حتی اگر خیلی خوب از زخم خود مراقبت کنید، باز هم ممکن است جای آن باقی بماند، زیرا جای زخم در برخی افراد بدلایل ناشناخته ، و بعضی قسمت های بدن بیشتر باقی می ماند. نیازی نیست که زخم خیلی عمیق یا شدید باشد تا جای آن باقی می ماند، بلکه یک زخم سطحی نیز ممکن است اثری از خود بر جای بگذارد. اسکار یا جای زخم در قسمت هایی از پوست بدن که کشیده می شود بیشتر دیده می شود.
به عنوان مثال در ناحیه قفسه سینه، شانه ها، پشت بدن و صورت اسکار بیشتر تشکیل می شود.یکی از راه های درمان اسکار روشهای لایه برداری است. این روشها باعث تخریب پوست شده و بدنبال آن ترمیم و تغییر ساختار کلاژن ایجاد میشود. شامل پیلینگ شیمیایی، درم ابریژن ، سیستمهای وابسته به نور از جمله لیزر، رادیو فرکونسی میباشند. در ادامه به توضیح روش های درمان اسکار توسط کلینیک زیبایی کیمیا می پردازیم.
* استفاده از کرم یا تزریق استروئیدها ( کورتون ها ) :
این روش اسکارهای برآمده را صاف و مسطح می کند، ولی نیاز به یک دوره درمانی طولانی مدت دارد.
* میکرودرم ابریشن :
یک روش موثربرای حذف اسکار های خفیف می باشد. میکرودرم ابریژن و لایه برداری شیمیایی (پیلینگ شیمیایی) روش های لایه برداری هستند که به آرامی سطح پوست را بازسازی می کنند. این روش درمانی برای برطرف سازی جای زخم های اضافی فوق العاده است. این لایه برداری با کریستال های معدنی، نوک الماس یا با استفاده از اسیدهای مختلف صورت می گیرد. در این روش سلول های اسیب دیده و مرده در سطح پوست از بین می روند. با حذف این سلول های سطحی، پوست نرم و انعطاف پذیر می شود و در عین حال بازسازی سلول های جدید پوست تحریک می شود. این روش درمانی برای بافت پوست ناصاف یا جای زخم خفیف مناسب است. افرادی که ترکیبی از آکنه و جای زخمه آکنه دارند از این روش درمانی بهره می برند.
* تزریق ژل و چربی :
جای زخمهایی که به صورت فرورفتگی یا تحلیل رفتن پوست باشند را میتوان با استفاده از تزریق ژل یا چربی هموار کرد و به شکل همسطح با حالت طبیعی پوست درآورد. عوارض این عمل بسته به نوع ژل مورد استفاده متفاوت است و میتواند شامل بهبودی موقتی و غیر دائم، تأثیر معکوس و نمایانتر شدن جای زخم و بروز واکنشهای آلرژی باشد.
* تزریق کورتیکواستروئید :
از روش تزریق کورتیکواستروئید برای پیشگیری و درمان بعضی از انواع کلوئید و هیپرتروفی استفاده میشود. در این روش، کورتیکواستروئیدها مستقیماً به محل زخم تزریق میشود تا میزان التهاب و تورم آن را کاهش دهد و سطح آن را هموار کند. بسته به نوع جای زخم ممکن است لازم باشد که تزریق کورتیکواستروئید چند بار تکرار شود، به طوری که معمولاً دو یا سه بار تزریق با فاصله یک ماه از یکدیگر انجام میشود. البته مدت زمان این روش درمانی ممکن است تا ۶ ماه یا حتی بیشتر نیز طول بکشد و زمان دقیق آن بستگی به نحوه واکنش جای زخم نسبت به کورتیکواستروئید خواهد داشت.
در این روش، نوع مخصوصی از استروئید که برای درمان جای زخم به کار میرود، مستقیماً در محل زخم تزریق میشود. از آنجا که مقدار بسیار ناچیزی از این ماده به جریان خون جذب میشود، بنابراین عوارض جانبی این روش نیز بسیار کم خواهد بود. عمل تزریق معمولاً هر ۴ تا ۶ هفته یک بار تکرار میشود. ممکن است یک عامل بیحسی موضعی نیز با کورتیکواستروئید ترکیب شود تا از بروز درد و ناراحتی برای بیمار جلوگیری کند. این روش دارای برخی عوارض مانند نازک شدن پوست است.
* درمان با اینترفرون :
اینتروفرون آلفا دارویی ضد ویروس است که در صورت استفاده شدن در کنار تزریق استروئید، اثر آن را در درمان گوشت اضافه بهبود میدهد اما به تنهایی چندان کارآمد نیست.
* درمان با 5 Flourouracil
تزریق همزمان این دارو با كورتون در درمان اسكار كلوئید موثر تر از كورتون به تنهایی است .
* درمان با كرایوتراپى
كرایو تراپى با استفاده از نیتروژن مایع در بهبود اسكار كلوئید نقش بسزایی دارد ، و با نرم كردن بافت سفت و محكم كلوئد باعث میشود تزریق كورتون راحت تر انجام شود . معمولا كرایوتراپى بافاصله قبل از تزریق كورتون انجام میشود ، و باعث سهولت در تزریق میگردد .
* لیزر درمانی :
یکی از روش های مناسب برای درمان اسکار است. غالباً برای درمان گوشت اضافه لیزر به کار برده میشود؛ بهترین نتیجه و در عین حال کمترین عوارض جانبی با استفاده از لیزرهای با طول موج 585 نانومتر به دست میآید. با این حال پژوهشهای بیشتری باید انجام شود تا کارآمدترین نوع لیزر و بهترین شیوه کاربرد آن مشخص شود. لیزرهای 585 تأثیر کمتری روی پوست تیره دارند. در بعضی موارد قرمزی کاهش مییابد اما کلویید کوچک نمیشود. پس از تزریق استروئید غالباً از لیزر دی اکسید کربن برای درمان کلویید در موارد دشوار استفاده میشود.
* IPL
روش دیگر درمان اسكار است كه طى چند جلسه به كاهش قرمزى و ناصافى اسكار كمك میكند ، معمولا عوارضى ندارد .
* درمان با PLEXR
دستگاه جدیدیست كه اخیراً وارد حیطه پزشكى شده و با استفاده از تكنولوژى جدید پلاسما و بدون لیزر روى بهبود اسكار ناشی از كلوئد تاثیر خوبى دارد .
* جراحی :
برداشتن جای زخم کلوییدی از طریق جراحی میتواند جای زخمی حتی بزرگتر از زخم اول را به جا بگذارد، بنابراین توصیه میشود پیش از روی آوردن به جراحی، درمانهای دیگری مانند تزریق استروئید، پانسمان فشاری یا بسته یا پرتودرمانی را امتحان کنید. تکنیکهای محتاطانه و دقیق جراحی و در عین حال استفاده از کمترین تعداد بخیه ممکن هنگام بستن زخم خطر تشکیل گوشت اضافهی بیشتر را کاهش میدهد. دو نوع روش جراحی برای درمان اسکار داریم: سابسیژن و پانچ .
پانچ :
این روش برای اسکارهای عمیق و باریک مفید است . نتایج درمانی معمولاً خوب است. در این روش ریسک تغییر رنگ و قوام پوست وجود ندارد.
سابسیژن :
برش زیر پوستی برای اسکارهای فرورفته به کار میرود. در این روش باندهای فیبروتیک که اسکار را به بافت های زیرین خود متصل میکند، قطع میشوند.ایجاد خونریزی در بافت تحت جلدی ایجاد باندهای جدید را کاهش میدهد.معمولاً تورم وخونمردگی موقت ایجاد میشود ولی عوارضی نیز مانند ضایعات کیستیک آکنهای شکل بهندرت ایجاد میشود . هنگامی که تکنیک های جراحی همراه با روش های لایه بردار به کار رود, نتایج درمانی بهتری ایجاد می شود.
برای دیدن تصاویر بیشتر به قسمت تصاویر در سایت مراجعه کنید
تعداد بازدید از این مطلب: 17107
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه