پاپولهای پیزوژنیک پاشنه پا (Piezogenic pedal papules (PPPs)) برای اولین بار توسط شلی و راونزلی توصیف شد. PPPها در افراد سالم شایع است و بیشتر آنها علامتی ندارند. همان طور که از نام پیزوژنیک (فشار) آمده است، ضایعات در اثر فشار ایجاد میشوند و باعث فتق چربی کف پا از طریق درم میشوند. PPP شامل فتق بافت چربی به علت تحمل وزن بر روی پاشنه پا است. آنها در نتیجه فشار مداوم روی پاشنه پاها به علت عوامل زیادی مانند وزن بیش از حد، پریدن، دویدن یا حمل بارهای سنگین رخ میدهند. در این مقاله دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو به توضیحات بیشتر در این رابطه میپردازد.
شکل 1 پاپولهای پیزوژنیک
پاپول پیزوژنیک چیست؟
پاپولهای پیزوژنیک، پاپولهای معمولی، نرم و همرنگ پوست هستند که روی پاها دیده میشوند. همان طور که گفته شد، آنها در اثر فتق چربی از طریق درم ایجاد میشوند. نام پیزوژنیک (فشار) به منشا ایجاد آنها از طریق فشار آمدن اشاره دارد.
چه کسانی به پاپولهای پیزوژنیک مبتلا میشوند؟
افراد در هر سن، جنس و نژاد مستعد ابتلا به پاپولهای پیزوژنیک هستند. این موارد معمولا در زنان دارای اضافه وزن یا چاقی مشاهده میشوند. آنها همچنین با بیماریهای زمینهای بافت همبند مانند سندرم Ehlers-Danlos، صافی کف پا و ورزشهایی که با وزنههای بیش از حد انجام میشود، همراه هستند.
شکل 2 چه کسانی به پاپول پیزوژنیک مبتلا میشوند؟
شیوع پاپول پیزوژنیک
- پاپولهای پیزوژنیک در ۶۰ درصد از جمعیت دیده میشوند و در اثر فشار بیش از حد و مداوم ایجاد میشوند. بنابراین بیشتر در ورزشکاران (دوندهها، پرشکاران و غیره)، افراد چاق و کسانی که اغلب با وزنههای سنگین کار میکنند، شایع است.
- در بیماران مبتلا به سندرم Ehlers-Danlos به دلیل ضعف کلاژن، شیوع بالایی گزارش شده است.
- معمولا به صورت پاپول یا نودول برجسته، همرنگ پوست در سطح جانبی یا خلفی پاشنه پا دیده میشود، اگرچه بندرت در نواحی دیگری نظیر مچ دست نیز دیده شدهاند.
- پاپولهای پیزوژنیک معمولا بدون علامت هستند، بنابراین اصولا به دلیل عدم مراجعه، شیوع واقعی پاپولهای پیزوژنیک دست کم گرفته میشود. با این حال گاهی اوقات ممکن است سبب ایجاد درد در همان ناحیه شوند که معمولا به دلیل اصطکاک مداوم با کفش است.
شکل 3 اهلرز-دنلوس (EhlersDanlos syndrome)
تشخیص پاپول پیزوژنیک
تشخیص پاپولهای پیزوژنیک بیشتر کلینیکی است و با یک معاینه ساده تشخیص داده میشود، اگرچه تظاهرات غیرمعمول ممکن است منجر به نیاز به بیوپسی برای تایید بافتشناسی شود. سونوگرافی با فرکانس بالا که به طور گستردهای در پوست استفاده میشود، میتواند برای تایید تشخیص بالینی استفاده شود.
علت پاپول پیزوژنیک
علت پاپولهای پیزوژنیک نامشخص است.
خصوصیات بالینی پاپولهای پیزوژنیک چیست؟
پاپولهای پیزوژنیک اکثرا بدون علامت بوده و به طور اتفاقی مورد توجه قرار میگیرند. گاهی اوقات ممکن است دردناک باشند، به نظر میرسد که درد ناشی از تماس مداوم بین پاپولها و کفش است. درد در بیماران ناشی از ایسکمی، رگهای خونی و اعصاب مرتبط آنها است.
شکل 4 خصوصیات بالینی پاپولهای پیزوژنیک
پاپولهای پیزوژنیک چگونه تشخیص داده میشوند؟
پاپولهای پیزوژنیک معمولا به دلیل ویژگیهای زیر به صورت بالینی تشخیص داده میشوند:
- هنگامی که بیمار روی پاهایش وزنی تحمل نمیکند، معمولا پاپولهای پیزوژنیک ناپدید میشوند و فقط وقتی روی پا میایستد دیده میشوند (به دلیل فشار).
- پاپولها معمولا میتوانند فشرده شوند.
- بیشتر در مرز خلفی و جانبی پاشنه پا رخ میدهند.
- آنها اغلب دو طرفه هستند.
درمان پاپولهای پیزوژنیک چیست؟
در صورت عدم وجود علائم، هیچ درمانی لازم نیست. علت اصلی پیگیری مراقبتهای پزشکی، درد هنگام ایستادن و راه رفتن در افراد است. برای ضایعات دردناک، درمانهای محافظهکارانه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- محدودیت ورزش تحمل وزن
- کاهش وزن
- پوشیدن جورابهای فشاری (جوراب واریس)
- کفی پلاستیکی پاشنه یا فومهای پاشنه پلاستیکی متناسب با کف پا
- اجتناب از ایستادن برای مدت طولانی
- مسکنها (داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs) مانند ایبوپروفن درد را تسکین میدهد.)
- کمپرس سرد (توصیه میشود تا کیسه یخ را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه روی پاشنه پا قرار داده تا درد و التهاب تسکین یابد.)
- تزریق ماده لیپولیز با استفاده از داروی دئوکسیکولیکاسید (DCA) یک روش با حداقل حالت تهاجمی است که اخیرا توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای درمان چربی زیر جلدی در غبغب تایید شده است، میتواند در درمان پیزوژنیک پایول هم کاربرد داشته باشد. تزریق دئوکسیکولیکاسید، یک روش با حداقل حالت تهاجمی میباشد که در بسیاری از گزارشها به طور موثر برای کاهش چربیهای موضعی استفاده شده است. با توجه به اثربخشی و ایمنی لیپولیز تزریق DCA، استفاده از آن برای درمان رسوب کوچک و موضعی چربی در مناطق دیگر آناتومیک را میتوان در نظر گرفت.
- مشاوره با پزشک متخصص پا میتواند مفید باشد. تزریق داخل کورتیکواستروئید به منظور تسکین درد در بیماران مبتلا به پاپولهای پیزوژنیک مبتلا به سندرم Ehlers-Danlos اثبات شده است.
اگر علیرغم درمانهای فوق علائم همچنان ادامه داشته باشد، برداشتن با جراحی میتواند مفید باشد اما بندرت لازم است.
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
- تلفن :03136662224
تعداد بازدید از این مطلب: 11311
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۶ دیدگاه
صمد · ۲۷ مهر ۱۴۰۲ در ۱۰:۱۹ ق.ظ
یک دکتر درتبریز معرفی کنید
مریم ملکی · ۳۰ مهر ۱۴۰۲ در ۷:۰۷ ب.ظ
درود خانم دکتر رضایی متخصص پوست در تبریز
ناشناس · ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ در ۴:۲۳ ق.ظ
پسر ۸ساله ام وقتی روی پاشنه پاهاش می ایسته دونه های سفید روی پاشنه مشخص میشه که قابل لمسه.وزن زیادی هم نداره.علتش چیه؟ نگران کننده نیس؟
مریم ملکی · ۱۹ خرداد ۱۴۰۲ در ۸:۵۱ ق.ظ
سلام طبیعی هست و نیاز به درمان ندارد
وزن بالا میتونه تشدیدش کنه
آزاده شعبانی · ۲۰ آبان ۱۴۰۰ در ۱۱:۲۵ ق.ظ
سلام یک دکتر میشه در تهران معرفی کنید
مریم ملکی · ۱۷ خرداد ۱۴۰۱ در ۶:۴۹ ب.ظ
سلام دکتر کامران بلیغی ، دکتر کامران جزایری ، دکتر ژاله شربیانی ، دکتر پروین منصوری