آسیبهای پوستی و آفتاب
بیست دقیقه در آفتاب ماندن کافی است که پوست آسیب ببیند. آفتابسوختگی و برنزه کردن، میتواند سبب چروک و تیرهتر شدن پوست شود. آفتابسوختگی زمانی رخ میدهد که مقدار تابش اشعه خورشید یا سایر منابع نوری حاوی پرتو ماوراءبنفش بیشتر از توانایی رنگدانه محافظتکننده پوست بدن باشد. یکبار آفتابسوختگی همراه با تاول زدن پوست، احتمال سرطان سلولهای رنگی پوست که ملانوم نامیده میشوند را دو برابر میکند.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید و صدمه ناشی از اشعه ماورای بنفش آفتاب، در ایجاد آبمروارید نیز میتواند دخیل باشد. برای جلوگیری از این مشكل، باید از عینک آفتابی استفاده شود.
کرمهای ضد آفتاب برای بلوکه کردن اشعه UVA و UVB، به کار میروند. ضد آفتاب باید نیم ساعت قبل از خروج از خانه استعمال شده و سپس هر دو ساعت یکبار، تکرار شود. دوام بهترین ضد آفتابها از دو تا سه ساعت بیشتر نیست و حتما باید دقت داشت که بیشترین آسیب نور آفتاب در ساعات بین 10 صبح تا 16 است؛ لذا محافظت از پوست در این ساعات از روز اهمیت بسیار زیادی دارد.
تصویر 1: آسیبهای ناشی از آفتاب بر پوست
تغییرات و بیماریهای پوستی ناشی از آفتاب
به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دکتر مریم ملکی اثرات مخربی که نور خورشید بر پوست میگذارد میتواند تغییراتی در بافت پوست و تغییراتی در عروق پوست ایجاد کند و افراد را درگیر بیماریهای پوستی مختلف کند که در ادامه به بیماریهای پوستی که افراد ممکن است در برخورد با آفتاب با آن درگیر شوند اشاره شده است.
1-تغییرات بافتی: خشکی پوست، منافذ باز، چینوچروک و تغییرات پیگمانی شامل ککومک، لکههای آفتابی و ملاسما هستند.
2-تغییرات عروق شامل: لکه های قرمز، خال عنکبوتی و روزاسه است.
3-تغییرات دیگر: سبورتیک کراتوز، تگ پوستی، خال، ضایعات پیش سرطانی مانند: آکتینیک کراتوز و سرطانهای پوستی مثل ملانوم، سرطان بازوسلولر و اسکوادوسل میباشند.
سرطان پوست در کسانی که پوست روشن دارند و مدت زیادی را در آفتاب سپری میکنند، شایعتر است. سرطان پوست میتواند در هرجایی از بدن ایجاد شود، اما در مکانهایی که بیشتر در معرض نور خورشید است مانند صورت، گردن، دستها و بازوها رایجتر است و بیشتر در افراد بالای 40 سال بروز میکند.
تصویر 2: سرطان پوست
آفتابسوختگی بیشتر در فصول گرم سال که اشعه فرابنفش قویتر است، رخ میدهد. آفتابسوختگی در افرادی که داروهایی مصرف میکنند که باعث حساسیت به نور میشوند (افزایش حساسیت به اشعه فرابنفش)، بیشتر رخ میدهد. شایعترین این داروها عبارتاند از آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین، مدرهای تیازیدی، داروهای گوگرددار و قرصهای ضدبارداری خوراکی. داروهای موضعی و مواد شیمیایی مانند: فنوتیازینها، سولفونامیدها، قطران زغال، پسورالنها نیز میتوانند واکنش ایجاد کنند.
تصویر3: آفتاب سوختگی
برخی از مواد آرایشی ازجمله رژ لب، عطر و صابونها نیز میتوانند باعث افزایش حساسیت به نور شوند.
برنزه شدن، واکنش محافظتی پوست برای جلوگیری از صدمه بیشتر در مقابل اشعه ماورای بنفش نور خورشید است. ولی این واکنش، پوست شما را از سرطان محافظت نمیکند. باید در نظر داشت که سرطان پوست خیلی آهسته رخ میدهد. آفتابسوختگی که اکنون ایجاد میشود، ممکن است در 20 سال بعد یا بیشتر باعث ایجاد سرطان پوست شود.
در حال حاضر میزان پرتو فرابنفش در مقایسه با قبل بیشتر است و علت آن کاهش لایه ازون در جو زمین میباشد. هرچند لایه ازون کمتر شود، میزان رسیدن پرتو فرابنفش به زمین بیشتر میشود.
تهیه و گردآوری مطلب: پایگاه اطلاعرسانی دکتر مریم ملکی متخصص پوست، مو و زیبایی
تعداد بازدید از این مطلب: 8420
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه