیه آکنه است ولی درمانی متفاوت دارد.
شکل 3 روند کار پزشک برای درمان آکنه
اشتباه هفتم: درست استفاده نکردن از نسخه پزشک
_ بیماران باید حتما نسخه تجویز شده را طبق دستورش استفاده کند. استفاده بیش از حد، کمک به از بین بردن بیشتر جوش نمیکند و چه بسا به پوست آسیب میرساند و قرمزی و خشکی بیشتری را به دنبال خواهد داشت. در پوست ایرانیان این گونه مصرف زیاد داروهای موضعی حتی ممکن است سبب ایجاد لکهای تیره روی پوست شود. درست مصرف نکردن نسخه، درمان را به تاخیر میاندازد. بسیاری از بیماران بعد از ۲ هفته انگیزه خود را نسبت به ادامه درمان از دست میدهند. باید توجه داشته باشیم که نباید یک شبه منتظر نتیجه باشیم. استفاده از بیش از حد برای مثال در مورد داروی موضعی بنزوئیل پراکسید، مطالعات نشان میدهند که محصولات بنزوئیل پراکسید با غلظتهای پایینتر، همانند محصولات با دوزهای بالاتری از ماده عمل میکند و حتی بهتر. تفاوت در این است که دوزهای پایینتر مانند ۳٪ به جای ۱۰٪، احتمال خشک شدن و تحریک پوست را ندارند یا به شدت این احتمال را کاهش میدهند.
اشتباه هشتم: تاثیر موی چرب و شوره سر (شوره سر درمان نشده یا برطرف نشده)
_ پوست سر خود را فراموش نکنید. در صورتی که پوست سر شما شوره دارد باید قبل از هر چیزی به درمان شوره سر اقدام کنید. شوره سری که روی صورت میریزد، باعث میشود جوش صورت و آکنه دیرتر حذف شوند. از شامپو ضدشوره سر بدون رایحه استفاده کنید که دارای عنصر روی، کتوکونازول یا اسید سالیسیلیک است تا از پوسته شدن پوست و ایجاد شوره جلوگیری کند.
_ چرب کردن موها و مدل دادن موها روی پیشانی در دخترانی که مدل مدل موی چتری دارند نیز در تشدید جوش پیشانی بیتاثیر نیست.
شکل 4 تاثیر شوره بر جوش
اشتباه نهم: عدم استفاده از مرطوبکنندهها
_ پوست مبتلا به آکنه میتواند خشک باشد، به ویژه اگر از رتینوئیدها برای درمان آن استفاده کنید اما بسیاری از افراد مبتلا به آکنه در مورد استفاده از مرطوبکننده ترس دارند. ترس آنها بیشتر به خاطر مرطوب شدن جوش، ترکیدن و سر باز کردن آن است. از مرطوبکنندههای non-comedogenic استفاده کنید تا سلامتی پوست خود را حفظ کنید.
اشتباه دهم: قطع مصرف دارو به محض بهبودی آکنه
متخصصین پوست پیشنهاد میکنند پس از برطرف شدن جوش صورت همچنان روند درمان را ادامه دهید. تصمیمگیری در رابطه با قطع درمان بهتر است با نظر متخصص پوست همراه باشد. تا دستور و توصیه پزشک مبنی بر توقف درمان، بهتر است همچنان پروسه درمانی را ادامه دهید. این کار برای اطمینان از عدم بازگشت آکنه ضروری است.
_ بهتر است بعد از مشاهده بهبودی در آکنه داروها را به تدریج کم کنیم. مثلا اگر داروئی را ۲ بار در روز مصرف میکردید برای مدتی روزی یک بار و سپس یک روز در میان کنید و پس از آن 2 بار در هفته تا قطع نهائی. اغلب ۴ تا ۶ هفته طول میکشد تا آکنه دوباره برگردد. درست همان مدت زمانی که لازم است آکنه کمی بهتر شود.
شکل 5 توصیههایی برای درمان آکنه
اشتباه یازده: آکنه خودش خوب میشود و نیازی به درمان نیست.
البته این احتمال وجود دارد که آکنه خودبهخود خوب شود، اما این احتمال هم وجود دارد که اصلا خوب نشود و روی پوست شما برای همیشه اسکارهای ناخوشایند به جا بگذارد. با این همه درمانهای مدرن و به روز شما اصلا مجبور نیستید با جوش صورت خود کنار بیایید، میتوانید به دنبال درمان باشید و اصولی درمان کنید.
تاریخ انتشار : 1392-09-14تاریخ بروز رسانی : 1400-02-06
تعداد بازدید از این مطلب : 13557 تعداد بازدید از این مطلب: 13994 لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
اسکار آکنه یا تورفتگی جای جوش ناشی ازجوش های عمیقی است که در صورت ایجاد میشود. با پیشرفت دستگاههای لیزر امروزه میتوانیم همزمان با بهبود آکنه فعال فرورفتگیهای آن را هم درمان کنیم. با توجه به نوع و شدت جای جوش از روشهای درمانی مختلف از جمله سابسیژن، لیزر فرکشنال و غیره استفاده میشود. [ ادا
آکنه، یکی از رایجترین بیماریهای پوستی است. امروزه، متخصصان و محققان پزشکی میدانند که بسیاری از رویدادهای مختلف میتوانند باعث ایجاد آکنه شوند و جوشها میتوانند در طول زندگی شما ادامه پیدا کنند. این منجر ادامه مطلب…
از نظر برخی ایزوترتینوئین (راکوتان) یک داروی پر کاربرد برای بیماران مبتلا به آکنه ولگاریس متوسط تا شدید مقاوم به درمان است. از جمله عوارض راکوتان نقص مادرزادی، حساسیت به نور، ترک و حشکی لب، درماتیت یا اگزما، کم پشتی موها، درد عضلانی و غیره است. راه هایی برای مدیریت این عوارض وجود دارد. [ ادا
۰ دیدگاه