چرا جوش‌های شما درمان نمی‌شوند؟ آیا این مشکل از شما است که درست دارو مصرف نمی‌کنید و جوش‌ها را دستکاری می‌کنید یا اشکال در روش‌های درمانی و تکنیک‌ پزشکان است؟ شاید هم پای مشکلات دیگر در میان باشد که به این درمان نشدن دامن می‌زند. در این مقاله دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو به بررسی بیشتر این موضوع می‌پردازد.

آیا واقعا راهی برای بهبود جوش‌های درمان‌ناپذیر وجود ندارد؟

قبل از بررسی علل و نحوه درمان این نوع جوش‌ها باید دید منظور از (جوش‌های درمان‌ناپذیر) چیست زیرا در علم پزشکی پدیده‌ای به نام جوش درمان‌ناپذیر وجود ندارد.

یعنی این جوش‌ها با سایر جوش‌ها تفاوتی ندارد؟

عنوان درمان‌ناپذیر یا غیرقابل‌ درمان برای آن‌ها اشتباه است. این نوع جوش‌ها، جوش سرکش یا آکنه مقاوم به درمان نام دارند. به ‌طور ‌کلی ناموفق بودن درمان در یک یا چند مرحله اول ممکن است برای هر فردی اتفاق بیفتد و مشکل حادی نیست.

جوش های درمان ناپذیر

شکل 1 جوش یا آکنه

این مقاومت به درمان به چه دلیل ایجاد می‌شود؟

ایجاد آکنه‌ روی پوست بر اثر علل متعددی اتفاق می‌افتد و برای یافتن دلایل پیدایش آن‌ها باید تک‌تک این عوامل بررسی شوند. اگر یکی از این عوامل در بررسی‌ها در نظر گرفته نشده باشند، درمان با شکست مواجه خواهد شد.

عوامل اصلی بروز آکنه کدام هستند؟

متخصصان پوست ۴ عامل اصلی را در درمان آکنه در نظر می‌گیرند که این ۴ عامل در واقع همان علل اصلی تشکیل آکنه است. این عوامل شامل:

  1. هیپرکراتزیناسیون دهانه غدد پیلوسباسه
  2. میزان تجمع باکتری‌ها در محل بروز جوش‌ها که نقش مهمی در به ‌وجود آمدن و تشدید آکنه دارد.
  3. وضعیت مجاری پیلوسباسه و میزان ترشح سبوم و هورمون‌ها
  4. التهاب موضعی

وقتی آکنه در یک بیمار درمان نمی‌شود، اولین علت آن می‌تواند بی‌توجهی به یکی از این ۴ عامل باشد.

همکاری خود بیمار در درمان آکنه‌ها چقدر اهمیت دارد؟

در حقیقت یکی از مهم‌ترین عوامل بهبود آکنه و به ‌طور کلی هر بیماری، همکاری خود بیمار با پزشک در پیگیری مراحل درمان است. این خود بیمار است که باید براساس دستور مراحل درمان را پیگیری کند. علی‌رغم تاثیرات منفی آکنه ولگاریس، پیگیری درمان به دلیل عوامل زیادی ضعیف است. عده‌ای از نوجوانان به دلیل بهبود زودرس، درمان را قطع می‌کنند، عده‌ای دیگر به دلیل بدتر شدن جوش‌ها در ابتدای درمان، برخی از افراد نیز به دلیل درگیر شدن با عوارض جانبی داروها یا دشواری در نحوه مصرف داروهای موضعی، اشتباه در نحوه مصرف داروها، یکی دیگر از عوامل شایع شکست درمان محسوب می‌شود که ممکن است علل متعددی داشته باشد و اصلی‌ترین آن‌ها سهل‌انگاری در مصرف صحیح داروها، توضیح ندادن صحیح پزشک یا داروساز در مورد شیوه و میزان استفاده از داروها است. دیده شده است که درمان با ایزوترتینوئین (آکوتان) خوراکی و رضایت از درمان با انطباق بیشتری در درمان آکنه بزرگسالان همراه بوده است، همچنین ساده‌سازی درمان (غالبا مونوتراپی) ممکن است به افزایش انطباق کمک کند. برعکس تجویز چندین درمان دارویی، رتینوئیدهای موضعی و توصیه درمان با محصولات بدون نسخه باعث عدم پیگیری درمان در نوجوانان مبتلا به آکنه می‌شود.

قبل و بعد درمان جوش های درمان ناپذیر

شکل 2 قبل و بعد جوش‌های درمان‌ناپذیر با آی پی ال

چه اقدامات تکمیلی باید انجام بگیرد؟

زمانی که خانمی جوش‌های طولانی‌ مدت داشته باشد، باید از نظر هورمونی مورد بررسی قرار بگیرد تا پزشک متوجه شود آیا هورمون‌های مردانه در بدن او بالا هستند یا خیر؟ از طرف دیگر، گاهی انجام سونوگرافی برای بررسی ابتلا یا عدم ابتلا به تخمدان پلی‌کیستیک هم ضروری است. انجام دادن این دو آزمایش می‌تواند به پزشک نشان دهد آیا بیمار با جوش‌های مقاوم به‌ دلیل ابتلا به تخمدان پلی‌کیستیک یا اختلال هورمونی مواجه است یا خیر؟

آیا آکنه‌ها در همه افراد به یک شیوه درمان می‌شوند؟

خیر، ولی به ‌طور کلی برای درمان آکنه‌های خفیف داروهای موضعی و شست‌وشو کافی است، ولی در انواع کمی شدیدتر داروهای سیستمیک (خوراکی) نیز برای بیمار تجویز می‌شود. در برخی از افراد به دلیل کند بودن پروسه درمان و بهبودی پزشک از روش‌های غیردارویی مانند: پیلینگ‌های شیمیایی، میکرودرم‌ابرژن، کرایوتراپی، آی‌ پی ‌ال (IPL) و (LED) کمک بگیرد و سرعت بهبودی و میزان پاسخ‌دهی را افزایش دهد.

روند درمان آکنه

شکل 3 روند درمان جوش و آکنه

یعنی روش درمانی پله‌ای؟

دقیقا، ولی اصول همه این روش‌ها با هم مشابه است. در مراحل اول، پزشک سعی می‌کند با استفاده از داروهای آنتی‌بیوتیک موضعی به درمان آکنه‌ها بپردازد. در این مرحله برای از بین بردن جوش‌ها معمولا داروهای کمدولیتیک موضعی مانند ترتینوئین تجویز می‌شود.
توصیه برای استفاده از شوینده‌های مناسب همراه با استفاده از این داروهای موضعی در این مرحله کافی است. در مراحل بعدی اگر پاسخ خوبی به درمان مشاهده نشد یا در موارد جوش‌های شدیدتر، پزشک آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی را نیز در کنار داروهای موضعی تجویز می‌کند.
به همین ترتیب قدم بعدی در افرادی که همچنان به دارو جواب نداده‌اند، می‌تواند استفاده از داروهای هورمونی (فقط در خانم‌ها) برای مهار آندروژن‌ها باشد. در نهایت در صورت وجود آکنه‌های شدید و کیستیک، داروی ایزوترتینوئین خوراکی یا همان آکوتان برای بیمار تجویز می‌شود. گاه ممکن است در موارد بسیار کیستیک و مقاوم، پزشک مجبور باشد برای مدتی بیمار را تحت درمان کورتون‌های خوراکی با دوزهای بالا قرار دهد.
درمان پله ای جوش ها

شکل 4 درمان پله‌ای جوش‌های صورت

در تمام این مراحل باید توجه داشت که نمی‌توان برای همه بیماران مبتلا به آکنه از یک نسخه واحد استفاده کرد و تجویز هر یک از داروها باید با توجه به معاینه، بررسی و تشخیص پزشک انجام شود.
در افرادی که مشاغل پراسترس دارند، استرس می‌تواند با فعال نگه ‌داشتن التهاب، آکنه‌ها را مقاوم به درمان کند. همچنین قرار گرفتن در معرض تابش نور مستقیم خورشید می‌تواند روند درمان را کندتر کند.

چند نکته مهم در مورد درمان جوش و آکنه

  1. افراد مبتلا به آکنه باید از دستکاری کردن جوش‌ها خودداری کنند. چون این کار علاوه‌بر ایجاد زخم و خراشیدگی روی پوست، جوش‌ها را به انواع باکتری آلوده می‌کند و همچنین لک، تیرگی جای جوش و حتی اسکار جای جوش و فرورفتگی به ‌جا خواهد گذاشت.
  2. همچنین استفاده از موارد آرایش نامناسب یا کرم‌های مرطوب‌کننده یا ضدآفتاب‌های معمولی به ‌جای ضدآفتاب‌های فاقد چربی می‌تواند سبب تشدید آکنه و مقاومت به درمان شود. به همین دلیل توصیه می‌شود اگر پوست چربی دارید و به ‌صورت روزانه آرایش می‌کنید، حتما در طول روز و پایان روز صورت‌تان را با آب ولرم و پن‌های آنتی‌باکتریال بشویید تا شرایط ایجاد جوش روی پوست صورت را تا حد ممکن از بین ببرید.
  3. پیدا کردن راه‌های رسیدن به آرامش مانند انجام دادن کار‌هایی مثل یوگا، مدیتیشن یا حرکات آرام‌بخشی هم می‌تواند در کاهش شدت جوش‌ها در اثر استرس‌های روزانه کمک‌کننده باشد.
  4. در پایان به افرادی که آکنه دارند توصیه می‌کنیم حتی‌الامکان از خوددرمانی پرهیز کنند و برای به ‌دست آوردن نتیجه خوب و درست به متخصص پوست مراجعه کنند.

شست و شو صورت با پن برای درمان آکنه

شکل 5 شست‌وشو صورت با پن برای درمان آکنه‌های درمان‌ناپذیر

هر چند زالودرمانی به‌ طور کلی نمی‌تواند روش مورد تاییدی از طرف مراجع علمی جهان باشد، این روش با تاکید بیشتری برای خانم‌های باردار، کودکان، نوجوانان، سالمندان و افرادی که مشکلات مربوط به انعقاد خون دارند، ممنوع است.

زالودرمانی برای جوش صورت

شکل 6 زالودرمانی برای جوش‌های صورت

بد نیست بدانید در مواردی دیده شده آلوده بودن محل نگهداری یا پرورش زالو هم می‌تواند خطر بروز عفونت در بیمار را تشدید کند و سلامت او را شدیدا به خطر بیندازد، گاهی خونریزی از محل گزش زالو به حدی می‌رسد که مشکلاتی جدی برای بیمار ایجاد می‌کند و گاهی هم افراد مبتلا به کم‌خونی یا آن‌هایی که دارو‌های رقیق‌کننده خون (وارفارین یا آسپیرین) مصرف می‌کنند، شدیدا سلامت‌شان را با انجام دادن کار‌هایی مانند زالودرمانی به خطر می‌اندازند.

لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

  • تلفن :03136662224


تعداد بازدید از این مطلب: 46467
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *