هیدرآدنیت چرکی یا HS، یک بیماری نادر پوستی است که براثر آن، تودههای دردناک و کوچک در زیر پوست ظاهر میشود. این شرایط عمدتا در بخشهایی بروز میکند که پوست به یکدیگر کشیده میشود، مانند زیر بغل، کشاله ران، بین دو باسن و زیر پستانها. این تودهها ممکن است باز شوند و بوی خاصی دهند و باعث ایجاد حفرههایی در زیر پوست شوند. هیدرآدنیت چرکی معمولا پس از بلوغ بروز میکند. این بیماری مدتها بر روی پوست باقی میماند و بهمرور زمان بدتر میشود که تاثیرات جدی بر روی زندگی روزانه و عواطف فرد دارد. تشخیص بهموقع و درمان سریع به کنترل علائم کمک میکند و از بروز تودههای جدید و پیامدهای دیگر پیشگیری میکند. پیامدهای ناشی از این بیماری پوستی، زخم شدن پوست و افسردگی میباشد.
دکتر مریم ملکی گفت: هیدرآدنیت چرکی یک بیماری التهابى تکرار شونده است که غدد عرق در نواحی چیندار بدن (مثل زیر بغل و یا کشاله ران) را درگیر میکند. در برخی افراد این بیماری بسیار شدید است و چند قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار میدهد اما در برخی دیگر بسیار خفیف میباشد. وزن بالا، اضطراب، تغییرات هورمونی، گرما یا رطوبت علائم بیماری را بدتر میکنند. در خانمها شدت بیماری پس از یائسگی کم میشود. سیر بالینی این بیماری به میزان زیادی متغیر است. در موارد خفیف، بهصورت ندولهای منفرد عود کننده دیده میشود ولیدر موارد شدید، با التهاب مزمن و ایجاد آبسههای متعدد و خوشهای و یا اسکار.
هیدرآدنیت چرکی عبارت است از یک نوع بیماری پوستی که مشخصه آن پدید آمدن گرهکهایی در زیر بغل است. این گر هکها به ندرت روی باسن، کشاله ران، مقعد یا زیر پستانها نیز به وجود میآیند. این بیماری ممکن است در هر دو جنس روی دهد، اما در دختران 16-13 ساله سه برابر شایعتر است. شروع بیمارى از دوران بلوغ آغاز میشود. بیشترین فعالیت این بیمارى در سنین بیست تا چهل سالگی است.
در حالی که عوامل ژنتیکی، هورمونها و عفونت، اصطکاک لباسهای تنگ، کشیدن سیگار و مقاومت به انسولین و اضافهوزن، در ایجاد بیماری نقش دارند، پاتوژنز دقیق آن هنوز مشخص نیست. علاوه بر این درمان موثر آن کاملا مشخص نشده است. درمان اصلی آن جراحی و آنتیبیوتیکهای موضعی و سیستمیک است.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمائید:
1.اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علائم هیدرآدنیت چرکی را دارید.
2. اگر ضایعات در عرض 5 روز از شروع درمان روبه بهبود نگذارند.
3. اگر درجه حرارت بدن شما به 3/38 درجه سانتیگراد یا بالاتر افزایش یابد.
4. اگر ضایعاتی به وجود آیند که نرم شدهاند و به نظر درونشان چرک است، اما خود به خود سر باز نمیکنند و تخلیه نمیشوند.
5. اگر دچار علائم جدید و غیر قابل توجیه شدهاید.
تصویر 1: بیماری HS در زیر بغل
علائم شایع بیمارى HS
1. دانههای سفت و گنبدى شکل، دردناک به هنگام لمس
2. قطر ضایعات بین 3-1 سانتیمتر
3. مرکز گرهکهای بزرگتر نرم است و این گرهکها دردناک میشوند. این گرهکها به هنگام لمس احساس لمس یک تیوپ زیادی پر شده به دست میدهند.
4. گرهکها خود به خود سر باز کرده و از آن چرک خارج میشود.
5. هر گرهک (چه سر باز کند و چه نکند) به آهستگی و در عرض 30-10 روز خوب میشود.
6.شدت این بیماری متغیر است، بهطوری که ممکن است در سال تنها چند گرهک به وجود آیند یا برعکس گرهکها بهطور مداوم و قبل از بهبود کامل گرهکهای قبلی ظاهر شوند. گرهکها معمولا در همان جای قبلی پدید میآیند بیمارى میتواند فقط در زیر بغل باشد و یا همزمان در زیر پستانها، کشاله ران و یا اطراف بیضه وجود داشته باشد.
هیدرآدنیت چرکی با شرایط جسمی بسیاری در ارتباط میباشد، از جمله آکنه شدید،چاقی، موى زائد، بیماریهای التهابی روده، بیماری کرون، سندروم متابولیک و دیابت.
تصویر 2:علائم هیدرادنیت چرکی
علل بیماری Hs
عوامل هورمونی که غدد آپوکرین (نوعی غده عرق) زیر بغل را فعال میکنند. جمع شدن ترشحات در این غدد باعث بزرگ شدن آنها میشود. مسیر خروجی این غدد احتمالا در اثر گرما، عرق، یا عدم تکامل این نوع غدد بسته میشود. این ترشحات به دام افتاده در غدد مزبور باعث رانده شدن عرق و باکتریها به بافت اطراف شده و تولید عفونت میکنند.
عوامل افزایشدهنده خطر در بیمارى Hs
- چاقی
- قرار گرفتن در معرض گرما و رطوبت
- این بیماری در زنان سیاهپوست شایعتر است
- سابقه خانوادگی؛ استعداد ابتلا به هیدرآدنیت چرکی ممکن است ارثی باشد.
نکته: متاسفانه، راه خاصی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد.
درمان بیماری هیدرآدنیت ساپوراتیوا
دکتر مریم ملکی گفت: برای درمان این بیماری باید برخی از نکات را رعایت کرد که در ادامه به توضیح آنهای پرداخته شده است.
1. از مصرف بو برهای زیر بغل تجارتی خودداری کنید.
2. گرما و عرق ریزش را محدود کنید.
3. لباس تنگ و بافته شده از الیاف مصنوعی نپوشید.
4. اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کم کنید.
5. زیر بغل را با صابونهای ضد باکتری بشویید.
6. امکان دارد جراحی برای باز کردن و تخلیه آبسهها یا برداشتن پوست ناحیه توصیه شود.
7. از پارچه یا حوله خیس برای تخفیف خارش و تسریع بهبودی استفاده کنید. پارچه یا حوله آب گرم معمولا برای تخفیف درد و التهاب این بیماری تأثیر بهتری دارد؛ اما پارچه یا حوله آب سرد خارش را بهتر کنترل میکند.
نکته: این اختلال ممکن است سالها از زمان بلوغ تا 20-10 سال پس از آن یا بیشتر طول بکشد. علائم را غالبا میتوان با درمان کنترل کرد.
تصویر3: درمان هیدرادنیت
داروهای مورد استفاده در درمان بیماری هیدرادنیت چرکی
بسته به نوع شدت بیماری از انواع داروهای شیمیایی برای درمان آن استفاده میشود. داروهایی که در درمان این بیماری استفاده میشوند عبارتند از:
1. تزریق داروهای کورتیزونی مستقیما به درون ضایعات
2. آنتیبیوتیک برای مبارزه با عفونت
3. هورمونها برای کمک به کنترل التهاب
4. برای ناراحتی و درد خفیف میتوان از داروهایی مثل استامینوفن استفاده نمود.
5. ایزوترتینویین در بعضی از بیماران مؤثر بوده است. این یک داروی قوی است و باید زیر نظر پزشک مصرف شود.
6. داروهای مهار کننده سیستم ایمنی، داروهای اینفلکسیماب (Remicade) و آدالی لوماب (Humira) تاثیراتی در درمان هیدرآدنیت چرکی از خود نشان دادهاند. این داروها مهارکنندههای TNF هستند و با خنثیسازی یک پروتئین در سیستم ایمنی به نام عامل تومور نکروز یا TNF کار میکند. محققان به ارزیابی این داروها و داروهای مشابه پرداختند. عوارض جانبی احتمالی عبارتاند از افزایش خطر ابتلا به عفونت، نارسایی قلبی و انواع خاصی از سرطان.
7. جراحی و برداشتن، در جراحی تمام قسمتهای بیمار و پوست درگیر برداشته میشوند. در این شرایط برای بستن زخم ممکن است نیاز به پیوند پوست باشد. حتی پس از جراحی زخمها در بخشهای دیگر بروز میکنند.
8. در هوای گرم سعی کنید فعالیت کمتری داشته باشید و حتیالمقدور سعی کنید شغلی انتخاب کنید که با هوای گرم سر و کار نداشته باشید. شنا کردن بسیار خوب است. از کشیدن سیگار جداً خوددارى کنید.
9. رژیم غذایی خاصی توصیه نمیشود مگر این که مجبور به کم کردن وزن خود باشید، چاقی یکی از عوامل خطر مهم این بیماری است.
تصویر 4: هیدرادنیت چرکی
عوارض بیماری HS
به گفته دکتر مریم ملکی متخصص پوست در اصفهان، پیامدهای موردنظر هیدرآدنیت مداوم و شدید است که اغلب باعث پیامدهایی میشود، از جمله:
1. عفونت: منطقه آسیبدیده مستعد عفونت میباشد.
2. زخم و تغییرات پوستی: زخمها ممکن است بهبود پیدا کنند اما جایی به شکل طناب، تکهتکه شدن پوست و تیره شدن بخشهایی از پوست بر جای میماند.
3. محدود شدن حرکت: زخمها و بافت زخم ممکن است باعث محدود شدن حرکت یا حرکت همراه با درد شوند، بهویژه اگر بیماری در کشاله ران یا زیر بغل بروز کند.
4. مسدود شدن غدد لنفاوی: معمولا قسمتهایی که هیدرآدنیت چرکی بروز میکند بخشهایی هستند که غدد لنفاوی زیادی وجود دارد. بافت زخم باعث اختلال در سیستم غدد لنفاوی میشود و منجر به التهاب در دستها، پاها یا اندام تناسلی خواهد شد.
5. انزوای اجتماعی: ظاهر زخمها، چرک و بوی ناشی از آنها باعث خجالت فرد بیمار میشوند و در نتیجه وی تمایلی به حضور در اماکن شلوغ را نخواهد داشت. در برخی موارد بیماری هیدرآدنیت چرکی ممکن است به سرطان سلول سنگفرشی در پوست تبدیل شود.
متاسفانه، هیچ آزمایشی برای تشخیص هیدرآدنیت چرکی وجود ندارد، اما اگر زخمها چرک ترشح کنند، پزشک نمونهای از آن را به آزمایشگاه میفرستد تا برای عفونت یا دیگر اختلالات پوستی مورد بررسی قرار گیرند.
هیدرآدنیت چرکی به دلیل عفونت بروز نمیکند و از طریق رابطه جنسی نیز منتقل نمیشود. این بیماری مسری نیست و ربطی به بهداشت ضعیف ندارد.
تعداد بازدید از این مطلب: 24560
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۶ دیدگاه
ناشناس · ۰۸ تیر ۱۴۰۲ در ۲:۰۲ ق.ظ
من واقعا دارم عذاب میکشم، این بیماری مثل مرگ تدریجی میمونه ،ای کاش درمان داشت ،دکترا هم که به ما فقط به عنوان پر کننده ی حسابشون نگاه میکنن و کوچکترین کمکی نمیکنن و مارو بین همکاراشون پاس میدن. ای کاش چیزی بود که این دردهارو تخفیف بده ،آدم واقعا از زندگی میوفته
زهرا · ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ در ۹:۲۳ ب.ظ
زیر بغل من هم اینجوری شده والان سوراخ هست و میسوزه
مریم ملکی · ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ در ۶:۲۳ ب.ظ
برای اطمینان از تشخیص درست حتما نزد یک متخصص پوست ویزیت شوید
میتونید ویزیت غیر حضوری و یا حضوری با دکتر ملکی داشته باشید
روی ۰۹۳۰۸۵۵۸۳۰۰ واتساپ کنید
امیر افشار amirazadafshar@gmail.com · ۰۱ مهر ۱۴۰۲ در ۲:۰۰ ق.ظ
درود بر شما، زیر نظر دکتر متخصص پوست در بیمارستان رسولاکرم تهران، متاسفانه تشخیص قطعی این بیماری برای بنده داده شده، برای درمان از محلول موضعی کاپیتولاسیون[(بصورتفسفات)۱گرم] استفاده کردم، همچنین یک دوره کپسول ریفامپین[(روزی۱عدد)جمعا۱۰عدد] و پساز پنج روز ۲۰عدد آزیترومایسین۲۵۰میل، بصورت یکروزدرمیان برایم تجویز شد، ناگفته نماند که تعداد و حجم جوشها تقلیل پیدا کرد، ولی بعداز مدتی، بیماری بشکل قبل ادامه دارد، احتمال دادند در پلن درمانی بعدی برایم سینورا تجویز کنند که بدلیل مثبت بودن تست ppd.15 به متخصص عفونی معرفی شدم، ولی چون عوارض مصرف سینورا را خواندم دیگه به درمان ادامه ندادم و پیگیر نشدم، ممنون میشوم اگر توصیهایی دارید بفرمایید تا از آن بهره ببرم.
قبلا از زحمات شما متشکرم.
مریم ملکی · ۳۰ مهر ۱۴۰۲ در ۷:۲۷ ب.ظ
درود بر شما این بیماری هر چه سریعتر درمان شود عوارض احتمالی کمتری خواهد داشت
حتما نزد یک متخصص با تجربه درمانتان را ادامه دهید
و به پزشکتان اعتماد کنید
مریم ملکی · ۰۱ آبان ۱۴۰۲ در ۳:۱۵ ق.ظ
درود بر شما
بهتر هست درمانتان را زیر نظر یک متخصص با تجربه حتما پیگیر باشید
هر چه زودتر درمان شوید بهتر هست