میلیا برجستگی های كوچک ، برآمده ، سفید یا مایل به زرد روی پوست است. اغلب بر روی پوست اطراف گونه ها، بینی، چشمها و پلكها، پیشانی و سینه قابل مشاهده هستند اما ممكن است در هرجایی از بدن اتفاق افتند. میلیا در نوزادان تازه متولد شده بسیار رایج است اما می تواند برای هر فردی در هر سنی ایجاد شود. در نوزادان، میلیا خود به خود رفع میشود و درمانی نیاز نیست. در افراد دیگر، از بین رفتن آنها به نظر طولانی تر است و در مواردی كه پایدار شده باشند درمان پیشنهاد میشود.
میلیا چیست و چگونه به نظر می رسد ؟
میلیا یک غده برجسته کوچک روی پوست است. یک نوع کیست کوچک پوستی است که با پروتئینی به نام کراتین پر شده است.اغلب چند تا ملیا در کنار هم دیده میشوند و بنابراین میلیا (جمع کلمه ملیوم) نامیده میشود.همان طور که در عکس می بینید، میلیا حدودا یک یا دو میلی متر بوده و سفید یا زرد کمرنگ است.اغلب بر روی پوست اطراف گونه ها، بینی، چشمها و پلکها، پیشانی و سینه قابل مشاهده هستند اما ممکن است در هرجایی از بدن اتفاق افتند.
انواع میلیا و علت ایجاد آن
میلیا انواع مختلفی دارد. دقیقا نمی دانیم علت ایجاد هر یک از آنها چیست.میلیا نوزادی .آنهایی هستند که در نوزادان بلافاصله بعد از تولد دیده میشوند. بسیار رایج بوده و اغلب در اطراف بینی دیده میشوند اما ممکن است در کف سر، گونه ها، قسمتهای پایین بدن و داخل بدن نیز ایجاد شوند. تصور میشود به خاطر عدم تکامل غدد عرق ایجاد میشوند. حدود نیمی از کل نوزادان میلیا نوزادی دارند. در واقع، چون بسیار رایج هستند، در نوزادان تازه متولد شده امری طبیعی محسوب میشود.میلیا اولیه.این نوع میلیا هم در کودکان و هم در بزرگسالان ایجاد میشود.
میلیا ثانویه.میلیایی که در پوست در هر نقطه ای از بدن که سابقا آسیب با جراحتی دیه باشد مثلا بعد از سوختگی یا بثورات آبسه مانند به وجودمی آِد. میلیا به عنوان نشانه ای از بهبود پوست ایجاد میشود و تصور میشود علت اصلی آن آسیب رسیدن به غدد عرق است. میلیا ثانویه همچنین گاهی بعد از استفاده از برخی از کرمهای خاص مثل کرم پوستی کرتیکواستروئید ایجاد میشود.
میلیا پلاک .این نوع میلیا نادر است و بر روی تکه های متورم و ملتهب پوست که پلاک نامیده میشود ایجاد میشود که ممکن است تا چند سانتی متر را دربرگیرد. علت ایجاد آن کاملا مشخص نیست. اغلب پشت گوشها، روی پلکها یا بر روی گونه ها و منطقه فک ایجاد میشود. بیشتر زنان میان سال به آن مبتلا میشوند.Multiple eruptive milia. (میلیا متعدد و فوران کننده):تکه هایی از میلیا هستند که در طول چند هفته یا چند ماه به وجود می آیند. این تکه ها در صورت، بالای بازوها و قسمت بالای تنه ایجاد میشوند. این نوع ملیا نیز کمیاب است.
آیا میلیا علائمی ایجاد می کند ؟
میلیا اغلب علائمی ایجاد نمی کند اما در برخی افراد می تواند سبب خارش شود.
چگونه می توان میلیا را شناسایی کرد ؟
میلیا اغلب بر اساس ظاهر قابل شناسایی است و اغلب نیاز به بررسی دیگری نیست. با این وجود، در موارد معدودی، اگر تشخیص قطعی نبود و یا اگر پزشکتان مشکوک به میلیا پلاک بود، ممکن است نمونه برداری از پوست را پیشنهاد دهد. در طول نمونه برداری، تکه کوچکی از پوست جدا شده و می توان آن را زیر میکروسکوپ بررسی کرد. نمونه برداری پوست را به شیوه های مختلفی می توان انجام داد. برای مثال، با تراشیدن قسمت کوچکی از پوست یا با استفاده از یک ابزار مخصوص که یک سوراخ کوچک روی پوست ایجاد می کند.
آیا درمانی مورد نیاز است ؟
میلیا بی ضرر است و در اغلب موارد عاقبت خود به خود از بین می رود. در نوزادان، بعد از چند هفته از بین می روند، در برخی افراد میلیا میتواند ماهها یا حتی مدت طولانی تری باقی بماند. گاها میلیا ثانویه دائمی می شود. چون اغلب خود به خود از بین می روند، معمولا نیاز به درمانی ندارند. با این وجود، برخی میلیا را بد ظاهر دانسته و برای درمان اقدام می کنند. میلیا را میتوان با استفاده از یک سوزن ظریف برداشت و محتوای آن را با فشار بیرون آورد. نیازی به بی حسی نیست. با این وجود پیشنهاد نمیشود که خودتان میلیا را فشار داده یا درمان کنید چون می تواند به آسیب دیدن پوست و زخم و یا عفونت منجر شود.اگر میلیا خیلی گسترش یافته و دائمی شود، ممکن است درمانهای دیگری نیز توسط متخصص پوست (درماتولوژیست) پیشنهاد شود. که عبارتند از:
کرایوتراپی (نوعی درمان که ضایعات پوستی را منجمد می کند- ضایعه پوستی جایی است که تکه ای از پوست ظاهرش تغییر کرده باشد).
درمان لیزر
پوست سایی (Dermabrasion) ( شیوه ای که در آن لایه فوقانی پوست آسیب دیده برداشته میشود) . لایه برداری شیمیایی (درمانی که در آن از یک ماده شیمیایی برای سوزاندن سطح ضایعه پوستی استفاده میشود) . در نمونه نادری از میلیا که میلیا پلاک نامیده میشود، کرمهای مخصوصی مثل ایزوترتینوئین یا ترتینوئین یا قرص آنتی بیوتیک، مینوسایکلین برای درمان پیشنهاد میشود.
تعداد بازدید از این مطلب: 8041
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه