اگر در پاهای‌تان رگ‌های ریز قرمز یا سیاه شده را می‌بینید، باید بگوییم این فقط شما نیستید که با این مشکل مواجه هستید، واریس یکی از شایع‌ترین مشکلات بین خانم‌هاست؛ البته این موضوع مختص خانم‌ها نبوده و در آقایان نیز به کرات دیده شده است. این مشکل، زیبایی شما را به هم می‌ریزد و ممکن است دردناک هم باشد، یعنی با مشکلی دست و پنجه نرم می‌کنید که هم به لحاظ زیبایی و هم به لحاظ سلامت مشکلاتی برای‌تان به همراه خواهد داشت.

به گفته دکتر مریم ملکی، لازم نیست خیلی در این باره نگران شوید چون خوشبختانه شما می‌توانید با داشتن اطلاعات درست یاد بگیرید که چه طور از واریس پیشگیری کرده، با آن زندگی کنید یا از دستش خلاص شوید. ما در این مطلب اطلاعات بیشتری برای‌تان تدارک دیده‌ایم.

واریس چیست؟

سرخرگ‌ها و مویرگ‌ها، خون مملو از اکسیژن را از قلب به سایر قسمت‌های بدن می‌رسانند و سیاهرگ‌ها خون را به قلب برمی‌گردانند. مسئله اینجاست که رگ‌های پا برای این کار باید تلاش بیشتری انجام دهند چون خون را برخلاف جهت جاذبه زمین پمپاژ می‌کنند، یعنی خون را به سمت بالا می‌رانند در حالی که جاذبه زمین به سمت پایین است، بنابراین اگر دریچه‌های قلب ضعیف شده یا آسیب ببینند، خون به سمت عکس حرکت خواهد کرد و این مسئله باعث ایجاد تور می‌شود که در واریس دیده می‌شود.

تفاوت رگ‌های نرمال با رگ‌های واریس

شکل 1 تفاوت رگ‌های سالم با رگ‌های واریس

دلیل ایجاد واریس در پاها

دلیل ایجاد واریس پا این است که ایستادن زیاد و ایجاد فشار، باعث افزایش آسیب به رگ‌های قسمت پایین بدن می‌شود. در بسیاری از افراد رگ‌های واریس مشکل زیادی ایجاد نکرده و در افراد دیگر رگ‌های واریسی می‌توانند موجب درد و ناراحتی زیادی شوند. گاهی اوقات واریس‌ها منجر به مشکلات جدی‌تر می‌شوند. مشکل واریس همچنین ممکن است خطر ابتلا به سایر مشکلات گردش خون را هم افزایش دهد. رگ‌های واریسی ممکن است باعث درد زیاد نشوند اما رفته‌رفته می‌توانند برای فرد مشکل‌ساز شوند.

مهم‌ترین عامل واریس کدام است؟

علت واریس فقط یک عامل نیست و با این که عوامل مختلف دیگری هم وجود دارد که خطر ابتلای شما به واریس را افزایش می‌دهد ولی ژنتیک مهم‌ترین عامل است. ۷۰ تا ۸۰ درصد از بیماران مبتلا به واریس، فردی در خانواده خود دارند که او نیز دچار واریس بوده است. سایر عوامل خطرزا، جنسیت خانم‌ها، چاقی، پیری و بارداری (چون در طول دوران بارداری، ۵۰ درصد خون بیشتری برای مراقبت از جنین تولید می‌کنید) را شامل می‌شود.

عوامل ایحاد واریس

شکل 2 عوامل ایحاد واریس

واریس فقط در پاها دیده می‌شود؟

شاید با شنیدن نام واریس به یاد پاهای قرمز شده یا سیاه شده بیفتید با این که واریس به خاطر وزن بدن و جاذبه زمین بیشتر در پاها دیده می‌شود ولی انواع مختلفی از واریس در قسمت‌های دیگر بدن هم دیده می‌شود. تلانژکتازی و ونوزلیک روی صورت، گردن و رگ‌های عنکبوتی در همه قسمت‌های بدن ایجاد می‌شوند. حتی هموروئید که بزرگ شدن رگ‌های دور مقعد است هم نوعی واریس به شمار می‌آید.

چه طور خطر واریس را کم کنیم؟

عوامل خطرزایی هستند که تحت کنترل شما نیستند ولی می‌توانید با حفظ وزن و خودداری از ایستادن‌ها یا نشستن‌های طولانی مدت سهم خودتان را انجام داده و خطر ابتلا به واریس را تا اندازه‌ای کاهش دهید. متخصصان توصیه می‌کنند از پوشیدن طولانی مدت لباس‌هایی که در قسمت میان تنه و کمر یا ران‌ها تنگ باشند یا کفش پاشنه بلند خودداری کنید؛ چون هر دوی این‌ها بر گردش خون شما تاثیر می‌گذارند.

کم کردن خطر واریس

شکل 3 کم کردن خطر واریس

انواع وریدهای واریسی

ورید‌های واریس انواع متفاوتی دارد که در زیر به بیان برخی از این موارد می‌پردازیم. انواع واریس عبارتند از:

    
  1. وریدهای عنکبوتی

وریدهای عنکبوتی اندازه کوچک‌تری داشته، به رنگ قرمز یا آبی بوده و در هر جای بدن دیده می‌شوند. وریدهای عنکبوتی معمولا به شکل یک تور عنکبوت انتشار یافته و نسبت به دیگر وریدهای واریسی نازک‌تر و کوچک‌تر هستند. رگ‌های عنکبوتی بر اثر آسیب رگ‌های نزدیک به سطح پوست ایجاد می‌شوند. قطر این رگ‌ها حداکثر یک میلی‌متر است و به حالت شاخه‌شاخه می‌شوند.

    
  1. وریدهای واریسی رتیکولار

ورید‌های واریسی رتیکولار همانند یک تور بوده و سطح وسیعی از پوست را می‌پوشانند. این ورید‌ها معمولا ضخیم‌تر بوده و به رنگ قرمز، سبز یا بنفش می‌باشند. ورید‌های رتیکولار با این که الزاما برجسته نیستند اما می‌توانند ظاهری نامطلوب داشته باشند. رگ‌های واریسی و رتیکولار هم بر اثر آسیب عروق ایجاد می‌شوند؛ به نحوی که رگ‌های رتیکولار با قطر ۱ تا ۳ میلی‌متر ایجاد می‌شوند و معمولا شاخه‌های کوچکتری دارند که به رگ‌های بزرگ‌تر وصل می‌شوند. رگ‌های رتیکولار معمولا دردناک هستند و نسبت به لمس نیز حساس‌اند.

    
  1. واریس ورید صافن

واریس ورید صافن به انواعی از واریس گفته می‌شود که ورید صافن در پاها به طرز قابل توجهی بزرگ‌تر از اندازه طبیعی خود شده و ظاهر پوست را برجسته کرده است. این ورید‌ها ظاهری بسیار بزرگ و طناب مانند داشته و می‌توانند بدون رنگ اما نمایان باشد. رگ‌های واریسی قطری بیشتر از ۳ میلی‌متر دارند و نسبت به رگ‌های عنکبوتی و رتیکولار در عمق بیشتری ایجاد می‌شوند. نکته‌ی مشترک بین همه‌ی این مشکلات عروقی عدم کارکرد صحیح دریچه‌های داخل رگ‌ها به میزان مختلف است.

 مراحل پیشرفت واریس

شکل 4 مراحل پیشرفت واریس

واریس مشکل سلامتی است یا زیبایی؟

با این که خیلی‌ها فقط به خاطر ظاهر واریس اذیت می‌شوند، کسانی هستند که غیر از مسئله زیبایی واقعا از این مشکل احساس ناراحتی می‌کنند. مهم‌ترین علائم واریس، سنگینی، درد، سفت‌‌‌‌شدگی، خستگی، تورم و گاهی خارش، سوزش، بی‌حسی و بی‌قراری پاها است. البته همه مشکلات واریس نیاز به درمان ندارند ولی اگر رگ‌های‌تان باد کرد، حساس شد، در فعالیت های روزمره‌تان اختلال ایجاد کرد یا شروع به خونریزی کرد حتما به پزشک مراجعه کنید.

اگر واریس تان دردناک نیست...

اگر رگ‌های واریسی‌تان دردناک نیست یا بر فعالیت روزمره‌تان اثری ندارد، شکل ظاهری آن را با بالا نگه داشتن پاهای‌تان و استفاده از برنزه‌کننده‌ها یا کانسیلرهای آرایشی برای خنثی کردن تغییر رنگ رگ‌ها می‌توانید بهبود بخشید.

برای از بین بردن رگ‌های واریسی آماده‌اید؟

می‌توانید با مشورت پزشک عمومی‌تان درمان را شروع کنید. پس مشورت با پزشک‌تان را در اولویت قرار دهید که احتمالا او شما را به یک متخصص عروق، جراح عروق یا متخصص پوست معرفی خواهد کرد.

چه درمان‌هایی برای واریس وجود دارد؟

    
  1. جراحی

در گذشته برای درمان واریس پا فقط از روش جراحی استفاده می‌شد که علاوه‌بر دوره نقاهت طولانی، عوارض بی‌هوشی و درد، ریسک اسکار محل بخیه را نیز به دنبال داشت. اما امروزه روش‌های اسکلروتراپی و لیزر جایگزین جراحی شده‌اند.

    
  1. اسکلروتراپی

در روش اسکلروتراپی، پزشک یک محلول دارویی مخصوص را به طور مستقیم و با دقت زیاد به درون عروق واریسی تزریق ‌می‌کند که این محلول باعث التهاب دیواره داخلی رگ می‌شود و منجر به تورم و چسبیدن آ‌‌ن‌ها به هم خواهد شد. با گذر زمان رگ‌های واریسی به بافت اسکار تبدیل می‌‌شوند و در نهایت از بین می‌روند.

    
  1. لیزر ضایعات عروقی

امروزه تکنولوژی‌های مدرن به کمک دستگاه‌های لیزر آمده و درمان را به صورت سرپایی و بسیار راحت کرده است. حدود ۸۰ درصد از ضایعات عروقی با کمک لیزر قابل بهبود هستند. البته طول مدت درمان بستگی به رنگ، عمق و محل ضایعه دارد.

لیزر در واقع یک طول موج خاص از نور است که به شدت تقویت شده و با اهداف مختلف به پوست تابانده می‌شود. با توجه به طول موج هر دستگاه لیزر یک ساختار مشخص در پوست جذب حداکثر انرژی لیزر را خواهد داشت و در نهایت با انرژی گرمایی که در بافت هدف ایجاد می‌شود، تخریب هدف و اثرات بالینی حاصل می‌گردد. نقطه هدف در لیزرهای ضایعات عروقی اکسی‌هموگلوبولین داخل عروقی است و لذا آسیب حرارتی اساسا محدود به عروق خونی پوست می‌باشد و به بافت‌های مجاور آسیبی نمی‌رساند.

در این روش عوارض جانبی کم بوده و عموما عوارضی شبیه آفتاب‌‌سوختگی خفیف دارد. بیماران حداقل تورم، خارش، قرمزی و ناراحتی را احساس می‌نمایند. بیشتر این عوارض طی چند ساعت فروکش نموده و در عرض ۱ تا ۳ روز به ‌طور کامل برطرف می‌گردند. معمولا ۲ الی ۳ جلسه به فواصل ۳ ماه یک ‌‌بار توصیه می‌شود و در صورت عدم رعایت موارد پیشگیری نیاز به تکرار به‌ صورت سالیانه می‌باشد.

مشاهده ویدیو درمان واریس

عوارض لیزر عروق

در کلینیک هور لیزر عروق معمولا عوارض چندانی به جز مختصر قرمزی در حد چند ساعت تا دو سه روز ندارد. همچنین برخلاف اسکلروتراپی هیچ لک یا تیرگی به دنبال نخواهد داشت .

تعداد جلسات مورد نیاز لیزر عروق

دکتر مریم ملکی با یک جلسه لیزر معمولا ۷۰ درصد عروق واریسی را از بین می‌برد و مابقی در جلسه دوم که پس سه هفته قابل انجام است درمان خواهد شد.

دوره نقاهت لیزر عروق

لیزر عروق هیچ دوره نقاهتی ندارد و فرد می‌تواند بلافاصله به زندگی عادی خود برگردد.

هزینه لیزر عروق

هزینه در روز معاینه و پس از بررسی بیمار و تخمین تعداد شات مورد نیاز توسط پزشک تعیین می‌شود.

موفقیت درمان واریس چقدر است؟

واریسی شدن یک رگ در قسمتی از بدن، شما را در معرض ابتلا به آن در قسمت‌های دیگر بدن‌تان هم قرار می‌دهد. با این که بیشتر درمان‌ها برای از بین بردن رگ‌های آسیب‌دیده موثر هستند ولی احتمال رشد دوباره آن نیز وجود دارد و یا این که سایر عروق واریسی شوند. پس ممکن است درمان را انجام داده باشید اما دوباره آن را در بدن‌تان ببینید.

دکتر مریم ملکی در پایان می‌افزاید در برخی از بیماران ممکن است علاوه‌بر لیزر نیاز به استفاده از اسکلروتراپی هم باشد.

لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 8227
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *