مولوسکوم کونتاژیوزوم یک ضایعه پوستی غیرسرطانی است که لایه‌های سطحی پوست را درگیر می‌‌‌‌‌‌‌کند. این بیماری بیشتر مشابه زگیل است ولی ویروس عامل بیماری متفاوت می‌‌باشد. مولوسکوم مسری است و این یعنی که بیماری با تماس پوستی به آسانی گسترش می‌یابد. این ویروس از طریق خراش‌های کوچک در پوست یا منافذ مو می‌‌تواند وارد پوست شود و ضایعات پوستی را ایجاد کند. هیچ کدام از اعضای داخلی بدن توسط این ویروس مبتلا نمی‌شوند.

به گفته دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو، متخصصین پوست برای اطمینان از تشخیص، گاهی تعدادی از سلول‌های سطح ضایعه را پس از تراشیدن از روی پوست، در زیر میکروسکوپ بررسی می‌کنند.

مولوسکوم کنتاژیوزوم یک بیماری پوستی ویروسی است و به شکل دانه‌های ریز نرم و محکم به رنگ‌های سفید یا صورتی و به صورت تکی یا گروهی ممکن است روی پوست ظاهر گردد، این عارضه معمولا حالت ثانویه دارد و بعد از آلوده شدن به یکسری از باکتری‌ها ویروس مولوسکوم نیز وارد بدن شده و فعالیت می‌کند. مولوسكوم در حالت معمول خودبه‌خود طی چند هفته یا شش ماه تا یک سال ظاهر شده و ناپدید می‌شود. هر چند ممکن است در برخی افراد به مدت بالای چهار سال هم در پوست آن‌ها باقی بماند.

درصد پسرهایی که به این بیماری مبتلا می‌شوند بسیار بیشتر از دخترها است. در اکثر بیماران هیچ علامتی دیده نمی‌شود اما در بعضی از بیماران ممکن است خارش یا تندرنس وجود داشته باشد. پوست سینه، شکم، بازوها، کشاله ران، نشیمنگاه، پلک‌ها، ملتحمه، پوست اطراف دهان و مخاط از مناطقی از بدن هستند که ممکن است گرفتار این بیماری شوند. در بعضی از بیماران ممکن است در محدوده‌ی ضایعات به صورت اریتم و پوسته‌ریزی یک واکنش التهابی دیده شود. گاهی پاپول‌ها به طور خودبه‌خود یا در اثر تروما، ملتهب می‌شوند. این ویروس از طریق تماس مستقیم منتشر می‌‌شود و در کودکان شایع‌تر است. اما این ویروس با تماس جنسی هم می‌تواند گسترش یابد و می‌تواند در افراد با سیستم‌های ایمنی در معرض خطر هم رخ دهد. مولوسکوم کنتاژیوزوم می‌تواند از طریق خاراندن یا مالش ضایعات نیز منتقل شود.

راه‌های انتقال بیماری چیست؟

این بیماری پوستی به واسطه لمس کردن و در تماس بودن با پوست آلوده منتقل می‌شود و قدرت سرایت یافتن آن بسیار بالا است به طوری که حتی اگر فرد سالم با حوله، لباس‌ها و حتی اسباب بازی‌های شخص مبتلا در ارتباط باشد امکان ظاهر شدن دانه‌های مولوسکوم بر بدن وی نیز وجود دارد. همچنین خود شخص آلوده هم نباید چندان به آن دست بزند و اکیدا توصیه می‌گردد که از خراشیدن آن جلوگیری شود چرا که دیده شده با این کار به قسمت‌های دیگر بدن فرد هم سرایت کرده است. استفاده کردن از تتو و خالکوبی هم می‌تواند از دیگر عوامل انتقال شناخته شود. نکته‌ی دیگر آن که انتقال مولوسکوم توسط نشستن روی توالت فرنگی نیز تاکنون به اثبات نرسیده است.

در بزرگسالان ممکن است از طرق جنسی منتقل شود و محل رایج بروز مولوسکوم، آلت تناسلی در مردان است. در واقع رابطه‌ی جنسی یکی از اصلی‌ترین راه‌های انتقال است که در بزرگسالان معمولا از این طریق مولوسکوم منتقل می‌شود چرا که یکی از قسمت‌هایی که دانه‌های مولوسکوم در آن دیده می‌شود اندام تناسلی است که می‌تواند شامل اطراف یا روی آلت مردانگی، مهبل، معقد و اطراف آن باشد و نیز محققان این احتمال را می‌دهند که این عارضه پوستی از طریق حمام، سونا و استخر عمومی نیز منتقل می‌شود که البته این نظریه تاکنون به اثبات علمی نرسیده است.

نشانه‌های مولوسکوم کنتاژیوزوم چیست؟

در این بیماری چند برجستگی کوچک گنبدی شکل ظاهر می‌شوند و با فشردن ترشحات شیر بسته مانند، خارج می‌شود. ممکن است به مدت دو هفته تا چند سال باقی بمانند. مولوسکوم معمولا به شکل برجستگی‌های مروارید شکلی به اندازه یک خال بر روی ران، کفل، اندام تناسلی و گاهی صورت ظاهر می‌شود. این بیماری از طریق تماس با اشیا آلوده، مقاربت و یا تماس پوستی منتقل می‌شود. این عارضه ممکن است بدون درمان ناپدید شود.

مولوسکوم روی آلت تناسلی

اندازه مولوسکوم ممکن است به اندازه سر سوزن یا بزرگ‌تر (در حدود ۲ تا ۵ میلی‌متر) باشد، رشد و وجود این دانه‌ها معمولا بدون هر گونه سوزش و خارشی است اما در بعضی اوقات همراه با این علایم نیز ممکن است ظاهر شود. این دانه‌ها ممکن است در هر قسمتی از بدن دیده شوند اما به طور معمول در گردن، بازوها، شکم، صورت، زانو و اندام‌های تناسلی بیشتر رشد می‌کنند و البته ذکر این نکته هم خالی از لطف نخواهد بود که به ندرت در کف دست و کف پا هم ظاهر گشته است. مکان‌های شایع برای ضایعات مولوسکوم کنتاژیوزوم روی صورت، تنه و دست‌ها و پاهای کودکان و آلت تناسلی، شکم و بخش داخلی ران‌های بزرگسالان هستند.

عارضه معمولا به ایجاد کورک‌هایی منتهی می‌شود که‌:

  • معمولا درد نمی‌کنند اما می‌توانند خارش داشته باشند.
  • ضایعات برجسته گنبدی شکل ناف‌دار
  • کوچک هستند (با قطر ۲ تا ۵ میلی‌متر).
  • در مرکز گودی دارند.
  • در ابتدا سفت، گنبدی شکل و به رنگ گوشت هستند.
  • با گذر زمان نرم‌تر می‌شوند.
  • ممکن است با گذر زمان سرخ شده و مایع داخل آن‌ها خالی شود.
  • هسته مرکزی آن‌ها یک ماده سفید و مومی شکل دارد.

در افرادی که سیستم‌ایمنی طبیعی دارند، مولوسکوم کنتاژیوزوم معمولا پس از یک دوره چند ماهه تا چند ساله خودبه‌خود ناپدید می‌شود. در افرادی که ایدز یا عوارض دیگری دارند که بر سیستم‌ایمنی تاثیر می‌گذارد، زخم‌های مرتبط با مولوسکوم کنتاژیوزوم می‌توانند گسترده و به طور خاص مزمن باشند.
بیوپسی از ضایعات ممکن است لازم باشد. تشخیص مولوسکوم کنتاژیوزوم براساس ظاهر متمایز زخم آن است. اگر تشخیص مورد تردید باشد، پزشک می‌تواند با نمونه‌برداری از ضایعه و بررسی سیتوپاتولوژیک تشخیص را قطعی کند. اگر هر گونه نگرانی در مورد مشکلات سلامت مرتبط دارید، پزشک می‌تواند وجود اختلال‌‌های نهفته را بررسی کند.

درمان مولوسکوم کنتاژیوزوم

مولوسکوم کنتاژیوزوم معمولا خودبه‌خود برطرف می‌شود و نیاز به درمان ندارد، بنابراین درمان همیشه ضروری نیست. اما در مواردی که ضایعه طی دو تا چهار ماه خودبه‌خود بهبود نیابد یا در صورتی که شک به مشکلات ثانویه مطرح باشد ممکن است پزشک با روش‌های مختلفی اقدام به درمان نماید. درمان مولوسکوم مانند درمان زگیل است و با منجمد کردن با نیتروژن مایع، از بین بردن ضایعات با اسیدهای متفاوت یا مواد تاول‌زا، سوزاندن با دستگاه‌های مخصوص (کوترالکتریکی)، تراشیدن ضایعات، استفاده از کرم‌های موضعی حاوی رتینوئید یا مواد تنظیم‌‌کننده سیستم‌ایمنی یا داروی ضدویروس همراه می‌باشد.

درمان مولوسکوم با استفاده از روش‌های انجماد (كرایوتراپى)، تراشیدن، سوزاندن و لیزر انجام می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شود. اگر ضایعات زیاد باشند، باید هر سه تا پنج هفته تا زمان بهبودی کامل ضایعات درمان تکرار شود. از راه‌های دیگر برخورد با مولوسکوم این است که آن را درمان نکنیم و اجازه بدهیم تا ضایعات به طور خودبه‌خود از بین بروند. این روش به ویژه در بچه‌های کوچک توصیه می‌شود. اما در صورتی که ضایعات متعدد باشند لیزر کاربرد دارد. لیزر یکی از بهترین و سریع‌ترین روش‌های درمانی است و معمولا عوارض بسیار کمی دارد.

پیشگیری از مولوسکوم کنتاژیوزوم

برای جلوگیری از مبتلا شدن به این عارضه پوستی تنها کافی است توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنید و از تماس داشتن با قسمت‌های آلوده شده خودداری کنید، شستن دست‌ها با آب و صابون یکی از راه‌های مفید برای جلوگیری از انتقال مولوسکوم است. همچنین در رابطه‌ی جنسی برای جلوگیری از انتقال می‌بایست از کاندوم استفاده شود، البته نباید از کاندوم به عنوان ابزار پیشگیری‌کننده قطعی انتظار داشته باشیم زیرا کاندوم فقط می‌تواند آلت تناسلی را محفوظ بدارد در حالی که در معاشقه و ارتباط بدن، احتمال انتقال کم نیست به همین جهت رابطه جنسی افراد بهتر است به یک شریک جنسی محدود گردد.

برای پیشگیری از مولوسکوم کنتاژیوزوم از راهنمایی‌های زیر پیروی کنید:

  • از تماس مستقیم با فردی که ممکن است این عارضه را داشته باشد، اجتناب کنید.
  • اگزمای (eczema) نهفته را در کودکان درمان کنید.
  • از نظر روابط جنسی خویشتن‌دار باشید یا تنها با یک فرد غیرآلوده رابطه جنسی داشته باشید (کاندوم‌های مردانه و زنانه نمی‌توانند حفاظت کامل را تضمین کنند زیرا ویروس می‌تواند در نواحی یافت شود که با کاندوم پوشیده نمی‌شوند).
  • از وسایل بهداشتی نظیر تیغ، حوله و نظائر آن به صورت مشترک به هیچ عنوان استفاده نکنید.
  • در استخرهای عمومی مواظب تماس با افراد آلوده باشید و از سالم بودن آب اطمینان حاصل کنید و از استفاده مشترک از وسایل شخصی مثل حوله اکیدا خودداری نمایید.

لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 5545
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *