مولوسكم ضایعه پوستی غیرسرطانی و شایعی است كه منشا آن ویروسی لایه‌های سطحی پوست می‌باشد. مولوسكوم مسری مشابه زگیل است ولی توسط ویروس متفاوتی ایجاد می‌شود. نام مولوسكم مسری اشاره به این دارد كه این بیماری به اسانی با تماس پوستی گسترش می‌یابد.این ویروس می‌تواند از طریق خراش‌های كوچک در پوست یا منافذ مو وارد پوست شود و باعث ایجاد ضایعات پوستی می‌شود. این ویروس هیچكدام از اعضای داخلی بدن را مبتلا نمی‌سازد.

شكل مولوسكم؟

مولوسكم مسری معمولا به صورت ضایعات صورتی رنگ و گنبدی شكل است. ممكن است این ضایعات براق بوده یا فرورفتگی‌هایی در مركز آن وجود داشته باشد.

در كدام نواحی ازبدن بیشتر درگیر می‌شود؟

مولوسكم مسری غالبا به صورت دسته‌های نزدیک بهم در پوست سینه، شكم، بازوها، كشاله ران و نشیمنگاه یافت می‌شود. همچنین می‌تواند پوست صورت و پلک چشم‌ها را هم گرفتار كند. چون این ضایعات در نتیجه تماس مستقیم پوست مبتلا با پوست سالم گسترش می‌یابند، معمولا در نواحی از پوست كه دو لایه با هم تماس دارند (مثل جین‌ها، زیر بغل یا در كشاله ران) یافت. گاهی ممكن است مولوسكم قرمز یا ملتهب شود. این اتفاق معمولا وقتی رخ می‌دهد كه ضایعه در حال بهبودی خودبه‌خودی است.

به گفته دکتر مریم ملکی، گاهی متخصصین پوست برای اطمینان از تشخیص، تعداد از سلول‌های سطحی ضایعه را پس از تراشیدن از روی پوست، در زیر میكروسكوپ بررسی می‌كنند. مولوسكوم مسری در افرادی كه سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممكن است در اندازه‌های خیلی بزرگ باشد و صورت را نیز درگیر كند.

مولوسكوم مسری چگونه منتقل می‌شود؟

  1. ویروس این بیماری از پوست فرد مبتلا به پوست دیگر افراد متنقل می‌شود. لذا مولوسكوم مسری اكثرا در افرادی كه تماس‌های پوستی مكرر دارند (مثل كودكان در منازل، مهد كودک‌ها یا مدارس) رخ می‌دهد.
  2. اگر این ضایعات در نواحی تناسلی بوجود آید قابل انتقال ازطریق آمیزش جنسی نیز می‌باشند. ابتلا به این بیماری از راه‌های دیگر بعید، ولی ممكن است در استخرهای شنا میان كوكان گسترش می‌یابد.
  3. افرادی كه به دلیل تماس‌های پوستی زیادتر، بیشتر در معرض این ویروس هستند، ریسک بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند. بیماری در میان بچه‌ها كه هنوز نسبت به ویروس آن مصونیت پیدا نكرده‌اند شایع است.
  4. مولوسكوم مسری در مناطق گرمسیر شایع‌تر است چون گرما و رطوبت به رشد ویروس آن كمک می‌كنند.
  5. افرادی كه مبتلا به ایدزهستند بیشتر مستعد ابتلا به مولوسكوم مسری می‌باشد.

آیا نیاز به درمان مولوسكم مسری وجود دارد؟

از آنجایی كه مولوسكوم مسری یک بیماری مسری است، بسیاری از متخصصین پوست توصیه به درمان آن می‌كنند. با این حال این ضایعات به تدریج خودبه‌خود و بدون گذاشتن جوشگاه (اسكار) از بین می‌روند.
به دلیل اینكه این ضایعات از یک ناحیه به نواحی دیگر پوستی گسترش می‌یابند ممكن است در حین اینكه برخی ضایعات از بین می‌روند ضایعات دیگر رشد كنند.
برای اینكه تمامی ضایعات خودبه‌خود برطرف شوند ممكن است زمانی بین 6 ماه تا 5 سال طول بكشد. در افرادی كه سیستم ایمنی ضعیفی دارند ضایعات دیرتر بهبود می‌یابد.

چگونه می‌توان مولوسكوم مسری را درمان كرد؟

درمان مولوسكوم مسری شبیه درمان زگیل است و شامل منجمد كردن با نیتروژن مایع، ازبین بردن ضایعات با اسیدهای متفاوت یا مواد تاول‌زا، سوزاندن با دستگاه‌‌‌‌‌‌‌‌های مخصوص (كوتر الكتریكی)، تراشیدن ضایعات، استعمال كرم‌های موضعی حاوی رتینوئید یا مواد تنظیم‌كننده سیستم ایمنی یا مواد تنظیم‌كننده سیستم ایمنی یا داروی ضدویروس می‌باشد.

اخیرا تاثیر مفید لیزر در درمان مولوسكوم مسری با روش‌های انجماد، تراشیدن، سوزاندن و لیزر با مختصر ناراحتی همراه می‌باشد، اغلب این روش‌ها تنها در بچه‌هایی كه همكاری بیشتر دارند و بزرگسالان به كارمی‌روند. در صورتی كه ضایعات متعدد باشند، لازم است درمان هر 3 تا 5 هفته تا زمان بهبودی كامل ضایعات تكرار شود.

همچنین راه دیگر برخورد با مولوسكوم مسری این است كه آن را درمان نكنیم و صبر كنیم تا ضایعات خودبه‌خود ازیین بروند. این برخورد به ویژه در بچه‌های كوچک مناسب می‌‍باشد.

آیا احتمال عود مولوسكوم مسری وجود دارد؟

همواره احتمال ابتلای مجدد شخص به مولوسكوم مسری وجود دارد. هر چه در هنگام درمان تعداد ضایعات كمتر باشند، شانس مصونیت بیماران بیشتر است.

لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن: 03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 6031
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *