نکاتی در مورد ضد آفتاب‌ها
امروزه می‌دانیم قرار گرفتن در معرض تشعشات ماورای بنفش خورشید، عوارضی از قبیل پیری پوست ، حساسیت نسبت به نور، اریتم (قرمزی پوست) و بدخیمی‌های پوستی را در پی خواهد داشت. سازمان غذا و داروی آمریکا و آکادمی درماتولوژی آمریکا، مداخلات دارویی و غیر دارویی متعددی را برای حفاظت از پوست در برابر نور آفتاب توصیه کرده‌اند. ساده‌ترین این اقدامات، پوشاندن پوست با لباس مناسب و استفاده از ضد آفتاب‌هاست. پایگاه اطلاع‌رسانی دکتر ملکی در این مقاله به‌طور کامل نکاتی در مورد مصرف صحیح ضد آفتاب و محافظت پوست در برابر آفتاب به‌طور کامل توضیح داده شده است.
‎1- چه موقع باید کرم ضد آفتاب را بزنیم؟
‎حدود ۲۰ دقیقه تا ۳۰ دقیقه قبل از اینکه در معرض آفتاب قرار بگیرید، باید کرم ضد آفتاب را روی پوست بمالید زیرا در این فاصله زمانی، کرم جذب پوست شده و می‌تواند سلول‌های پوست را از آثار زیان‌بار نور خورشید محافظت کند. نکته دیگر این است که اگر شما کرم ضد آفتاب را روی صورت و بدن‌تان بمالید و بلافاصله داخل آب دریا یا استخر شوید و یا روی شن‌های ساحل یا در کنار استخر دراز بکشید، کرم ضد آفتاب از روی پوست شما پاک خواهد شد و دیگر اثر حفاظتی نخواهد داشت، بنابراین نیم ساعت پس از مالیدن کرم ضد آفتاب، وارد آب شوید تا به‌طور کامل جذب پوستتان شده باشد.


تصویر1 : ضرورت استفاده از کرم ضد آفتاب

‎2- چند ساعت یک‌بار کرم ضد آفتاب را باید تجدید کنیم؟
‎اگر کرم ضد آفتاب را به پوست‌تان بمالید و روانه کار روزانه شوید، باید هر ۳ یا ۴ ساعت یک‌بار آن را تجدید کنید ولی با شنا کردن در آب استخر یا دریا، این کرم‌ها در عرض یک ساعت کم‌کم اثر خود را از دست می‌دهند و پس از ۸۰ دقیقه دیگر اثری از ضد آفتاب باقی نخواهد ماند؛ بنابراین اگر کرم ضد آفتاب را به پوستتان می‌مالید و وارد استخر یا دریا می‌شوید، باید هر یک ساعت یک‌بار آن را تکرار کنید.
بعضی‌ها در مصرف کرم ضد آفتاب صرفه‌جویی می‌کنند که به ضرر سلامت پوست‌شان تمام می‌شود. کرم ضد آفتاب را یک‌بار صبح می‌زنند و تا غروب آفتاب آن را تجدید نمی‌کنند و یا در ضخامت آن صرفه‌جویی می‌کنند. بیشتر مردم نمی‌دانند کرم ضد آفتاب را باید با چه ضخامتی استفاده کنند.
3- بهترین SPF برای کرم ضد آفتاب چیست؟
SPF که نشان‌دهنده میزان حفاظت پوست در برابر نور خورشید است، آن‌طور که خیلی‌ها تصور می‌کنند، درصدی نیست. برای مثال، اگر روی جعبه یک کرم ضد آفتاب نوشته‌ شده SPF آن ۳۰ است، به این معنا نیست که ۳۰ درصد از پوست شما در برابر نور خورشید حفاظت می‌کند. اگر بخواهید از روی SPF یک کرم ضد آفتاب بدانید چقدر اثر حفاظتی در برابر نور خورشید دارد، فرمول ساده‌ای برای آن وجود دارد که این فرمول به شرح زیر می‌باشد:
‎عدد ۱۰۰ را بر SPF کرم ضد آفتاب که روی جعبه نوشته ‌شده است، تقسیم کنید سپس عدد حاصل را از عدد ۱۰۰ کم کنید و در نهایت عدد باقیمانده نشان‌دهنده درصد حفاظت پوست به‌وسیله آن کرم ضد آفتاب است. برای مثال، کرم ضد آفتابی که SPF 25 دارد، ۹۶ درصد از پوست در برابر نور خورشید حفاظت می‌کند. حال اگر این محاسبه را درباره کرم ضد آفتابی با SPF 100 انجام دهید، خواهید دید که ۹۹ درصد از پوست در برابر نور خورشید حفاظت می‌کند؛ بنابراین کرم ضد آفتاب با SPF 100 تفاوت چندانی با کرم ضد آفتاب با SPF 25 در حفاظت از پوست ندارد و این چند درصد قابل ‌چشم‌پوشی است.


تصویر 2: بهترین SPF برای کرم ضد آفتاب

‎دقیقا کارخانه‌های سازنده برای افزایش SPF یک کرم ضد آفتاب باید درصد چربی آن را بالا ببرند تا مواد شیمیایی زیادی را وارد آن کنند؛ بنابراین کرم‌های ضد آفتاب با SPF بالا، خیلی چرب هستند و می‌توانند عوارضی را ایجاد کنند.
‎توصیه پایگاه‌ اطلاع‌رسانی دکتر مریم ملکی این است که اگر به داروخانه می‌روید تا کرم ضد آفتاب بخرید، SPF 30 را انتخاب کنید. کرم ضد آفتاب با SPF 30 بهترین کرم ضد آفتاب برای استفاده روزانه افراد عادی است.
‎کرم‌های ضد آفتاب باSPFهای50، 70 و بالاتر فقط برای کسانی که بیماری پوستی دارند توسط پزشک تجویز می‌شوند، مانند کسانی که به نور آفتاب حساس‌اند و یا سرطان پوست دارند. چون همان چند درصد اضافه‌ی حفاظت از پوست برای این بیماران مهم است.
‎4- نحوه صحیح مالیدن کرم ضد آفتاب
‎این‌که می‌گویند کرم‌های آرایشی و ضد آفتاب را باید چرخشی روی پوست مالید تا پوست چروک نخورد اصلا درست نیست در اصل روش مالیدن این کرم‌ها به ‌هیچ‌وجه مهم نیست و نقشی در افتادگی و چروک خوردن پوست ندارد. نیم تا یك دقیقه ماساژ دادن کافی است و در هر جهتی که راحت‌تر هستید، کرم‌ها را روی پوست‌تان بمالید. چروک شدن پوست در اثر تخریب الیاف کلاژن و الاستیک موجود در بافت پیوندی پوست رخ می‌دهد که علتش بالا رفتن سن، تاثیر ژن‌ها، تغذیه، بیماری‌ها و آفتاب است. کسانی که زیاد زیر نور آفتاب می‌روند تا برنزه شوند، در میان‌سالی پوستی چروک‌خورده و افتاده خواهند داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روش صحیح مصرف ضد آفتاب می‌توانید مقاله روش درست مصرف ضد آفتاب را از پایگاه اطلاع‌رسانی دکتر مریم ملکی مطالعه کنید.


تصویر 3: نحوه صحیح مالیدن کرم ضد آفتاب

‎5- آیا SPF موجود در کرم‌های آرایشی کافی است و دیگر نیازی به ضد آفتاب نیست؟
‎اگر شما از کرم ضد آفتاب، به‌طور اصولی و درست استفاده کنید و سپس روی آن کرم آرایشی بمالید، مانعی ندارد و کرم آرایشی اثر کرم ضد آفتاب را کاهش نمی‌دهد ولی در روی جعبه بعضی از این کرم پودرها و پنکک‌ها نوشته‌شده که دارای (Sun Protection Factor(SPF مشخصی هستند. خانم‌ها باید بدانند که SPF این لوازم‌آرایشی از پوست در برابر نور خورشید محافظت نمی‌کند لذا در زیر این کرم‌های آرایشی حتما کرم ضد آفتاب را استفاده کنید
‎6- آیا برای کودکان هم باید از کرم ضد آفتاب استفاده کرد؟
‎خیلی‌ها کرم ضد آفتاب را برای کودکان استفاده نمی‌کنند، ولی مطالعات نشان می‌دهد که بیش از ۵۰ درصد عوارض نور آفتاب که در بزرگسالی سبب ابتلای افراد به سرطان پوست شده است که پیش از ۱۸ تا ۲۰ سالگی به پوست تابیده شده است؛ بنابراین اگر کودکان را به استخر یا اسکی می‌برید، به پوستش کرم ضد آفتاب بمالید.
‎برای کودکان کرم ضد آفتاب مناسب‌شان را بخرید. بهتر است ضد آفتاب آن‌ها چرب و رنگی نباشد و از انواع مینرال استفاده کنید و انواع شیمیایی را که برای بزرگسالان استفاده می‌شود، برای کودکان استفاده نکنید.


تصویر 4: استفاده از ضد آفتاب در کودکان

‎7- کرم ضد آفتاب بهتر از پوست محافظت می‌کند یا یک روسری و یا کلاه لبه‌دار مناسب؟
‎شک نکنید که لباس‌ها و پوشش‌های فیزیکی خیلی بهتر از پوست در برابر نور خورشید حفاظت می‌کند تا کرم ضد آفتاب، چون اجازه نمی‌دهند نور خورشید به پوست بتابد؛ بنابراین کلاه لبه‌دار مناسب، روسری مناسب، لباس مناسب و یا سایه‌بان در کنار دریا و استخر بهترین حفاظت را در برابر نور خورشید دارند ولی اگر کسی صیاد، ملوان، کشاورز، کارگر و مهندس ساختمان است و نمی‌تواند در طول روز صورتش را در برابر نور خورشید حفاظت کند، باید کرم ضد آفتاب را روی پوست صورتش بمالد. همین‌طور خانم‌هایی که پوشیدن کلاه لبه‌دار در خیابان را مناسب نمی‌دانند، باید از کرم ضد آفتاب استفاده کنند ولی باید بدانید هیچ کرم ضد آفتابی نمی‌تواند جانشین پوشش‌های مناسب شود. اکنون در کشورهای غربی لباس‌هایی به بازار آمده‌اند که روی آن علاوه بر درصد نایلون، نخ و غیره، درصد SPF را می‌نویسند که نشان می‌دهد پارچه این لباس چقدر از پوست در برابر نور خورشید حفاظت می‌کند.



تصویر 5: ضرورت استفاده از عینک و کلاه و ضد آفتاب برای محافظت پوست در برابر خورشید

لازم می‌دانم تاکید كنم در افرادى كه دچار لك، کک‌ومک و یا بیماری‌های پوستى حساس به نور دارند، پرهیز از آفتاب فقط به این نیست كه نباید در آفتاب كار كنند و یا نباید حمام آفتاب بگیرند، براى این افراد زمان‌های كوتاهى كه در روز جهت طى كردن مسیر از خانه تا سوارشدن ماشین و یا لباس پهن كردن در حیاط و یا تراس منزل زیر آفتاب هستند، حتى اگر براى چند دقیقه هم باشد، می‌تواند اثرات مخربى داشته باشد. باید بدانیم این عوارض آفتاب اثر تجمعى دارد و کم‌کم در پوست تغییرات تخریبى اعم از تخریب كلاژن و شل شدن پوست و یا تحریك ملانوژنژ و تیره‌تر شدن پوست را ایجاد می‌کند.
تهیه و گردآوری مطلب: پایگاه اطلاع‌رسانی دکتر مریم ملکی متخصص پوست، مو و زیبایی



تعداد بازدید از این مطلب: 61966
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *