رینوفیما معمولاً با مصرف مزمن الکل مرتبط است و در اروپا و امریکا در عامیانه به اشتباه «بینی ویسکی» نامیده می‌شود. با این حال، دلیل واقعی این وضعیت بد شکل، هیچ دلیل مشخصی ندارد.
برخی از مطالعات رینوفیما را با پاسخ‌های احساسی ناگهانی که باعث گرگرفتگی می‌شوند مرتبط می‌دانند. رینوفیما یک بیماری پوستی خوش‌خیم بینی است که از کلمه یونانی «rhis» به معنی بینی و «phyma» به معنی رشد مشتق شده است. رینوفیما، مرحله پایانی روزاسه است ، و ممکن است در بیمارانی که علائم روزاسه خفیف دارند یا اصلاً روزاسه ندارد ، نیز رخ دهد.

در واقع رینوفیما نوعی روزاسه است. پیش‌ساز رینوفیما، روزاسه است که شامل جوش‌های التهابی است. اشکال دیگر روزاسه ممکن است وجود داشته باشد یا وجود نداشته باشد. گاهی اوقات، رینوفیما قبل از آکنه ایجاد می‌شود. هنگامی که آکنه روزاسه به رینوفیما تبدیل می‌شود، میزان پوستی که روی بینی را پوشانده است، افزایش می‌یابد و نوک بینی بزرگ می‌شود، این ظاهر مشخصه، اساس تشخیص رینوفیما را تشکیل می‌دهد. در این مقاله دکتر مریم ملکی به توضیح در این باره می پردازند.

رینوفیما

روزاسه یک بیماری شایع با علائم کلاسیک مانند گرگرفتگی متناوب تکه‌ای، اریتم و التهاب است. برای صورت به ویژه روی گونه‌ها، بینی، پیشانی و اطراف دهان میل دارد. روزاسه معمولاً در سنین 30 تا 50 سالگی ظاهر می شود و زنان را بیشتر از مردان مبتلا می‌کند. روزاسه یک دوره مزمن دارد و فقط تعداد کمی از بیماران در حال پیشرفت به رینوفیما (یونانی = تورم، توده) هستند. رینوفیما در اکثر موارد در مردان رخ می‌دهد. در یک مطالعه روی 108 بیمار مبتلا به روزاسه، تنها 14 درصد از بیماران از رینوفیم و 93 درصد مرد بودند . رینوفیماهای تومور مانند به تدریج در اندازه بزرگ می‌شوند و باعث تغییر شکل آشکار فزاینده می‌شوند. رینوفیما ممکن است منجر به انگ اجتماعی شود زیرا یک ارتباط علت و معلولی نادرست مکرر با این بیماری وجود دارد که با مصرف بیش از حد الکل، "بینی ویسکی" یا از طریق تغییر شکل صورت در موارد شدید ایجاد می‌شود. با گذشت زمان و با بزرگ شدن رینوفیما، وزن اضافی بافت فیماتوز روی آلار بینی می‌تواند منجر به افتادگی و فروپاشی دریچه‌های داخلی و خارجی بینی و در نتیجه انسداد عملکردی بینی شود. جراحی زمانی نشان داده می شود که بزرگ شدن قابل توجهی در بافت نرم وجود داشته باشد .

اصولاً رینوفیما یک بیماری پوستی است که بینی را درگیر می‌کند و در آن پوست بینی ضخیم شده و غدد چربی آن بزرگ می‌شوند. پوست بینی همرنگ پوست و یا قرمز به نظر می‌رسد و اغلب دارای رگ‌های خونی برجسته است که ممکن است نازک و قرمز (تلانژکتازی) یا بزرگتر و مایل به ارغوانی باشند. پوست بینی ناهموار و متورم می‌شود، و به دلیل منافذ برجسته (که ممکن است سبوم ترشح کند یا حاوی یک پلاک پوسته‌دار باشد)، حفره‌دار باشد.

به طور معمول، رینوفیما نوک بینی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اگرچه پره‌ها و پوست بالای بینی نیز می‌تواند درگیر شود. رینوفیما می‌تواند از نظر زیبایی ناخوشایند باشد زیرا ضخیم شدن پوست ممکن است منجر به رشد نامنظم ندولری و تغییر شکل بینی شود.

پاتوفیزیولوژی

رینوفیما که به آن "روزاسه مرحله پایانی" نیز گفته می شود، شایع ترین تظاهرات فیماتوز این بیماری است. رینوفیما با ضخیم شدن و برجسته‌ شدن بافت طبیعی بینی در نوجوانی و جوانی شروع می‌شود. به دنبال آن گشاد شدن پیشرونده عروق بینی، درگیری کیست‌ها و پوسچول‌ها که منجر به پوست چرب می‌شود، و هیپرتروفی و ​​هایپرپلازی قابل توجه غدد چربی و بافت همبند نوک بینی است.
با پیشرفت بیماری، حفره‌ها، ندول‌ها، لوبولاسیون‌ها، شکاف‌ها و پدانکولاسیون‌ها، خطوط طبیعی بینی را پنهان می‌کنند که منجر به تغییر شکل ناخوشایند می‌شود. درگیری بینی می‌تواند موضعی یا کلی باشد، اما معمولاً دو سوم تحتانی و نوک بینی را درگیر می‌کند. در رینوفیما، هیچ یکنواختی در ظاهر نهایی بینی وجود ندارد و این بیماری می‌تواند در چانه (امنتوفیما) یا گوش (اتوفیما) و یا حتی گونه‌ها و یا ناحیه گلابلا (اخم)، نیز رخ دهد.

رینوفیما

اتیولوژی

اگرچه روزاسه در زنان شایع‌تر است، اما بروز رینوفیما در مردان بیشتر است. رینوفیما معمولاً مردان سفیدپوست بین سنین 40 تا 60 سال را مبتلا می‌کند و در مردان انگلیسی یا ایرلندی‌تبار شایع‌تر است.
عوامل تشدیدکننده متعددی مانند حالات هیجانی شدید، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و هوای سرد گزارش شده است که باعث بروز روزاسه می‌شود. داروهایی مانند گشادکننده عروق،
مهارکننده‌های ACE و سیمواستاتین‌ها به عنوان عوامل تشدیدکننده روزاسه گزارش شده‌اند. برخی از افراد بر این باورند که مصرف الکل ممکن است منجر به این بیماری شود، اما مطالعات این ارتباط را تایید نمی‌کنند. با این حال، الکل و کافئین هر دو می‌توانند به طور موقت رگ‌های خونی را گشاد کنند، که به نظر می‌رسد رینوفیما را بدتر می‌کند.

علائم رینوفیما

علائم رینوفیما ممکن است در چرخه‌هایی رخ دهد که به تدریج در طول زمان بدتر می‌شوند، از جمله:
بینی بدون هیچ بهبودی متورم به نظر می‌رسد.

  • غدد چربی قابل مشاهده روی بینی
  • منافذ بزرگ روی پوست بینی
  • رنگ پوست متمایل به قرمز
  • ضخیم‌تر شدن پوست
  • سطح به رنگ مومی، خشن و حتی مایل به زرد

رینوفیما

شدت رینوفیما چگونه طبقه‌بندی می‌شود؟

رینوفیما، همراه با سایر اشکال روزاسه فیماتوز، در مقیاس بالینی شدت از 1 تا 3 درجه بندی می‌شود .

درجه 1: منافذ برجسته فولیکولی بدون ضخیم شدن پوست
درجه 2: منافذ برجسته فولیکولی با ضخیم شدن خفیف پوست
درجه 3: منافذ برجسته فولیکولی، ضخیم شدن پوست و فعالیت بیش از حد غدد سباسه و کانتور بینی گره‌دار و لوبوله

عوارض رینوفیما

در رینوفیما، این بیماری ممکن است راه‌های هوایی را مسدود کند. همچنین، عفونت مزمن اغلب به این دلیل است که مایع غدد چربی غلیظ می‌شود و می‌تواند باکتری ها را در خود نگه دارد.
با گذشت زمان، تعداد غدد چربی و تغییرات در بافت همبند افزایش می‌یابد که می‌تواند منجر به تغییر شکل پیشرونده شود.
علاوه بر این، در رینوفیما ارتباطی با سرطان نیز وجود دارد. کارسینوم سلول بازال BCC در ۳-۱۰٪ رخ می‌دهد.

مدیریت درمان

بیماران اغلب به دلیل ناراحتی عاطفی ناشی از تغییر شکل به جراحان گوش و حلق و بینی ارجاع داده می‌شوند. آنها اغلب احساس عزت نفس پایین، خجالت، یا اضطراب در مورد تغییر شکل و برافروختگی و قرمزی ناشی از روزاسه در صورت خود دارند. هیپرتروفی بینی ممکن است حتی آنقدر شدید باشد که باعث اختلال بینایی، انسداد بینی یا آپنه خواب شود.
تشخیص رینوفیما به طور کلی بر اساس معاینه بالینی انجام می‌شود. با این حال، بیوپسی ممکن است برای رد شرایط دیگر مانند: لوپوس پرنیو (سارکوئیدوز بینی) ضروری باشد. کارسینوم سلول بازالBCC، سرطان سلولی فلسیSCC، آنژیوسارکوم، و لنفوم بینی، انجام شود.

درک کامل نگرانی‌های بیمار و در نظر گرفتن تأثیر عاطفی رینوفیما، بر بیمار ضروری است. برای دستیابی به کنترل علائم باید به درمان سیستمیک روزاسه و اجتناب از عوامل محرک توجه شود.

رینوفیما

گزینه‌های درمانی

مراحل اولیه رینوفیما ممکن است به درمان‌های دارویی موضعی مانند مترونیدازول، آزلائیک اسید و رتینوئیدهای موضعی پاسخ دهد و آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی مانند تتراسایکلین، داکسی سایکلین و مترونیدازول نیز می‌توانند استفاده شوند. موارد شدیدتر باید به یک متخصص ارجاع داده شود، که ممکن است از ایورمکتین و بریمونیدین موضعی یا ایزوترتینوئین خوراکی استفاده کند. از مصرف استروئیدهای موضعی باید اجتناب شود زیرا می‌توانند علائم را تشدید کنند.
با این حال، هنگامی که بیماری به مرحله هیپرتروفیک خود رسید، تنها مداخله جراحی و لیزر می‌تواند تغییر شکل را معکوس کند. در این مراحل پیشرفته، درمان شامل لیزر یا جراحی می‌باشد، چرا که بافت آسیب دیده ممکن است راه‌های هوایی را مسدود کند. این روش نواحی برجسته و ضخیم پوست را صاف یا از بین می‌برد و ایمن و موثر است.

گزینه‌های جراحی

چندین تکنیک جراحی در مدیریت رینوفیما شرح داده شده است. هدف اصلی تراشیدن بافت اضافی و جلوگیری از آسیب به غضروف زیرین است. عمق اصلاح باید ساختارهای آدنکس پوستی کافی را در سطح زخم باقی بگذارد تا امکان بهبودی مناسب با نرمیم ثانویه بافت فراهم شود.
تکنیک های جراحی شامل: درم ابریژن؛
اصلاح لیزر CO2؛ کرایوسرجری؛ چاقوی جراحی هارمونیک؛ و لیزر YAG

رینوفیما

نتیجه گیری

پیش آگهی رینوفیما متغیر است و بیماران باید از پاتوفیزیولوژی این بیماری و ارتباط آن با روزاسه زمینه‌ای آگاه باشند. اگرچه این یک نوع چشمگیر و ناراحت کننده روزاسه است، این بیماری قابل درمان است.

رینوفیما پیشرفته برای برداشتن بافت آسیب دیده نیاز به جراحی دارد.
روش زیر جراحی پنج مرحله‌ای ایمن و موثر را برای رینوفیما شرح می‌دهد:
1. درم ابریژن: یک دستگاه موتوری برای تسهیل برداشت پوست
2. درمپلنینگ: این شامل برداشتن بافت آسیب دیده بدون برش مستقیم آن است. سطح پوست را برای مرحله سوم آماده می‌کند.
3. حجم زدایی: جراح از قیچی منحنی برای بریدن پوست ضخیم شده استفاده می‌کند. آنها همچنین از هر ناحیه‌ای که ممکن است بدخیم باشد نمونه برداری می‌کنند و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه می‌فرستند.
4. کوتر الکتریکی: این شامل استفاده از گرما برای از بین بردن بافت آسیب دیده است.
5. استفاده از لیزر: این مرحله نهایی زخم را مهر و موم می‌کند و ریز کانتور می‌کند.
در تعداد کمی از مطالعات درازمدت که انجام شده است، بررسی کرده‌اند که رینوفیما چقدر بعد از جراحی عود می‌کند، هرچند تحقیقات محدودی انجام شده است، نشان می دهد که این امکان پذیر است.

تکنیک های مورد استفاده برای بهبود ظاهر زیبایی رینوفیما عبارتند از:

درمپلنینگ (برداشتن پوست ضخیم شده با تراشیدن سطح)
درم ابریژن (خراش دادن سطح پوست)
سرما درمانی (انجماد)
لایه برداری لیزری (CO2، آرگون، Nd:YAG، Er:YAG)
جراحی با الکتروکوتر



تعداد بازدید از این مطلب: 341
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *