زمانی که پزشک شما یک خال را خطرناک تشخیص می‌دهد و یا زمانی که خودتان به دلایل زیبایی شناختی از وجود خال روی بدن خود ناراضی هستید، ممکن است به فکر این بیفتید که خال خود را به گونه‌ای بردارید. در این مقاله دکتر مریم ملکی ، متخصص پوست و مو، مروری بر عوارض روش‌های مختلف مورد استفاده برای برداشتن خال صورت و نواحی دیگر بدن خواهد داشت.
در حالی که معمولاً اغلب خال‌ها بی‌ضرر هستند و نیازی به درمان ندارند، گاهی اوقات ممکن است در صورت خطر ابتلا به سرطان پوست یا به دلایل زیبایی نیاز به حذف کردن خال باشد.‌ امروزه برداشتن خال روی صورت یا بدن، شایع است و شاید در میان اقدامات زیبایی، یکی از پرطرفدارترین‌ روش‌های درمانی زیبایی باشد.
عوارض برداشت خال برای همه افراد پیش نمی‌آید و با توجه به رنگ نوع پوست و اندازه خال مورد نظر، و روش و تکنیک و تجربه پزشک ، برای هر فرد متفاوت است. همچنین عوارض برداشتن خال به روش برداشت آن نیز بستگی دارد ولی اغلب این عوارض بعد از گذشت چند هفته بهبود می‌یابند. برداشتن خال صورت و بدن با روش‌های مختلفی قابل انجام است. برداشتن خال

لیزر خال های کل صورت

بیشترین روشهای متداول برداشت خال به شرح زیر است ؛
  1. روش جراحی ، در این روش، ابتدا یک بی‌حس کننده موضعی بر روی خال زده می‌شود و سپس خال به همراه مقدار کمی از پوست اطرافش با استفاده از یک چاقوی یا قیچی جراحی بریده می‌شود، و سپس بخیه زده می‌شود.
  2. روش تراشیدن و کوتر، برخی از خال‌ها را می‌توان با استفاده از چاقوی جراحی تراشید. در این روش ابتدا بی‌حسی موضعی بر روی خال صورت گرفته و سپس با استفاده از چاقو، خال تراشیده می‌شود تا این که تبدیل به یک زخم مسطح شده و همچنین نیاز به بخیه هم ندارد.
  3. روش لیزر ، برای حذف خال‌های غیرسرطانی ، می‌توان از لیزر استفاده نمود. این روش از تشعشع شدید پرتوها برای شکستن سلول‌های خال در پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد، در این روش، تا حذف کامل خال احتمالا دو یا سه جلسه درمان نیاز است. از مزایای لیزر ، سرعت بالا ، و نداشتن بخیه است ، همچنین، کمتر بودن عوارضی مانند گود شدن جای خال است که در کوتر احتمال آن بیشتر است.

خال

 خال مادرزادی

معایب استفاده از لیزر برای حذف خال

از بین بردن خال‌هایی که ریشه عمیقی در پوست دارند، با لیزر، شاید ایده مناسبی نباشد، و اصولاً در این موارد نیاز به مداخله جراحی دارد بتوان عمق کامل خال را برداشت. به دلیل این‌که برخی از سرطان‌های پوستی در ابتدا شبیه خال هستند و یا برخی از خال‌ها مستعد سرطانی شدن هستند، پیش از استفاده از لیزر، خال‌های مشکوک باید توسط متخصص پوست با تجربه ارزیابی شوند. همچنین خال‌های بزرگ نیز گزینه مناسبی برای درمان لیزر نیستند ، مگر با تشخیص پزشک متخصص و مجرب. انرژی زیاد لیزر باعث داغ شدن پوست شده و زخم کوچکی در محل مورد نظر ایجاد می‌کند و معمولاً این زخم در صورت ، در طی یک هفته خوب می‌شود.

عوارض برداشت خال

  • اسکار یا زخم و یا رد باقی‌مانده از خال:‌ 
احتمال باقی ماندن اسکار بعد از عمل برداشتن خال، بستگی به مهارت پزشک و نوع ترمیم پوست بیمار دارد. البته خال‌های بزرگتر امکان بیشتری برای ایجاد رد دارند و همچنین خال‌هایی که روی نواحی محدب یا برجسته مثل گونه‌ها وجود دارند، احتمال بیشتری دارد که ردشان به‌جا بماند. نتیجه برداشتن خال در نواحی مقعر صورت مثل بناگوش و خط خنده بسیار عالی است و در خیلی موارد هیچ ردی به جا نمی‌گذارد.
  • قرمزی جای خال: معمولاً بعد از برداشتن خال صورت و بدن چه با جراحی و یا لیزر،  یک قرمزی در محل برداشت خال ایجاد می‌شود که با توجه به عمق ضایعه از ۲ هفته تا ۶ ماه بعد بطور کامل از بین می‌رود. در مواردی که قرمزی سریع از بین نمی‌رود ، می‌توان از دستگاه IPL برای سرعت بخشیدن به روند کاهش قرمزی استفاده کرد.
  • تیرگی جای خال: در برخی از افراد مخصوصا با پوستهای تیره ، امکان تیره شدن جای برداشت خال وجود دارد ، این مورد مخصوصا در افرادی که پوست‌های حساس و لک‌ساز دارند ، یا زخم جای برداشت خال آن‌ها به هر دلیلی دیر ترمیم می‌شود ، بیشتر دیده می‌شود. توصیه به پرهیز از آفتاب و عدم دستکاری زخم پس از برداشت خال ، در پیشگیری از تیره شدن جای خال موثر است. این تیرگی خودبخود طی چند هفته تا چند ماه بعد کامل از بین می‌رود ، ولی با روش‌هایی مانند میکرودرم ابرژن و یا لیزر کربن پیل ، این تیرگی سریع‌تر محو می‌شود.
  • اسکار فرورفته: در برخی از موارد به دنبال برداشت خال به روش کوتر یا لیزر امکان دارد فرورفتگی مختصری به‌جا بماند ، این مورد بیشتر در خال‌هایی که عمق زیادی داخل پوست دارند و پزشک تلاش دارد که در یک جلسه به‌طور کامل خال را از بین ببرد ، رخ می‌دهد. بنابراین یک پزشک باتجربه معمولاً خال‌هایی که عمیق هستند را در طی دو تا سه جلسه از بین می‌برد. برای رفع فرورفتگی بعد از برداشت خال می‌توان از سابسیژن ظریف با سوزن استفاده کرد و یا از دستگاه پلکسر و لیزر کمک گرفت.
  • اسکار هیپرتروفیک یا گوشت اضافه: برداشتن خالهای روی گردن و سینه احتمال بجاگذاشتن اسکار هیپرتروفیک ( یا به اصطلاح عام گوشت اضافی ) دارد لذا همواره باید احتیاطات لازم به عمل آید و اگر پزشک نکات لازم جهت پیشگیری از این عارضه را رعایت کند احتمال آن خیلی کمتر می‌شود ولی به هیچ عنوان این احتمال کاملا از بین نخواهد رفت. در محل برداشت خال‌های فک ، گردن، قفسه سینه و اندام‌ها احتمال ایجاد گوشت اضافی وجود دارد در مواردی که برجستگی یا سفتی در محل برداشت خال رخ داده است ، می‌توان از تزریق کورتون و دستگاه پلکسر استفاده کرد.
 

عود خال‌ها بستگی به چه عواملی دارد؟

خال فقط همان چیزی که می‌بینیم، نیست بلکه سلولهای حاشیه و حتی ریشه آن ممکن است بی رنگ باشند . بنابراین هنگام برداشتن خال صورت و بدن باید کمی از حاشیه‌ها و عمق بظاهر سالم خال هم برداشته شود، در غیر این‌صورت احتمال عود آن بیشتر خواهد بود.
عود یا بازگشت ضایعه بستگی به عمق خال و نحوه برداشت آن دارد. خال‌های عمیق معمولاً احتمال عود بیشتری دارند.
گاهی مواقع در خال‌های خیلی عمیق می‌توان به منظور کاهش احتمال اسکار از ۲ یا ۳ مرحله برای برداشتن آن استفاده نمود که اینگونه موارد بیانگر عود آن نیست. در سنین زیر ۳۰ سال خال‌ها سلول‌های فعال‌تری دارند لذا شانس عود خال در این دوره بیشتر است لذا بهتر است از روش هایی که عود کمتر دارند در این سنین استفاده شود. در صورت بازگشت آن معمولا کوچکتر از قبل بوده و در مرحله دوم باید مجدد ترمیم گردد این مرحله بین ۱ تا ۶ ماه بعد خواهد بود. معمولا در سنین بالاتر احتمال برگشت خال‌ها کمتر است

آیا برداشتن خال باعث تبدیل آن به بدخیمی می‌شود ؟

برداشتن خال صورت و بدن به هیچ عنوان باعث تبدیل شدن آن به سرطان نمی‌شود مگر اینکه ضایعه از همان ابتدا یک ضایعه سرطانی باشد. معمولا در اینگونه موارد اگر نمونه‌برداری و بررسی لازم انجام نگیرد ممکن است درمان ناقص انجام شود و پس از مدتی سرطان گسترش‌یافته تظاهر یابد. بنابراین بهتر است حتما در موارد مشکوک نمونه‌برداری و بررسی پاتولوژیک به عمل آید.
ضایعات سرطانی یا پیش سرطانی که ممکن است با خال ساده اشتباه شوند و درمان ناقص برایشان انجام شود شامل ملانوما، سرطان سلول سنگفرشی SCC، و آکتینیک کراتوزیس می‌باشد. در اینگونه موارد اگر فرد یا پزشک گمان کنند که یک خال ساده است و بررسی کامل انجام نشود پس از برداشتن ضایعه (ظاهرا خال) احتمال عود یا گسترش سرطان وجود دارد اما اگر یک خال ساده باشد به هیچ عنوان برداشتن آن باعث سرطانی شدن ضایعه نخواهد شد.
برای برداشتن خال‌های مادرزادی باید قبل از برداشته شدن توسط متخصص پوست و زیبایی از لحاظ های مختلف بررسی شوند. زیرا برخی از این خال مستعد بدخیمی هستند و دچار تغییرات ظاهری مشهودی نیز می‌شوند و حتماً باید برداشته شوند؛ به عبارت دیگر برداشتن خال های بدخیم بیش از آن که جنبه زیبایی داشته باشد، جنبه سلامتی دارند.
برداشتن خال

برداشت خال روی پلک با لیزر

آیا برداشتن خال صورت درد دارد؟

فرآیند برداشتن خال معمولا با استفاده از بی‌حسی موضعی صورت می‌گیرد و بیمار در حین انجام دردی احساس نمی‌کند. سوزاندن یا جراحی خال صورت و بدن ممکن است تا حدودی دردناک باشد. معمولا پزشک شما توصیه می‌کند که برای تسکین دردهای ملایم، از داروهایی مانند ایبوبروفن استفاده کنید. درد معمولا در عرض ۲۴ تا ۴۸ ساعت کاهش می‌یابد، اما اگر ادامه داشت با پزشک خود مشورت کنید.  

عوارض برداشتن خال صورت با نخ

یکی از روش‌های خانگی که برای برداشتن برخی از خال‌های گوشتی، از صورت و یا جاهای دیگر بدن توسط برخی از افراد انجام می‌شود، این است که با استفاده از نخ خیاطی یا نخ دندان، ریشه خال را محکم ببندند تا خون به آن نرسد، سپس خال با خون پر شده، خشک شده و خال بیفتد. این روش باید با دقت مورد استفاده قرار گیرد. در حالی که ممکن است واقعا برای خال‌های آویزان موثر باشد ولی بازهم خطر ابتلا به عفونت را در بر دارد.
در صورتی که از نخ‌های خیاطی استفاده شود، می‌تواند پوست را ببرد و پیش از این که کار تمام شود، زخمی بزرگتر از زخم برداشتن خال با جراحی روی پوست شما ایجاد کند. همچنین در صورتی که این کار در خانه صورت گیرد، علاوه بر تهاجمی بودن آن، خال‌هایی که مشکوک هستند، امکان آزمایش هم ندارند و در نتیجه سلول‌های غیرطبیعی یا بدخیم تشخیص داده نمی‌شوند. برداشتن خال

برداشت خال با دستگاه کوتر

هزینه برداشتن خال

هزینه ی برداشتن خال صورت و بدن بستگی به چند موضوع دارد اول اینکه با توجه به آزمایشات پاتولوژی و آسیب شناسی و همچنین ضرورت پزشکی یا زیبایی برداشتن خال، هزینه‌ها متفاوت می‌باشد. همچنین هزینه آزمایشگاه نیز خود به هزینه‌های درمانی اضافه می‌کند. در صورتی که می خواهید از لیزر استفاده کنید، لازم است بدانید معمولا با یک جلسه درمانی تکمیل نمی‌شود و لذا هزینه ممکن است بیشتر شود.


تعداد بازدید از این مطلب: 10568
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *