مو از جمله عواملی است كه در روابط اجتماعی افراد بسیار موثر است. تا جایی كه موجب قضاوت و پیش داوری‌هایی نسبت به دیگران می‌شود. به همین دلیل پاكیزگی و خوش حالتی آن بسیار حائز اهمیت است. تاكنون مواد بسیاری جهت تمیزی پوست سر و مو ساخته و روانه بازار شده‌اند.

اما شامپوها متداولترین مواد جهت شستشوی موها می‌باشند. به گفته دکتر مریم ملکی در شامپوها از موادی به نام سورفاكتانت به عنوان دترجنت استفاده می‌شود كه ضمن قدرت پاک‌كنندگی بالا عوارض كمتری نسبت به شوینده‌های قدیمی‌تر مانند صابون دارد. در عین حال در شامپوها علاوه‌بر دترجنت‌ها از مواد مفید و مفذی برای پوست و فولیكول مو و همچنین حالت‌دهنده‌ها و نرم‌كننده‌ها استفاده می‌شود. حتی از شامپوها برای درمان و رفع برخی مشكلات و بیماری‌های پوستی نیز استفاده می‌شود.

مو در نگاهی كلی

سطح بدن انسان مانند سایر پستانداران از مو پوشیده شده و حدود پنچ میلیون فولیكول در تمام بدن مجود دارد. در پوست سر تراكم موها بیشتر است و حدود 000 / 100 تار مو در پوست سر وجود دارد كه تحت تاثیر عوامل وراثتی و محیطی تغییر می‌كند.
ساختمان مو شباهت زیادی به لایه شاخی پوست دارد. مو از تكثیر تعدادی از سلول‌ها كه در كف فولیكول قرار دارند به وجود می‌آید. فیلیكول مو یک ساختمان لوله‌ای شكل است كه از واكنش متقابل سلول‌های اپیدرم بر درم و با پیشرفت آن‌ها به عمق درم ایجاد می‌شود. قسمت انتهایی این ساختمان، چماقی یا پیازی شكل است كه به آن بالب گفته می‌شود. بخشی ازدرم به نام درمال پاپیلا كه در انتهای بالب قرار دارد، مملو از عروق خونی بوده و تغذیه فولیكول را عهده دارد. بالب جایگاه سلول‌های مولد مو است كه قدرت تقسیم و ظرفیت قابل توجهی جهت تكثیر دارد. هنگامی كه آن‌ها تقسیم می‌شوند، سلول‌های جدیدی به وجود می‌آیند كه آن سلول‌ها در ریشه مو به صورت عمودی و در یک ردیف قرار گرفته و بالا می‌روند در نتیجه مو بلند و بلندتر می‌شود.

این سلول‌ها در حین مهاجرت به سطح پوست همانند لایه شاخی پوست اضمحلال یافته هسته خود را از دست داده و كراتینیزه می‌شوند. در نتیجه قسمتی از مو كه سطح پوست بیرون می آید و سفت یا ساقه مو نامیده می‌شود، از سلول‌های مرده و كراتین تشكیل شده است. لازم به ذكر است نوع كراتین موجود در مو از نوع سخت بوده و با كراتین پوست تفاوت دارد. خصوصیات مو تا حد بسیاری زیادی متاثر از كراتین می‌باشد. علاوه بر كراتین كه 85% ساختمان مو را تشكیل می‌دهد، مواد دیگری نیز در مو وجود دارد. از آن جمله می‌توان به آب، رنگدانه، عناصر معدنی مثل آهن، كلسیم، مس، منیزیم، منگنز و روی اشاره كرد.

ساقه مو ازسه قسمت تشكیل شده است:

  1. مدولا: داخلی‌ترین لایه مو
  2. كورتكس: بخش میانی
  3. كوتیكول: خارجی‌ترین لایه می‌باشد كه صافی، نرمی و درخشندگی مو به سلامت آن بستگی دارد. این لایه از یک ردیف سلول تشكیل شده كه نحوه قرار گرفتن سلول‌های كوتیكول نرمال و سالم مانند قرار گرفتن سفال‌های شیروانی می‌باشد. این لایه نسبتا نفوذناپذیر است. موها با كوتیكول آسیب دیده ظاهری مات، بد حالت، خشن و زبر دارند.

رشد مو 3/0- 5/0 میلی متر در روز می‌باشد. دوره زنگی مو دارای سه مرحله است كه عبارتند از:

  1. آناژن: در این دوره سلول‌های زاینده مو تكثیر فعال دارند و طول مدت این مرحله مشخص كننده اندازه مو است.
  2. كاتاژن: در این دوره تكثیر سلول‌های زاینده مو متوقف می‌شود.
  3. تلوژن: در انتهای این دوره اتصال مو به غلافش سست می‌شود.

به هر فلوكیول مو یک غده سباسه و یک ماهیچه متصل است. غدد سباسه سبوم ترشح می‌كنند كه از منفذ فولیكول خارج می‌شود. سبوم از مواد مختلفی مانند كلسترول، اسیدهای چرب آزاد، تری‌گلسیریدها و اسكوالون ساخته شده است. سبوم باعث نرمی پوست و مو شده و از خشكی پست و تبخیر نامتعادل آب جلوگیری می‌كند. همچنین یک نوع عایق حرارتی در برابر سرما می‌باشد. كاهش یا افزایش قابل توجه ترشح سبوم موجب بروز مشكلاتی برای سلامت مو و پوست سر می‌شود. ترشح سبوم در دوران بلوغ توسط آندروژن‌ها تحریک می‌شود و تا پیش از آن میزان سبوم پوست بسیار كم است.

انواع موی سر

  • موهای معمولی: این موها براق، درخشات، نرم، انعطاف‌پذیر و دارای چربی كمی هستند. روی این موها شوره دیده نمی‌شود و در پوست سر هم قرمزی و جوش وجود ندارد.
  • موهای چرب: تقریبا بیشتر مواقع آغشته به ربی هستند و روی هم انباشته می‌شوند و فقط چند ساعت بعد از حمام وضعیت خوبی دارند. بسته به میزان چربی پوست سر، موها به هم چسبیده و براق می‌شوند و بعد از مدتی رسوبات چربی باعث مات شدن آن‌ها می‌گردد. ممكن است روی پوست سر شوره، قرمزی و جوش‌های خارش‌دار دیده شود.
  • موهای خشک: مات و كدر هستند، هنگام لمس كردن زبر، خشن وغیرقابل انعطاف می‌باشند و در هنگام برس زدن خوب حالت نمی‌گیرند، به راحتی شانه نمی‌شوند و بسیار شكننده هستند.
  • موهای ضعیف ونازک: حالت‌پذیری كمی دارند و بسیار حساس‌اند.

لطفا از عکس‌های قبل وبعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس:اصفهان - خ چهار باغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 8672
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *