نمونهای از بیماری نکروبیوز لیپویدیکا
چه کسانی به نکروبیوز لیپویدیکا مبتلا میشوند؟
- نکروبیوز لیپویدیکا در زنان سه برابر بیشتر از مردان شایع است و معمولاً در بزرگسالان جوان و میانسال ایجاد میشود.
- ٪۱ از بیماران مبتلا به دیابت دچار نکروبیوز لیپویدیکا میشوند.
- وهمچنین در میان افرادی که سابقهی فامیلی ابتلا به دیابت دارند یا درمعرض خطر ابتلا به دیابت هستند، مشاهده میگردد.
- بیش از نیمی از افراد مبتلا به نکروبیوزیس لیپوئیدیکا به دیابت مبتلا هستند و اکثر آنها وابسته به انسولین میباشند. دیابت مرتبط با نکروز لیپویدیکا را میتوان به خوبی، یا به طور ضعیف کنترل کرد.
- بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ نسبت به افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یا بدون دیابت، جوانتر هستند.
- سایر ارتباطها عبارتند از چاقی، فشار خون بالا، دیس لیپیدمی و بیماری تیروئید.
- نکروبیوز لیپویدیکا در کودکان نادر است.
علت نکروز لیپویدیکا چیست؟
علت بروز نکروز لیپویدیکا ناشناخته است. تئوریها شامل تغییرات رگهای خونی مانند ایجاد دیابت یا واسکولیت با واسطه آنتیبادی هستند. بسیاری از دانشمندان بالا بودن مداوم قندخون را علت بروز آن میدانند.ایجاد بیماری نکروبیوز لیپویدیکا بر اثر دیابت
ویژگیهای بالینی نکروبیوز لیپویدیکا چیست؟
- NLD با راشهای قرمز روی ساق پا آغاز میشود و به آرامی به یک یا چند لکهی براقی با مرزی قرمز یا بنفش و مرکزی زردرنگ تبدیل میشود. پوست نازک میشود و ممکن است، عروق خونی از زیر پوست دیده شوند.
- ضایعات در این بیماری پوستی، ممکن است همراه با خارش بوده، دردناک باشند و به زخمهای بازی تبدیل شوند، اما در برخی افراد هیچ علامتی بجز لکه قرمز رنگ مشاهده نمیشود.
- نکروبیوز لیپویدیکا اغلب در روی هر دو ساق پا ظاهر میشود، و بهندرت در نواحی دیگر مانند شکم، پوست سر یا بازو، یافت میشود.
- ممکن است بدون علامت باشد، یا حساس و دردناک باشد.
- شکل ظاهری نکروبیوز لیپویدیکا ممکن است گرد، بیضی یا شکل نامنظم باشد.
- در سطح این ضایعات پوستی، آتروفی مرکزی، براق، رنگ پریده و نازک، با عروق خونی برجسته (تلانژکتازی) دیده میشود.
- ممکن است روی این ناحیه، کاهش تعریق و کاهش حس وجود داشته باشد.
- ممکن است در اثر ضربه و یا خودبخود در روی سطح این ضایعات زخم ایجاد شود، و بهندرت دچار عفونت شود.
- افراد مبتلا به NLD میتوانند دورههایی بدون وجود این ضایعات پوستی را سپری کنند و سپس دوره هایی دیگر، تعداد این ضایعات بصورت فزایندهای در پوست ظاهر شود. این ضایعات میتوانند در زمانهایی، به صورت ناگهانی شعله ور شوند.
عوارض نکروبیوز لیپویدیکا چیست؟
ایجاد زخم پوستی، در یک سوم موارد نکروبیوز لیپویدیکا، مشکل را پیچیده میکند. این زخم، معمولاً به دنبال آسیب جزئی به نکروبیوز لیپوئیدکا ایجاد میشود. زخم ایجاد شده، ممکن است بسیار دردناک یا بدون درد باشد.زخمهای ناشی از نکروبیوز لیپویدیکا در معرض خطر عفونت باکتریایی ثانویه و تاخیر در بهبود هستند.
گزارش شده است که کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC) در نکروبیوز لیپوئیدیکا نوع زخمی ایجاد میشود.
نکروبیوز لیپویدیکا چگونه تشخیص داده میشود؟
نکروبیوز لیپویدیکا، در صورت معمول با معاینه بالینی و نگاه پزشک متخصص پوست و یا متخصص داخلی تشخیص داده میشود.برای تایید تشخیص ممکن است نمونهبرداری (بیوپسی) پوست انجام شود. هیستوپاتولوژی مشخص است، و یک واکنش التهابی گرانولوماتوز در اطراف کلاژن تخریب شده (نکروبیوز) را نشان میدهد. در این بیماری، کلاژن تجزیه شده و دیوارهی رگهای خونیضخیم شده و رسوبات چربی در عروق تشکیل میگردد.
درمان نکروبیوز لیپویدیکا چیست؟
همه موارد نکروبیوز لیپویدیکا نیاز به درمان ندارند و درمان به طورکلی ناامیدکننده است. برای این عارضهی پوستی یک نوع درمان برای همه ی افراد موثر نیست.دربرخی افراد استفادهی موضعی از کرم کورتیزون، و یا تکرولیموس موثر است، درحالیکه در برخی دیگر تزریق داخل ضایعه کورتیزون موثر میباشد.
درمواد حاد، قرص پردنیزولون (استروئید) میتواند موثر باشد. چنانچه آسیب یا ضربهای موجب ایجاد زخم درآن ناحیه شود شما باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. درمان با نور ماوراء بنفش (PUVA) درطول دوره ی فعال بیماری.
درمان نکروبیوز لیپوئیدیکا با استروئیدها
میتواند موثر باشد. آسپیرین بچه و رقیق کنندههای دیگر خون مانند Trental که موجب تحریک گردش خون میشوند یکی از درمان های رایج برای این بیماری هستند.چشم انداز نکروبیوز لیپویدیکا چیست؟
نکروبیوز لیپوئیدیکا یک بیماری مزمن است که ممکن است در طول سالها ثابت بماند یا به آرامی پیشرفت کند. بهبود خود به خود نیز، در این بیماری گزارش شده است.راههای پیشگیری
از آنجائیکه NLD با افزایش مقدار قند خون همراه است، بهترین راه برای پیشگیری از آن حفظ قندخون درسطح مطلوب است و برای افراد دیابتی، انجام مراقبتهای فردی از بیماری دیابت بسیار مهم میباشد.تعداد بازدید از این مطلب: 1004
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه