بیشتر لکه های مادرزادی بی خطر هستند و لازم نیست برداشته شوند. برخی انواع لکه های مادرزادی ممکن است به خاطر مشکلات ظاهری که ایجاد میکنند برای فرد ناراحت کننده باشند. برخی دیگر از لکه های پوستی مادرزادی مانند همانژیوم ها یا خال ها، ممکن است خطر برخی مشکلات مانند سرطان پوست را افزایش دهند. این لکه ها باید تحت نظر باشند. همچنین ممکن است توصیه شود این لکه ها برداشته شوند.
روشهای برداشتن خال ها و لکه های مادرزادی
لیزر درمانی
در لیزر درمانی لکه شرابی برداشته شده یا تا حد زیادی محو میشود. این نوع درمان توسط متخصص پوست یا جراح صورت میگیرد. در این روش از پرتوهای پالسی بسیار متمرکز نور استفاده میشود که قدرت آنها تنظیم شده است. لیزر درمانی در صورتی که در نوزادی شروع شود بیشترین موفقیت را دارد اما در کودکان بزرگتر و بزرگسالان نیز میتوان این درمان را انجام داد. معمولا فرد نیاز به چند درمان دارد. لیزر درمانی ممکن است برای بیمار ناراحت کننده باشد و نیاز به بی حسی موضعی وجود داشته باشد. اغلب نتایج این درمان ماندگار است. پس از درمان، موقتا تورم و یا کبودی ممکن است اتفاق بیفتد.
مهار کننده بتا
داروهای مهار کننده بتا داروهای خوراکی هستند که برای درمان فشار خون بالا استفاده میشوند. پروپرانول یکی از انواع داروهای مهار کننده بتا است که ممکن است برای کاهش اندازه یا شکل همانژیوم نیز استفاده شود. این دارو با کوچک کردن رگهای خونی و کاهش جریان خون در برطرف کردن لکه موثر است. چرا که با این کار همانژیوم نرم، محو و کوچک میشود. یکی دیگر زا داروهای مهار کننده بتا، تیمولول است که میتوان آن را به صورت موضعی استفاده کرد. این دارو میتواند نتایجی مشابه پروپرانول داشته باشد.
کورتیکواستروئیدها
داروهای کورتیکواستروئید داروهای ضد التهابی هستند که به صورت خوراکییا تزریقی مستقیما بر روی لکه های مادرزادی استفاده میشوند. این داروها مستقیما بر رگهای خونی تاثیر میگذارند تا به کوچک شدن لکه کمک نمایند.
عمل جراحی
برخی از لکه های پوستی مادرزادی را میتوان با عمل جراحی برداشت. همانژیومهای خیلی عمیق که ممکن است به بافتهای سالم اطراف خود صدمه بزنند با این روش درمان میشوند. همچنین برخی خالهای بزرگ ممکن است با عمل جراحی برداشته شود.
برداشتن لکه های پوستی مادرزادی به صورت سرپایی انجام میشود و حتی ممکن است در مطب این کار صورت بگیرد. پزشک با استفاده از اسکالپل کوچکی پس از تزریق بی حسی موضعی، خال را بر میدارد. اگر لکه های پوستی مادرزادی بزرگ باشند، ممکن است به صورت چند تکه ای در چند نوبت برداشته شوند.
بسط دادن بافت یکی دیگر از روشهای جراحی است که گاهی اوقات برای کاهش اثر باقی مانده از برداشتن لکه مادرزادی با عمل جراحی، انجام میشود. برای این کار بایدیک بالن در زیر پوست سالم محل لکه، قرار داده شود. این باعث میشود پوست سالم و جدید به شکل فلپ (زبانه) رشد کند. این فلپ برای پوشاندن ناحیه لکه مادرزادی استفاده میشود و سپس بالن برداشته میشود.
توصیه هایی برای نظارت بر لکه های پوستی مادرازدی
بیشتر انواع لکه های پوستی مادرزادی بی خطر هستند و به مرور ممکن است محو شوند. باید هر گونه لکه پوستی مادرزادی در کودک را شناسایی کنید و به متخصص نشان دهید. این کار برای نظارت بر رشد و تغییرات لکه ها لازم است. همچنین پزشک مشخص میکند آیا لکه مادرزادی کودک با مشکل ژنتیکی همراه است و نیاز به درمان دارد یا نه.
نظارت بر لکه های پوستی مادرزادی اهمیت زیادی دارد و باید این کار توسط شما و پزشک انجام شود. مراقب تغییراتی مانند بزرگ شدن لکه، برجسته شدن یا تغییر رنگ آن باشید. اگر متوجه رشد سریع لکه پوستی شدید موصوع را با پزشک در میان بگذارید.
گاهی اوقات خال ممکن است به سرطان پوست تبدیل شود. این وضعیت در کودکان نادر است اما در بزرگسالان محتمل تر می باشد. بنابراین باید به کودک یاد بدهید چگونه بر خالهای خود و تغییرات آنها نظارت داشته باشد تا هنگامی که بزرگتر میشود این کار را خود انجام دهد. ویژگیهای مهمی که باید به آنها دقت شود عبارتند از رنگ، اندازه و شکل خال. خالهایی که حاشیه نامنظم دارند باید مورد بررسی متخصص قرار بگیرند.
تعداد بازدید از این مطلب: 5209
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه