لكه های پوستی

استفاده از مواد ارایشی برای داشتن پوستی صاف ویكدست سابقه ای به قدمت دوران باستان دارد. استفاده از عصاره های استخراج شده از گیاهان برای سفید یا روشن كردن پوست های تیره رنگ دربین مردمان آسیا ، افریقا وامریكای جنوبی بسیار رایج بوده است .

اخیرا از میان بردن لكه های تیره ناشی از بالا رفتن سن ،كك مك ودیگر اختلالات پوست كه ناشی از تجمع رنگدانه ها می باشد ، با كمك محصولات روشن كننده پوست در بین مردمانی كه پوست روشنی دارند نیز محبوبیت كسب كرده است .

معمولا محدود 1000تا 2000 ملانوسیت (سلول های رنگ دانه ساز ) در هر میلیمتر مربع از پوست وجود دارد . ملانوسیت ها 5 الی 10در صد از سلول های لایه پایه اپیدرم را تشكیل می دهند. تفاوت رنگ پوست در روشن پوستان وتیره پوستان نه به خاطرتعداد ملانوسیت ها بلكه به دلیل سطح فعالیت ملانوسیت هایشان می باشد .

سنتزملانین درون ارگانل های بین سلولی تخصصی شده بنام ملانوزوم رخ می دهد . ملانوزوم های حاوی ملانین از فضای دور هسته ملانوسیت دور می شود وبه نوك دندریت ها می رسد ونهایتا از طریق مكانیسمی كه هنوز شناخته نشده به كراتینوسیت ها انتقال می یابند .

هیپرپیگمانتاسیون : هیپرپیگمانتاسیون به معنای تیره شدن ناحیه ای از پوست است كه نتیجه افزایش تولید ورسوب ملانین بروز می كند . این حالت ممكن است در اپیدرم ، درم یا در هر دولایه از پوست رخ بدهد . عارضه هیپرپیگمانتاسیون ممكن است با دیگر صدمات پوستی مانند اكنه ایجاد شود . مردمان آسیا ، شرق هند ،مدیترانه ، یا افریقا كه رنگ پوست تیره دارند بیشتر مستعد هیپرپیگمانتاسیون هستند به خصوص اگر بیش از حد در معرض تابش آفتاب باشند .

برخی ار انواع متعارف هیپرپیگمانتاسیون به قرار زیر است :

ملاسما (كلوآسما) :ملاسما عبارت است ازلكه های متقارن قهوه ای یا تیره صورت (معمولا پیشانی ، گونه وپشت لب ) ملاسما بدوا در زنان باردار بروز می كند (melasma gravid arum یا ماسك حاملگی ) وهمچنین در زنانی كه قرص های ضد بارداری خوراكی استفاده می كنند. ده در صد كسانی كه به این عارضه مبتلا می شوند نیز زنان غیر باردار ومردان تیره پوست هستند . ملاسما در افراد تیره پوست بیشتر غالب است وبه طول می انجامد .

از انجایی كه تمامی مبتلایان به این عارضه در معرض افتاب بوده اند ، مكانیسم این عارضه احتمالا با تولید بیش ازحد ملانین توسط ملانوسیت هایی كه دچار افزایش عملكرد هستند مرتبط می باشد . عوامل تشدید كننده عبارتند از در معرض آفتاب بودن ، اختلالات تیروئیدی خود ایمنی وداروهایی كه حساسیت به نور ایجاد می كنند. در زنان ، ملاسما به تدریج پس اززیمان یا توقف استفاده از هورمون به طور ناكامل از میان می رود .

لكه های lentigo : صاف وبیضی شكل می باشند ورنگشان از خرمایی روشن قهوه ای است . عموما این لكه ها ناشی از بودن مداوم در معرض افتاب است واغلب برصورت وپشت دست ها بروز می كنند . معمولا با بالا رفتن سن ودر میان سالی این لكه ها به ملانوما ثابت نشده است ، اما لكه های لنتیگو ریسك فاكتور مستقلی برای ملانوما به حساب می آیند .

افزایش ملانین در اپیدرم (گرایش به قهوه ای شدن بیشتر ) ملانین در اپیدرم ودرم فوقانی (معمولا قهوه ای با نقطه های خاكستری یا آبی ) رسوب دارو یا متابولیت در دم ( معمولا خاكستری مایل به آبی )ر

از اجراء سازنده فعال سفیدكننده پوست كه بطور متعارف مورد استفاده واقع می شود باید به هیدروكینون اشاره كرد كه امروزه در بسیاری از نقاط جهان اجازه استفاده از آن در محصولات ارایشی نمی دهند . اما در ایران مصرف هیدروكنیون دردرمانهای ضد لك بسیار زیاد است . همچنین می توان به مشتق آن یعنی آربوتین موجود دربرگ های كیا هانی مانند قره قاط اسید كوژیك وازالیك اسید اشاره كرد

كوجیك اسید یك محصول فرعی است كه در نتیجه فرایندتخمیر برنج جوانه زده بدست می آید . برخی از تحقیقات نشان داده كه كوجیك اسید یك جزء سازنده ناپایدار در فرمولاسیون مواد ارایشی است وگزارش شده است كه باعث تحریك ودرماتیت تماسی می شود .

آزلایك اسید یك بازدارنده برگشت پذیر تیروزینار است ومانع ازتنفس میتوكندری وگلیكولیز می شود ، دی كربوكسیلیك اسید اشباع شده طبیعی كه از pityrosporum ovale جدا شده است.

آزالایك اسید یك بازدارنده رقابتی ضعیف تیروزینازدر حالت in vitro ( شرایط ازمایشگاهی) می باشد . به علاوه ،آزلایك اسید اثر ضد تكثیر و سیتو توكسیك برملانوسیت ها دارد .

آلبوم عکس ملاسما و کک و مک

لطفا از عکسهای قبل وبعد بیماران درگالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس:اصفهان- خ چهار باغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی )

تلفن :03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 11296
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *