ریزش موی آندروژنیک (Androgenetic Alopecia-AGA) یکی از شایعترین انواع ریزش مو در مردان و زنان است که به طور پیشرونده باعث نازک شدن موها و کاهش تراکم میشود. درمان این نوع ریزش مو با داروهای مهارکننده آنزیم 5-آلفا ردوکتاز به ویژه دوتاستراید (Dutasteride) یکی از موثرترین رویکردها در سالهای اخیر بوده است. مطالعات جدید نشان دادهاند که حتی دوزهای پایینتر از دوز استاندارد دوتاستراید میتوانند نتایج قابلتوجهی ایجاد کنند، خصوصا زمانی که با سایر روشهای تقویتی مانند ماینوکسیدیل، PRP و لیزر کمتوان (LLLT) ترکیب شوند.
شکل 1 قرص دوتاستراید
دوتاستراید چگونه عمل میکند؟
دوتاستراید با مهار هر دو ایزوآنزیم نوع I و II از آنزیم 5-آلفا ردوکتاز، از تبدیل تستوسترون به دیهیدروتستوسترون (DHT) جلوگیری میکند. DHT عامل اصلی نازک شدن فولیکولهای مو و کوتاه شدن فاز رشد مو در ریزش موی آندروژنیک است.
برخلاف فیناستراید که فقط نوع II را مهار میکند، دوتاستراید در پوست سر نیز عملکرد بهتری دارد زیرا نوع I آنزیم در این ناحیه فعالتر است.
شکل 2 درمان ریزش مو با پی آر پی
دوز پایین دوتاستراید: راهکاری هوشمندانه
در حالی که دوز معمول دوتاستراید 0.5 میلیگرم در روز است، تحقیقات اخیر نشان دادهاند که دوزهای پایینتر (مانند 0.1 تا 0.25 میلیگرم در روز یا 0.5 میلیگرم دو تا سه بار در هفته) نیز میتوانند باعث:
- کاهش سطح DHT به میزان قابلتوجه
- افزایش تراکم مو
- کاهش ریزش
- کاهش احتمال بروز عوارض جانبی مانند کاهش میل جنسی یا حساسیت پستانها
شوند.
این رویکرد بهویژه در مردان جوان، افراد با نگرانی نسبت به عوارض و بیمارانی که در مراحل اولیه ریزش هستند، بسیار مناسب است.
ترکیب دوز پایین دوتاستراید با درمانهای مکمل
برای رسیدن به حداکثر اثربخشی، استفاده از دوتاستراید کمدوز همراه با درمانهای حمایتی میتواند تاثیرگذاری درمان را دوچندان کند.
ماینوکسیدیل خوراکی:
در کنار دوتاستراید، ماینوکسیدیل خوراکی نیز به عنوان یک گزینه درمانی در برخی از بیماران با ریزش موی آندروژنیک استفاده میشود. تحقیقات نشان دادهاند که ماینوکسیدیل خوراکی میتواند به افزایش رشد مو در ریزشهای آندروژنیک، نتایج مطلوبتری ایجاد کند. این دارو باعث افزایش جریان خون به فولیکولها و تحریک آنها میشود و به رشد موهای جدید کمک میکند.
اسپرینولاکتون:
اسپرینولاکتون به عنوان یک داروی ضدآندروژن، با مهار اثرات دیهیدروتستوسترون (DHT) در بدن در درمان ریزش موی آندروژنیک به ویژه در زنان بسیار موثر است. این دارو با کاهش سطح آندروژنها (هورمونهای مردانه) و مهار تبدیل تستوسترون بهDHT، میتواند در درمان ریزش موهای ناشی از افزایش سطح DHT کمککننده باشد. استفاده از اسپرینولاکتون معمولا به صورت خوراکی است و ممکن است در درمانهای ترکیبی همراه با دوتاستراید، ماینوکسیدیل و PRP به کار گرفته شود.
- ماینوکسیدیل موضعی (Minoxidil 5%)
ماینوکسیدیل با افزایش جریان خون موضعی، رشد فولیکولها را تحریک کرده و فاز آناژن (رشد) را طولانیتر میکند.
ترکیب همزمان دوتاستراید و ماینوکسیدیل نه تنها ریزش را مهار میکند، بلکه رشد مجدد موها را نیز تسریع میبخشد.
- الگوی پیشنهادی: مصرف روزانه دوتاستراید 0.1-0.25 میلیگرم + ماینوکسیدیل 5% دو بار در روز برای آقایان
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
PRP با تمرکز بالای فاکتورهای رشد مانندPDGF، VEGF و TGF، سبب تحریک بازسازی فولیکولهای ضعیف شده و چرخه رشد مو را بهبود میبخشد.
- الگوی پیشنهادی: 3 تا 4 جلسه PRP با فاصله یک ماه در کنار مصرف دوتاستراید و ماینوکسیدیل میتواند به ویژه در بیماران با تراکم پایین مو نتایج درخشانی ایجاد کند.
- لیزر کمتوان (Low-Level Laser Therapy - LLLT)
LLLT با اثرات بیولوژیکی مانند افزایشATP، کاهش التهاب و افزایش جریان خون موضعی، بدون تهاجم فولیکولها را تحریک میکند.
- الگوی پیشنهادی: استفاده از کلاههای لیزری یا شانههای لیزری، سه تا چهار بار در هفته به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه
شکل 3 مقایسه روشهای درمان ریزش مو آندروژنیک
درمان ترکیبی با دوز پایین دوتاستراید به ویژه برای افرادی که تمایل به نتایج موثر با عوارض کمتر دارند، انتخابی ایدهآل محسوب میشود.
تعداد بازدید از این مطلب: 17
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه