پوست ما همیشه در حال بازسازی خود است سلول‌‌های پوستی پیر، مُرده یا آسیب ‌‌‌‌‌‌‌دیده جدا شده و سلول‌های پوستی جدید و جوان رشد می‌کنند تا جایگزین سلول‌های پیر و از دست رفته شوند. به طور معمول روزانه میلیارد‌ها سلول پوستی ریخته‌ می‌شوند و جالب است بدانید که هر دقیقه در هر روز، بین ۳۰ تا ۴۰ هزار سلول پوستی مُرده از پوست ما جدا می‌شوند.

افزایش سن و خشکی پوست شرایطی را ایجاد می‌کنند که سلول‌های پوستی مُرده نتوانند به ‌راحتی از پوست جدا شوند و تجمع این سلول‌‌های زائد بر روی پوست می‌تواند حالت زبری و خشنی به پوست بدهد و به گونه‌ای منافذ پوستی را مسدود کند که به تشکیل آکنه بزرگسالی منجر شود. به همین علت، استفاده منظم و دقیق ازکرم‌های لایه ‌بردار پوستی می تواند به جداسازی سلول‌‌های پوستی مُرده کمک کند و شادابی و جوانی را به پوست بازگرداند. در ادامه دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو در اصفهان به توضیحات بیشتر در این رابطه می پردازد.

لایه بردار

انواع کرم‌های لایه بردار صورت و نحوه استفاده از آنها

کرم‌های لایه‌ بردار پوستی به دو نوع اصلی تقسیم می‌شوند:

  • لایه ‌بردارهای مکانیکی
  • لایه ‌بردارهای شیمیایی

هر دو نوع این‌ محصولات، صرف نظر از میزان کاربرد و نحوه سازگاری ‌شان با انواع مشکلات پوستی، دارای جوانب مثبت و منفی مختلفی هستند.

لایه بردار

کرم‌های لایه‌ بردار مکانیکی

لایه ‌بردارهای مکانیکی دارای عناصر ساینده ملایمی هستند که سلول‌‌های پوستی مُرده را از سطح پوست جدا می‌کنند. این ‌نوع از لایه‌ بردارهای پوستی معمولا در قالب اسکراب صورت یا کرم‌های پاک‌ کننده دارای ذرات ریز و زبر ارائه می‌شوند. همین ‌که لایه ‌بردار را به‌ آرامی روی سطح صورت و پوست بدن ماساژ بدهید، سلول‌های پوستی مُرده هم به ‌علت اصطکاک از روی پوست جدا می‌شوند.

لایه بردار

لایه بردار

این محصولات به‌ طور خاص برای افراد دارای پوست چرب یا مبتلا به آکنه مناسب هستند. واضح است که لایه‌ بردار‌های‌ مکانیکی باید سلول‌‌های پوستی و زوائدی که منافذ پوستی را مسدود کرده‌اند از پوست جدا کنند، اما شما نباید این محصولات را بیش از حد روی پوست فشار بدهید، چون در این صورت می‌توانند باعث التهاب پوستی شوند.
با این‌ حال، استفاده از لایه ‌بردارهای مکانیکی به ‌طور کلی می‌تواند آسیب ‌زا باشد. در واقع دارید لایه بیرونی پوست را سُنباده می‌زنید!
در مراقبت از پوست لایه بردارها نقش بسیار کلیدی ایفا می کنند. استفاده صحیح از لایه بردار می‌تواند بسیاری از مشکلات پوست را برطرف کند. از نام اسید درکنار نام لایه بردارها هراسی نداشته باشید. برخی لایه بردارها رفتار بسیار ملایم تری نسبت به بعضی شوینده‌ها با پوست دارند.

کرم‌های لایه بردارشیمیایی چگونه کار می‌کنند؟

کرم‌های لایه‌ بردار حاوی اسید‌های ملایمی هستند که هر مانعی را که جلوی سلول‌های پوستی مُرده قرار گرفته‌‌اند و مانع از جداسازی آن‌ها می‌شوند را در خودشان حل می‌کنند. لایه بردارهای شیمیایی در دو نوع AHA و BHA تقسیم بندی می‌شوند.

انواع حاوی آلفاهیدروکسی اسید (AHA) و انواع حاوی بتاهیدروکسی اسید (BHA) :

۱.آلفا هیدروکسی اسید از مواد غذایی مختلف گرفته می‌شود، از جمله سیب، انگور و شیر. بعضی از رایج‌ ترین انواع آلفا هیدروکسی اسید‌ها که نام آن ها را روی برچسب محصولات می‌ بینید، بدین ترتیب هستند:
اسید گلیکولیک، اسید لاکتیک، اسید مالیکو آلفا هیدروکسیا و کتانوئیک. آلفا هیدروکسی اسید، بهترین ماده برای افراد دارای پوست خشک یا پوست ضخیم است.

۲.بتا هیدروکسی اسید به آلفا هیدروکسی اسید شباهت دارد، اما از نظر قابلیت محلول در چربی دارای کیفیت بهتری است و در نتیجه عملکرد بهتری در لایه ‌برداری پوست چرب یا پوست مستعد به آکنه ارائه می‌کند. بهترین نوع بتا هیدروکسی اسید، اسید سالیسیلیک است. بنابراین، سراغ محصولاتی بروید که نام این عناصر را در لیست مواد تشکیل ‌دهنده داشته باشند:
سالیسیلات، سالیسیلات سدیم، بتا هیدروکسی بوتا نوئیک واسید تروپیک.

لایه بردار

با توجه به رنگ پوست، واکنش پوست در نقاط مختلف بدن و همچنین با توجه به این که کرم‌‌های لایه بردار در همه افراد عکس العمل یکسانی ندارند، بنابراین جهت استفاده از کرم‌‌های مذکور و مواد شوینده همراه آن، بهترین کار مشورت با یک‌ پزشک متخصص پوست است، چرا که ممکن است عدم استفاده صحیح و به جا از این دارو ها نتیجه عکس به دنبال داشته باشند.

با توجه به این که اغلب لایه بردارهای شیمیایی دارای منشا گیاهی هستند و به طور علمی ساخته شده‌اند، درصد اطمینان بالاتری برای استفاده به همراه دارند و تا زمانی که آگاهی‌های علمی لازم جهت استفاده از انواع گیاهان به اثبات نرسیده‌ باشد و داروهای گیاهی مجوزهای لازم جهت مصرف را اخذ نکرده باشند، استفاده از آن ها به صلاح بیماران نیست.

کدام لایه ‌بردار برای کدام پوست؟

پیدا کردن فرمولاسیون مناسب و سازگار با پوست هر فرد، به چند بار آزمون و خطا نیاز دارد. بنابراین، اصلا توقع نداشته باشید که در اولین انتخاب بتوانید بهترین ‌محصول متناسب با شرایط خودتان را پیدا کنید.

براساس دستورالعمل‌های سازمان غذا و داروی آمریکا (USFDA) شما باید از لایه ‌بردارهای بر پایه آلفا هیدروکسی اسید استفاده کنید که غلظت آلفا هیدروکسی اسید در آن ۱۰ درصد یا کمتر، و pH آن هم ۳.۵ یا بالاتر باشد. لایه‌بردارهای بر پایه بتا هیدروکسی اسید، با اسید سالیسیلیک در سطح ۱.۵ تا ۲ درصد نیز اثر بخشی مطلوبی دارند. فراموش نکنیدکه استفاده از محصولاتی که قدرت شیمیایی بیشتری دارند، می‌تواند باعث التهاب پوستی شود.

چه موقع و چه طور از لایه ‌بردار استفاده کنیم؟

لایه ‌بردارها برای استفاده روزانه مناسب نیستند. پس اصلا نباید هر روز از لایه ‌بردارها استفاده کنید. لایه ‌برداری، لایه‌‌های فوقانی و بیرونی پوست را از بدن جدا می‌کند و در نتیجه پوست ما برای بازسازی لایه‌‌های فوقانی خودش به گذر زمان نیاز دارد. افراد دارای پوست خشک فقط یک یا دو بار در هفته می‌توانند لایه ‌برداری را انجام بدهند و اگر پزشک این کار را برایشان ممنوع کرده باشد، نباید به لایه ‌برداری فکر کنند.
با این ‌حال، افراد دارای پوست چرب می‌توانند لایه‌ برداری را به دو تا چهار بار در هفته برسانند. البته هر فردی، درصورت ‌مواجه شدن با التهاب یا بثورات پوستی بعد از لایه ‌برداری، باید استفاده از این روش را متوقف کند.

نکته مهم دیگری که ‌نباید فراموش کنید، مرطوب‌‌سازی پوست بعد از هر بار لایه‌ برداری است.این کار مهم، التهاب ناشی از لایه ‌برداری را تسکین می‌دهد و از خشک شدن پوست جلوگیری می‌کند.

غلظت انواع کرم‌های لایه بردار

کرم‌های لایه برداری که با غلظت 10 می باشند، بدون تجویز پزشک، در داروخانه‌ها به فروش می رسد و همه افرد می‌توانند از آن ها استفاده کنند. ولی کرم‌های لایه بردار با غلظت 15 حتما می بایست با نسخه پزشک از داروخانه درخواست شود.

اثر کرم‌های لایه بردار

این محصولات با ایجاد پوسته‌ریزی سطح پوست و نفوذ به لایه شاخی پوست اتصال بین سلول‌‌های مرده را می‌‌شکند و باعث ‌ریزش سریع‌‌تر آن‌ها می‌‌شود. مصرف صحیح کرم‌های لایه بردار منجر به جوانسازی پوست، روشن شدن آن و کاهش لکه‌های‌ تیره پوست می‌شود. اگر لایه ‌بردارها با کیفیت خوبی تهیه شده باشند و غلظت مناسب داشته باشند و بیمار هم به روش درست استفاده کند معمولا پوست‌ریزی واضحی دیده نمی‌‌شود و ظاهر فرد پوسته‌پوسته نخواهد شد.

لایه بردار

طرز استفاده کرم‌های لایه بردار شیمیایی

کرم‌های لایه بردار شیمیایی ترجیحا در شب استفاده می‌شوند و نحوه مصرف باید به گونه ‌ای باشد که این کرم‌ها به دور چشم مالیده نشوند. در ابتدا مقدار بسیار کم استفاده شود و بصورت یک شب در میان.

انتخاب لایه بردار مناسب نوع پوستتان

هر لایه برداری برای هرنوع پوستی مناسب نیست بلكه انواع مختلف پوست به مواد مختلفی برای لایه برداری نیاز دارد. این انتخاب واقعا حیاتی است چون در صورت اشتباه می‌تواند وضعیت شما بدتر هم بشود.

  • اگر پوست خشک دارید

بهتر است از لایه ‌بردارهایی استفاده كنید كه AHA دارند چون پوست شما فقط احتیاج دارد لایه سلول‌‌های مرده از روی تان برداشته شود بنابراین باید از موادی استفاده كنید كه باعث خشكی پوست شما نشوند. بهتر است اگر پوست شما خشک است حتما زیر نظر پزشک لایه ‌بردار مناسب را انتخاب كنید تا دردسرهای بعدی برای شما پیش نیاید.

  • اگر پوست چرب دارید

بهتر است به ‌دنبال لایه ‌بردارهایی باشید كه BHA دارند چون این اسید از سطح پوست و منافذ پوستی لایه ‌برداری می‌كند،‌ همچنین می‌توانید هر چند وقت یک‌‌بار از یک لایه ‌بردار ملایم مكانیكی استفاده كنید، پیشنهاد می ‌كنیم یک روز در میان از لایه‌ بردار استفاده كنید.

  • اگر پوست شما مستعد آكنه است

استفاده از لایه ‌بردارهای مكانیكی می‌تواند آکنه‌های شما را بدتر كند و بهتر است از لایه ‌برداری كه BHA دارد به ‌طور روزانه استفاده كنید. اگر فكر می‌كنید پوست شما به یک درمان جدی احتیاج دارد بهتر است با مشورت یک متخصص پوست از رتینوئیدها استفاده كنید.

  • اگر پوست شما نرمال یا مختلط است

بهتر است از یک لایه ‌بردار BHA یا یک لایه ‌بردار مكانیكی بسیار ملایم مثل اسكراب‌‌های موجود در داروخانه‌ها استفاده‌ كنید. استفاده از روشی مثل میکرودرم‌ابریژن نیز می‌تواند برای پوست‌های نرمال مفید باشد. بهتر است بعد از لایه ‌برداری از كرم‌های مغذی استفاده كنید؛ بعد از لایه ‌برداری پوست شما خیلی بهتر مواد مغذی را جذب می‌كند.

  • اگر پوست حساس دارید

توصیه می‌كنیم بیش از هفته ‌ای 2 بار از لایه ‌بردار استفاده نكنید. سعی كنید از لایه ‌بردارهایی که حاوی مقادیر زیادی مواد اسیدی هستند (مثل اسیدهایگلیكول) استفاده نكنید یا قبل از خرید از این نوع لایه ‌بردارها، آن را روی قسمت كوچكی از پوست‌ تان تست كنید تا مطمئن شوید به آن حساسیت ندارید. رتینوئیدها نیز بسیار حساسیت ‌زا هستند و برای پوست‌ های‌ حساس مناسب نیستند بهتر است از اسكراب ‌های ملایم و مناسب برای پوست‌ های حساس (هفته ‌ای یکبار) استفاده كنید.

لایه بردارهای مکانیکی دارای عناصر ساینده ملایمی هستند که سلول ‌های پوستی مُرده را از سطح پوست جدا می‌کنند. این ‌نوع از لایه‌ بردارهای پوستی معمولا در قالب اسکراب صورت یا کرم‌‌های پاک ‌‌کننده دارای ذرات ریز و زبر ارائه می‌‌شوند.

مزایای کرم‌های لایه بردار

لایه برداری

عوارض کرم‌های لایه ‌بردار

در صورت مصرف بی‌رویه و بدون نظارت پزشک کرم‌‌های لایه ‌بردار می‌تواند باعث نازک شدن پوست، پوسته‌پوسته شدن، التهاب و قرمزی و حتی زخم پوست شوند. به دنبال ایجاد تحریک و التهابات پوستی، خشکی پوست و همچنین تشدید رنگ دانه‌های پوستی، ایجاد لک و حساسیت در برابر نور آفتاب، ایجاد اسکارهای دائمی، کم رنگی و یا پر رنگی در نواحی مختلف پوست می‌شود که گاهی این عوارض برگشت ناپذیر هستند.

  • یک نکته مهم

لایه بردارهای شیمیایی حاوی آلفا هیدروکسی اسید یا بتا هیدروکسی اسید، حساسیت پوست نسبت به نور خورشید را تا‌ مدت یک هفته بعد از هر بار استفاده، افزایش می‌دهند.

بنابراین، همیشه قبل از این‌ که از خانه خارج شوید، به‌ خوبی پوست را با استفاده از کرم‌های ضد آفتاب پوشش بدهید. این توصیه همیشگی متخصصان به همه افراد است.



تعداد بازدید از این مطلب: 6499
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *