زگیل تناسلی یکی از شایعترین عفونتهای ویروسی است که از طریق رابطه جنسی منتقل میشود. دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو در این قسمت به بررسی بیشتر این موضوع میپردازد.
علایم زگیل تناسلی
زگیل تناسلی یک برجستگی گوشتی رنگی یا خاکستری است که در ناحیه تناسلی یا مقعد در زنان و مردان دیده میشود. معمولا سطح آن زبر و ناصاف به نظر میرسد و حالت گلکلمی دارد. علامت خاصی ندارد ولی گاه همراه با خارش میباشد. زگیل تناسلی اغلب به شکل گروهی رخ میدهد و ممکن است سریعا رشد کرده و پخش شود.
شکل 1 زگیل تناسلی
شیوع زگیل تناسلی
دست کم 5 درصد از زنان و مردانی که در سنین فعالیت جنسی هستند حداقل یک بار در طول عمرشان دچار زگیل تناسلی میگردند. بعد از ابتلا به ویروس HPV ممکن است یک تا سه ماه (در بعضی موارد بیشتر) طول بکشد تا زگیل ظاهر شود.
علت زگیل تناسلی
علت زگیل تناسلی نوع انسانی، ویروس پاپیلوما میباشد (HPV). زگیل تناسلی در هر سنی ممکن است دیده شود. بیشتر بیماران مبتلا به زگیل تناسلی در سنین 17 تا 33 سالگی هستند. زگیل تناسلی بسیار مسری میباشد. احتمال ابتلا به زگیل تناسلی تنها با یک بار ارتباط جنسی با فرد دارای زگیل تناسلی حدود 60 درصد میباشد. در کودکان بالای 3 سال زگیل تناسلی از روشهای غیرجنسی مانند تماس مستقیم دستها نیز ممکن است منتقل شود.
بیماریهای همراه
افرادی که زگیل تناسلی دارند احتمال ابتلا به سایر بیماریهای منتقله از طریق آمیزش مانند هپاتیت، سیفیلیس و غیره را نیز خواهند داشت.
شکل 2 بیماریهای همراه زگیل تناسلی
محل شایع زگیل تناسلی
در زنان ممکن است زگیل تناسلی در داخل یا خارج از واژن (مهبل)، روی دهانه رحم یا در اطراف مقعد تشکیل شود. زگیل تناسلی حتی ممکن است در دهان یا حنجره افرادی که از طریق دهان تماس جنسی دارند ایجاد شود.
انواع ویروس HPV
بیشتر از ۱۵۰ نوع ویروس انسانی پاپیلوما شناسایی شده است، ۴۰ نوع از این ویروسها میتوانند سبب ایجاد زگیل تناسلی شوند که بیشتر آنها کاملا بیضرر هستند و خودبهخود درمان میشوند ولی 13 نوع از این بیماری میتواند منجر به سرطان دهانه رحم و دو نوع از این 13 نوع که شامل HPV18, HPV-16 است، میتواند باعث سرطان گلو، مقعد، مهبل، واژن و آلت تناسلی مردانه شود. حدود 90 درصد از زگیلهای تناسلی به وسیله دو نوع مشخص از ویروس (HPV6-11) ایجاد میشوند.
آن دسته از بیماریهای HPV که منجر به سرطان میشوند، HPV پرخطر نامیده میشوند. انواع دیگر HPV کمخطر هستند و فقط میتوانند باعث ایجاد زگیل مثل زگیل تناسلی شود. این نوع بیماریها HPV کمخطر نامیده شده و منجر به سرطان نمیشوند. ویروسهای پرخطر تا 50 درصد احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش میدهد. زگیلهای معمولی که در سایر نواحی بدن میزند، مشابه زگیلهای تناسلی نیستند و انواع دیگری از ویروس پاپیلوما علت ایجاد این عفونت در پوست میباشند.
شکل 3 انواع ویروس HPV
میزان واگیری زگیل تناسلی
معمولا دو سوم افرادی که با فرد مبتلا به زگیل تناسلی ارتباط جنسی دارند در مدت 3 ماه مبتلا خواهند شد، پس حدود یک سوم ممکن است دچار زگیل نشوند. زگیلهای تناسلی معمولا به صورت غیرمستقیم در افرادی که از قرصهای پیشگیری از بارداری استفاده میکنند، افزایش مییابد چون این افراد به علت مصرف قرص از پوششهای محافظ استفاده نمیکنند، همچنین افرادی که چند شریک جنسی دارند یا اولین رابطه جنسی آنها در سن کم بوده است بیشتر مبتلا خواهند شد.
تشخیص زگیل تناسلی
- تشخیص معمولا براساس یافتههایی از سابقه پزشکی بیمار و ظاهر زگیلهای تناسلی است.
- گاهی اوقات ضایعات فقط زمانی مشخص میشوند که از تکنیک روشن کردن توسط اسید استیک یا سرکه استفاده شود، محلول 5-10 درصد اسید استیک را بر روی محل مشکوک به مدت زمان 5-10 دقیقه پخش میکنند سپس منطقه آلوده، روشن خواهد شد (سفید مایل به خاکستری).
- انجام پاپاسمیر در مورد خانمها برای تشخیص شواهد به نفع ویروس HPV یا وجود سلولهای غیرطبیعی در رحم.
- نمونهبرداری نیز در مواردی که مشکل ظاهری ضایعات غیرطبیعی باشد یا پس از درمان عودهای مکرر داشته باشد انجام میشود.
- انجام تستهای آزمایشگاهی ویژه نیز میتواند حضور غفونت HPV را تائید کند.
مراقبتهای لازم زگیل تناسلی
زگیل تناسلی عمدتا غیر از شکل ظاهری، نشانه دیگری ندارد و مهم است که زگیل تناسلی سریعتر کنترل و تشخیص داده شود.
- ضروری است که احتیاط جهت جلوگیری از وارد آمدن ضربه (مثل خاراندن زخم کردن تراشیدن) به منطقه و خونریزی از محل ضایعات صورت گیرد.
- باید مراقبت شود که از طریق رابطه جنسی به همسر منتقل نگردد.
- چون خود زگیلها، عفونی هستند باید از لمس کردن آنها اجتناب شود. زگیلها نباید با دست برداشته یا خراش داده شوند.
آیا HPV باعث سرطان میشود؟
بعضی از انواع ویروس پاپیلومای انسانی میتواند منجر به سرطان شود ولی مبتلا بودن به این ویروس به این معنی نیست که شما حتما سرطان دارید.
بیماری HPV یکی از رایجترین بیماریهای آمیزشی است. تقریبا همه افرادی که رابطه جنسی پرخطر دارند، روزی به HPV مبتلا میشوند. در بیشتر اوقات این بیماری به طور خودبهخود طی ۲ سال از بین میرود و مشکل جدی به وجود نمیآورد ولی گاهی اوقات بیماری HPV میتواند منجر به موارد زیر شود:
- سرطان مقعد
- سرطان دهانه رحم
- سرطان دهان یا گلو
- سرطان آلت تناسلی مردانه
- سرطان واژن زنانه
- سرطان مهبل
چند نکته در مورد زگیل تناسلی
- زگیل تناسلی زندگی را به مخاطره نمیاندازد.
- اگر درمان نشود ممکن است خودبهخود از بین برود، همان گونه باقی بماند یا از نظر تعداد و سایز رشد کند و زیاد شود.
- به جز در موارد نادر، خود زگیل تناسلی سرطانی نمیشود.
- اغلب بزرگسالان در برههای از عمر خود ممکن است دچار HPV شوند.
- اگرچه بسیاری هرگز متوجه نمیشوند، چون HPV معمولا علائمی ندارد و حتی ممکن است عفونت با HPV صورت بگیرد ولی فرد دچار زگیل نگردد.
- در بسیاری از موارد عفونت HPV خودبهخود از بین میرود بدون این که مشکلی ایجاد کند، در صورتی که در بعضی موارد میتواند منجر به زگیل، ضایعات پیش سرطانی و حتی سرطان شود.
- در افرادی که تماس جنسی مستمر با هم دارند، ابتلا یکی از آنان به زگیل تناسلی دیگری را نیز گرفتار ساخته است حتی اگر علائمی از عفونت دیده نشود.
- تشخیص HPV در یک شریک جنسی حتما نشانگر خیانتکاری طرف مقابل نیست.
- درمانهای موجود برای HVP فقط جهت از بین بردن ضایعات پوستی برجسته (زگیل) است و نه خود ویروس و معمولا علیرغم درمان ویروس در بدن باقی میماند.
- HPV روی قابلیت بارداری زن تاثیری ندارد.
- استفاده از کاندوم ابتلا و انتقال HPV را کاهش میدهد ولی حفاظت کامل نمیدهد چون که HPV میتواند مناطق نپوشیده را مبتلا کند.
- شانس ابتلا به زگیل را میتوان با محدود کردن تعداد شرکای جنسی کم کرد اما HPV شایع است و اغلب خود فرد متوجه آن نمیشود و تشخیص نداده باقی میماند.حتی افرادی که فقط یک شریک جنسی دارند نیز امکان ابتلا دارند.
- این که متوجه شویم شخص چه موقع و چگونه و یا از طریق چه کسی به ویروس HPV آلوده شده دشوار است.
- زگیل تناسلی میتواند حتی زمانی که هیچ علامتی ندارد هم منتقل شود، به این معنی که فرد خودش نمیداند که مبتلا به HPV است ولی شریک جنسی خود را مبتلا میکند.
- حتی پس از درمان نیز امکان انتقال وجود دارد. مشخص نیست که یک فرد تا چه مدت پس از درمان مسری باقی میماند.
- مشخص نیست که اگر به شریک جنسی آینده در مورد آلوده بودن شریکش اطلاع داده شود برای سلامت فرد جدید سودمند است یا خیر.
- انجام پاپاسمیر منظم برای زنان توصیه میشود حتی اگر واکسن هم زده باشند و یا سابقه زگیل داشته باشند یا نداشته باشند.
- زگیل تناسلی معمولا ممكن است بعد از مدتى عود کند، مخصوصا در سه ماه اول پس از درمان.
- تست HPV در شریک جنسی فرد مبتلا غیرضروری است.
درمان پزشکی زگیل تناسلی
برای برطرف کردن زگیل تناسلی فقط یک روش موثر درمان وجود ندارد بلکه تعدادی از روشهای درمانی موجود است. هیچ یک از روشها به صورت 100 درصد برطرفکننده زگیلها و پیشگیریکننده از برگشت آنها در همه بیماران نمیباشد. امکان عود زگیلهای تناسلی وجود دارد و در 10 تا 20 درصد از بیمارن بعد از یک دوره سه تا چهار ماهه مجددا دیده میشود.
- کرایوتراپی (سرمادرمانی)
روشی است که با استفاده از یک پروب آمیخته به نیتروژن مایع زگیلها را منجمد میکنند. این روش درمان انتخابی است و در خط اول درمان قرار دارد زیرا جوابدهی در این روش بسیار عالی است و عوارض جانبی کمی دارد. ممکن است بیمار نیاز به چندین جلسه کرایو یا سرمادرمانی داشته باشد. البته همانطور که در بالا گفته شد احتمال عود زگیل نیز وجود دارد و ممکن است نیاز به مراجعه دوباره به پزشک باشد. از عوارض این روش احتمال خیلی کم، لک شدن موقت پوست ناحیه درمان شده و یا سفید شدن پوست میباشد.
شکل 4 کرایوتراپی
- درمان با لیزر
این روش برای زگیلهای تناسلی گسترده یا عودکننده استفاده میشود. این روش به بیحسی موضعی، منطقهای یا عمومی نیاز دارد. لیزر به صورت فیزیکی ضایعات حاوی ویروس HPV را تخریب میکند. عوارض این روش شامل هزینه بالا، افزایش زمان بهبودی، ایجاد جای زخم یا اسکار و پخش شدن ذرات آلوده ویروس در هوا میباشد.
اگر زگیل را درمان نکنیم چه اتفاقی میافتد؟
همان طور که در بالا گفته شد، در اغلب زنان عفونت HPV توسط سیستم ایمنی پاکسازی میشود. هنگامی که سیستم ایمنی بدن ویروس را از بین نمیبرد، عفونت HPV ماندگار میتواند سلولهای گردن رحم غیرطبیعی ایجاد کند. این ضایعات به عنوان «پیشسرطان» دهانه رحم شناخته میشوند زیرا در صورت عدم درمان، در طول زمان میتوانند به سرطان دهانه رحم تبدیل شوند.
متاسفانه با وجود درمان زگیل تناسلی، ویروس HPV میتواند در بدن باقی بماند و اگر مبتلا به انواع سرطانزا باشید، احتمال سرطان دهانه رحم، راست روده، آلت تناسلی مرد وجود دارد. اما همان طور که گفته شد همه انواع HPV سرطانزا نیستند. اگر دچار زگیل تناسلی بودهاید باید معاینات سالیانه جهت بررسی داشته باشید.
چگونه میتوان از ابتلا به زگیل تناسلی جلوگیری کرد؟
بهترین روش محدود کردن تماس جنسی فقط به فرد غیرمبتلا است. کاندوم ممکن است تا حدودی جلوگیری کند اما باید بدانیم که کاندوم 100 درصد پیشگیری نمیکند چون که نمیتواند تمام آلت تناسلی مرد را پوشش دهد. دو نوع واکسن برای HPV وجود دارد، البته هر کدام برای انوع خاصی از ویروس HPV موثر است.
واکسن گارداسیل ویروسهای HPV18 ,HPV-16 را که 70 درصد سرطانهای دهانه رحم را سبب میشوند، پوشش میدهد همچنین دو نوع ویروس HPV-11, HPV-6 که عامل 90 درصد زگیلهای تناسلی هستند را نیز پوشش میدهد. این واکسن برای دختران 9-26 سال و پسران 11-21 سال توصیه شده است. واکسن دیگر cervarix است که برای سنین 10-25 توصیه میشود و HPV18, HPV-16 را پوشش میدهد.
هزینه درمان زگیل تناسلی
برای تعیین هزینه درمان زگیل، پس از معاینه، براساس نحوه درمان، تعداد زگیلها و تعداد جلسات درمانی محاسبه میشود.
لطفا برای آشنایی بیشتر مقالات 15 اشتباه رایج درمورد زگیل تناسلی / واکسن زگیل تناسلی برای چه کسانی مناسب است / تا دیر نشده واکسن زگیل تناسلی بزنید / پاسخ به سوالاتی درمورد واکسن زگیل تناسلی را مطالعه فرمایید.
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03116662224
تعداد بازدید از این مطلب: 85624
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه