عامل اصلی برنزه شدن پوست، اشعهی ماورای بنفش خورشید (UV) است كه به 3 جزء UVA ،UVB و UVC تقسیم میشود. این اشعه با وجود فایدههایی مثل تولید ویتامین D در بدن میتواند بسیار مضر باشد.
سولاریوم دستگاهی است كه ماورای بنفش UVB 5% و UVA 5% توسط لامپهای فلورسنت مخصوص كه نوری شبیه نور آفتاب تابانده میشود تا پوست برنزه شود. با آن كه ادعا میکنند دستگاههای سولاریوم کمخطرتر از تابش مستقیم آفتاب است، ولی از اشعهی ماورای بنفش استفاده میشود.
سولاریوم آنقدر خطرناک است که سازمان بهداشت جهانی هم چندی پیش اعلام کرد که جوانانی که از سولاریوم استفاده میکنند، 8 برابر بیشتر در معرض ابتلا به ملانوما نوع خطرناک سرطان پوست هستند. علاوه بر این، یافتههای مطالعات مختلف آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان بهداشت جهانی نشان داده است که 75 درصد افرادی که قبل از ۳۰ سالگی از سولاریوم برای برنزه کردن خود استفاده میکنند، در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار میگیرند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) سولاریوم را جهت زیبایی تائید نمیکند. استفاده از سولاریوم بدون عینک مخصوص سبب تغییرات چشم مانند ARC EYC میشود كه زیبایی و سلامت چشم را به مخاطره میاندازد.
كسانی كه شیفتهی برنزه شدن هستند، مثل سیگاریها، هرچه از مضرات اشعهی ماورای بنفش بشنوند و بخوانند، باور نمیکنند یا اگر هم باورشان شود، آن روز را دورتر از آن میبینند كه بخواهند از ترسش پا روی دلشان بگذارند و قید تیره كردن پوستشان را بزنند؛ اما پزشكان راجع به عوارض اشعهی ماورای بنفش خورشید، با اطمینانتر از مضرات سیگار كشیدن حرف میزنند.
تصویر 1: دستگاه سولاریوم برای برنزه کردن پوست
1- چه کسانی نباید برنزه کنند؟
به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دکتر مریم ملکی به خاطر مضر بودن این اشعه و استفادهی بیرویهی بعضی افراد از آن، سازمان بهداشت جهانی قوانینی برای كنترل این پدیده تعریف كرده و به چند گروه دربارهی برنزه كردن پوستشان هشدار داده است که عبارتاند از:
- افرادی كه دارای پوست تیپ 1 و 2 هستند، یعنی كسانی كه معمولا موهای بور و چشمهای روشن دارند و اشعهی ماورای بنفش، به پوست آنها بیشتر از بقیه آسیب میرساند.
- دومین گروه، افراد زیر 18 سال هستند كه نباید از دستگاههای سولاریوم استفاده كنند یا حمام آفتاب بگیرند. زیرا خطر سرطان پوست در سنین بالاتر در آنان بسیار بالاتر میرود.
- همچنین كسانی كه ککومک و خالهای زیاد، زخمهای پوستی یا آفتابسوختگی در کودکی و در هر مرحلهای از زندگیشان داشتهاند.
- در ضمن افرادی كه داروی خاصی مصرف میکنند، باید قبل از برنزه كردن با پزشک معالجشان مشورت كنند.
- سازمان بهداشت جهانی به خانمها هم توصیه كرده كه موقع برنزه كردن از لوازمآرایشی استفاده نكنند، چون ممكن است اشعهی ماورای بنفش برایشان ایجاد حساسیت كند.
سال 1970 در امریكا و اروپا گروههای مختلف از هر ردهی سنی، خودشان را زیر آفتاب كباب میکردند، بدون اینكه بدانند برنزه شدن میتواند زمینهساز ابتلا به سرطان در 10 تا 20 سال بعدی عمرشان باشد. در ضمن آبمروارید در چشم، پیری زودرس پوست، ضعف سیستم ایمنی، نیز از دیگر عوارض سولاریوم میباشد.
از سال 2005 میزان سرطان پوست شدیدا در حال افزایش است، ولی طرفداران خورشید همچنان به برنزه كردن خود مشغولاند. لایهی اوزون در سرتاسر کرهی زمین نازکتر شده است و حفرههای موجود در آن كه تهدیدی برای پوست به شمار میروند، همچنان در حال افزایش هستند.
تصویر 2: پوست برنزه شده
2- آیا اشعهی ماورای بنفش واقعا باعث سرطان پوست میشود؟
به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دکتر مریم ملکی یک قسمت از اشعهی UV میتواند سرطان پوست ایجاد كند. UVB كه بین 290 تا 320 نانومتر طولموج دارد، در صورت تماس مكرر با پوست این تأثیر را میگذارد. UVA هم كه طولموجش بین 320 تا 400 نانومتر است، خاصیت انعطافپذیری پوست را از بین میبرد و باعث پیری پوست میشود.
UVA، سریعتر باعث تغییر رنگ پوست میشود، بطوری که در عرض یكی دو ساعت تماس با آن، رنگدانههای پوست زیاد میشود و قهوهای شدن اولیهی پوست، ناشی از همین اثر است.
اما تأثیر UVB دیرتر مشخص میشود، اگر میزان اشعه زیاد باشد، UVB هم رنگدانههای پوست را با دو سه روز تأخیر تحریک میکند. تأثیر این اشعه و دوامش هم بیشتر است و از همین مكانیزم است كه در مهر و مومهای سولاریوم برای تحریک رنگدانههای پوست استفاده میشود.
تصویر 3: برنزه کردن پوست در آفتاب
3- آیا میتوان گفت چند بار استفاده از سولاریوم یا حمام آفتاب، میتواند منجر به این عوارض شود؟
قدر مسلم با یكی دو بار برنزه كردن، عوارض شدیدی ایجاد نمیشود؛ اما اگر این كار در درازمدت ادامه پیدا كند و دفعات تكرار تماس با UV زیاد شود، اثر تجمع رنگدانهها باعث ایجاد سرطان پوست و قبل از سرطان، باعث از بین رفتن قوام پوست میشود. درنتیجه پوست فرد، لطافت خودش را از دست میدهد.
4- آیا میشود به افرادی كه قصد برنزه كردن دارند توصیه كرد این كار را انجام ندهند؟
بهدفعات محدود ضرر ندارد؛ اما كسی كه این كار را انجام میدهد، قطعا این رنگ را برای پوستش میپسندد و دوست دارد که باز هم تكرارش كند و همین تكرار است كه مشكل ایجاد میکند. هرکسی مختار است با دانستن عواقب هر كاری آن را انجام دهد، اما افرادی كه علاقهمند به برنزه كردن هستند، باید بدانند كه در سالهای آینده حتی اگر به سرطان پوست دچار نشوند نسبت به همسن و سالهایشان پوست پیرتر و شکستهتری خواهند داشت.
برای كسانی كه تمایل به برنزه كردن دارند استفاده از کرمهای برنزه كننده به مراتب بهتر است تا استفاده از سولاریوم زیرا در آن از نور ماورای بنفش استفاده نمیشود و خطر سرطان پوست یا پیری زودرس را ندارد.
به نقل از پایگاه اطلاع درحالیکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استفاده از این دستگاه را برای برنزه کردن پوست، ممنوع اعلام کرده است اما هنوز در برخی از سالنهای آرایشی یا باشگاهها این دستگاه وجود دارد و افراد سودجو برای بدست آوردن پول به راحتی جوانان را با تبلیغات دروغین، فریب داده و سلامت آنان را به خطر میاندازند و جوانان به دلیل نداشتن آگاهی لازم، به راحتی سلامت خود را از دست میدهند. در كل برنزه شدن پوست چه در مقابل نور آفتاب و چه بهوسیله سولاریوم، سبب جهش ژنی در سلولهای پوست و ایجاد تومورهای خوشخیم و بدخیم پوستی میشود. همچنین به گفته کارشناسان، سولاریوم همچنین میتواند به سایر اندامهای بدن هم از قبیل چشم، عروق، کبد و کلیه آسیبهای جدی وارد کند.
تهیه و گردآوری مطلب: پایگاه اطلاعرسانی دکتر مریم ملکی متخصص پوست، مو و زیبایی
تعداد بازدید از این مطلب: 21473
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه