آنژیوکراتوما (برگرفته از سه کلمه یونانی به ترتیب به معنی عروق، شاخ و تومور) به تلانژکتازی عروقی خوش‌خیم در درم پاپیلاری اشاره دارد که با هیپرکراتوز اپیدرم همراه است. در سال 1896، جان آدیسون فوردایس اولین مورد آنژیوکراتوم موضعی را در کیسه بیضه یک مرد 60 ساله توصیف کرد. این وضعیت اکنون نام او را دارد.

نشانه‌های بیماری

آنژیوکراتومای فوردایس به صورت پاپول‌های گنبدی شکل سیاه، آبی یا قرمز تیره با قطر ۱ تا ۵ میلی‌متر با میانگین ۳ میلی‌متر ظاهر می‌شوند. سطح پوشاننده آن‌ها ممکن است پوسته‌های خفیفی را نشان دهد (هیپرکراتوز). معمولاً در بیماران جوان‌تر، ضایعات کوچک‌تر، قرمز و کمتر هیپرکراتوز هستند. بیماران مسن ضایعات بزرگتر و تیره تر (آبی یا سیاه) با پوسته‌های پوشاننده دارند. ضایعات جدیدتر اغلب کوچکتر، قرمز، نرم، قابل تراکم و صاف هستند، در حالی که ضایعات قدیمی‌تر، اغلب بزرگتر، تیره تر، سفت، پوسته پوسته و گاهی اوقات زگیل ‌مانند هستند. اکثر ضایعات بدون علامت هستند اما ممکن است گاهی اوقات، درد، احساس سوزش و خارش داشته باشند.

ضایعات می‌توانند به صورت منفرد یا متعدد ظاهر شوند. ضایعات معمولاً دوطرفه هستند. در مطالعه‌ای که روی ۲۵ زن مبتلا به ضایعات فرج انجام شد، ۵۰ درصد موارد ضایعات منفرد داشتند. این ضایعات، در لابیا بزرگ، ساقه آلت تناسلی، تاج آلت تناسلی، داخل ران و پایین شکم گزارش شده است. بیضه شایع ترین محل است. دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو در این مقاله به توضیحات بیشتر در این رابطه می‌پردازد.

آنزیوکراتوم بیضه

همه‌گیرشناسی

شیوع آنژیوکراتوم در میان جمعیت عمومی تقریباً ۰/۱۶ درصد برآورد شده است. آنژیوکراتوم فوردایس ۱۴ درصد از کل انواع آنژیوکراتوم ها را تشکیل می‌دهد. این بیماری، عمدتاً در مردان رخ می‌دهد. افزایش شیوع با افزایش سن، از ۰/۶ درصد مردان ۱۶ ساله به ۰/۱۶ درصد از افراد بالای 70 سال وجود دارد. این اختلال در سفیدپوستان بیشتر شایع است. در گروه سنی بالاتر، این بیماری ممکن است با افزایش فشار وریدی موضعی مانند واریکوسل، ترومبوفلبیت کیسه بیضه و فتق اینگوینال همراه باشد، با این حال، در بیماران زیر 20 سال، معمولا چنین ارتباطی وجود ندارد. اکثر بیماران، معمولاً، سابقه چندین ساله تظاهر ضایعات برجسته کوچک و متعدد پیش‌رونده، بدون علامت روی بیضه را ارائه می‌دهند. گاهی هم ممکن است حتی بیمار، از ضایعات اطلاعی نداشته باشد و خونریزی (خود به خودی، یا پس از مقاربت یا خاراندن) ممکن است اولین تظاهراتی باشد که باعث می‌شود بیمار به دنبال کمک پزشکی باشد.

 موارد زیادی گزارش شده است که فرد، برای نگرانی از یک بیماری مقاربتی یا برای رد بدخیمی به دنبال کمک پزشکی بوده است. خونریزی از ضایعات فرج ممکن است خود به خود، در دوران بارداری یا بعد از مقاربت رخ دهد. اکثر ضایعات بدون علامت هستند

آنژیوکراتوم واو(لابیا)

علت ایجاد

احتمالاً تلانژکتازی ناشی از دست دادن یا انحطاط بافت‌های الاستیک حمایت‌کننده در دیواره رگ‌های خونی، افزایش موضعی مزمن فشار وریدی یا ناهنجاری عروقی است. عوامل مستعدکننده عبارت‌اند از ضربه‌های مکانیکی و تحریک مزمن. اصطکاک در ناحیه‌ای نزدیک به مجاورت فضاهای عروقی نیز ممکن است نقشی داشته باشد.

در بانوان، بارداری، زایمان‌های متعدد، چاقی، هموروئید، بیماری التهابی لگن و هیسترکتومی قبلی از عوامل مستعد کننده در نظر گرفته می شوند. آنژیوکراتوم‌های فرج، نیز به دنبال عفونت مزمن با ویروس پاپیلومای انسانی گزارش شده است.  

عوامل مستعد کننده آنژیوکراتوم فوردایس

هیستوپاتولوژی

یافته‌های بافت‌شناسی شامل رگ‌های خونی متعدد، متسع، نازک، جدار نازک و متراکم در درم پاپیلاری با هیپرکراتوز و آکانتوز اپیدرمی پوشاننده است.

تشخیص

تشخیص عمدتاً بالینی است. در صورت شک در تشخیص باید بیوپسی پوست یا ارجاع به متخصص پوست در نظر گرفته شود.

تشخیص‌های افتراقی

تشخیص افتراقی شامل خال‌های ملانوسیتی، ملانوم بدخیم، زگیل، کندیلومات آکومیناتوم، همانژیوم وروکوز، تلانژکتازی هموراژیک ارثی، لنفانژیوم سیرکوماسکریپتوم، کارسینوم سلول بازال پیگمانته، خال اسپیتز، سبورییک کراتوزیس، درماتوفیبرپما، پیوژنیک گرانولوما، می‌باشد.

عوارض

به‌ندرت، ضایعه ممکن است در حین رابطه جنسی یا در اثر خاراندن خونریزی کند. ممکن است روی آن دلمه خونی ایجاد شود. آنژیوکراتوم‌ها مستعد ترومبوز یا خونمردگی هستند. آنژیوکراتوم فوردایس می ‌تواند از نظر زیبایی ناخوشایند باشد و ممکن است منجر به اضطراب و خجالت اجتماعی شود.

روش های درمانی آنژیوکراتوم فوردایس

در پایان، دکتر مریم ملکی می‌افزاید، بدون درمان، ضایعات تمایل به باقی ماندن دارند و ممکن است اندازه و تعداد آنها با گذشت زمان افزایش یابد. بهبود خودبه‌خودی ندارد. معاینه از نظر افزایش فشار وریدی کیسه بیضه مانند واریکوسل و فتق اینگوینال باید در نظر شود، که درمان آن ممکن است منجر به پسرفت آنژیوکراتوم شود. در غیر این صورت، برای اکثر بیماران مبتلا به آنژیوکراتوم فوردایس به غیر از اطمینان دادن، نیازی به درمان نیست. برای کسانی که مایل به درمان به دلایل زیبایی و ضایعات علامتی هستند، گزینه‌های درمانی شامل برش جراحی، کرایوتراپی، انعقاد الکتریکی، اسکلروتراپی و لیزر درمانی است.

 

تعداد بازدید از این مطلب: 3660
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *