با افزایش سن آمار افراد مبتلا به ریزش موی آندروژنیک بیشتر میشود، در ۴۰ سالگی تا ۴۰ درصد و تا ۶۰ سالگی ۸۰ درصد دچار ریزش موی آندروژنیک میشوند. در گذشته بر این باور بودند که فقط عوامل هورمونی در ریزش موی آندروژنیک نقش دارند ولی امروزه موارد دیگری مانند استرس، ژنتیک، آسیبهای ناشی از نور خورشید، تغذیه و التهاب را نیز به همان اندازه هورمونها دخیل میدانند.
شکل 1 عوامل تاثیرگذار بر ریزش موی آندروژنیک
ریزش موی آندروژنیک، یک بیماری مزمن و پیشرونده است که چندان روشهای درمانی موثری به جز کاشت مو ندارد.
سه راه درمان دارویی تایید شده توسط FDA در این بیماری شامل قرص فیناستراید، محلول ماینوکسیدیل و لیزر کم توان هست که با وجود تاثیر خوب آنها ولی مدت زمان زیادی طول میکشد تا به نتیجه برسد و در برخی از افراد حتی ممکن است نتیجه رضایتبخش نداشته باشد یا دچار عوارض خشکی پوست سر و حساسیت یا ژنیکوماستی شوند.
در دهه اخیر روش پی آر پی در مدت زمان کوتاه نتایج بهتری نسبت به مصرف داروهای ذکر شده داشته است. پی آر پی برای چند دهه در دندانپزشکی، اورتوپدی و ترمیم زخم استفاده شده است. پی آر پی به روش تزریق و به صورت مستقیم فاکتورهای رشد را به پوست سر منتقل میکند و سیکل آناژن فولیکول مو را تحریک و رگسازی و خونرسانی را تسریع میکند و نتایج خوبی را بدون عوارض جانبی ایجاد میکند.
هم اکنون نسل جدید پی آر پی که پی آر اف (PRF) میباشد وارد حیطه درمان ریزش مو شده است. دکتر مریم ملکی متخصص پوست و مو در مورد این روش جدید درمانی در کاهش ریزش مو مطالب مفیدی را برای شما تهیه کرده است که در زیر به آن میپردازیم.
شکل 2 روشهای درمان ریزش موی آندروژنیک
درمان مو با پی آر اف (PRF) چیست؟
PRF (فیبرین غنی از پلاکت) یک فرم پیشرفته PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) است که برای درمان ریزش مو استفاده میشود. این روش نیز دهها سال است که در دندانپزشکی و ارتوپدی استفاده میشود. خون انسان حاوی گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، پلاکتها و پلاسما است. هنگامی که خون سانتریفیوژ می شود (یا به روش خاصی میچرخد) PRF تولید میشود.
- PRF حاوی پلاکتها، گلبولهای سفید، فیبرین و سلولهای بنیادی است.
- پلاکتهای موجود در خون ما حاوی پروتئین یا فاکتورهای رشد هستند که باعث افزایش تولید کلاژن، بازسازی بافت، سفت شدن پوست، جوانسازی بافت پوست و بهبود روند رشد مو میشوند.
- گلبولهای سفید خون در بازسازی بافت کمک میکنند.
- بدون ماده ضد انعقاد PRF فیبرینوژن طبیعی موجود در خون ما را میگیرد و در مراحل اولیه تشکیل لخته توسط ترومبین به فیبرین تبدیل می شود. این یک ماتریس فیبرین اسفنجی ایجاد میکند که به عنوان داربست عمل میکند و پلاکتها را نیز فعال میکند. فیبرین به شکل داربستی عمل میکند که فاکتورهای رشد بر روی آن متصل میشوند تا امکان انتشار طولانیتری از فاکتورهای رشد را فراهم کند.
- سلولهای بنیادی، سلولهای تمایز یافتهای هستند که میتوانند به سلولهای تخصصی یا به سلولهای بنیادی بیشتری تبدیل شوند. آنها به عنوان یک سیستم ترمیم کننده برای بازسازی بافتهای بدن عمل میکنند.
بدین ترتیب PRF دارای فاکتورهای درمانی بیشتری نسبت به PRP میباشد و خاصیت ترمیمکنندگی بیشتری نسبت به پی آر پی میتواند تولید کند. بعلاوه سرعت سانتریفیوژ پایین باعث تروما کمتری با سلولهای فردی درگیر می شود. برخلاف پی آر پی که در تهیه آن ماده ضدانعقاد به خون اضافه میشود پی آر اف صد در صد طبیعی و هیچگونه مواد افزودنی یا ماده ضدانعقاد به آن اضافه نمیشود. این روش برای افرادی که همیشه به دنبال درمانهای کاملا طبیعی و کم تهاجمی برای ریزش مو هستند جذابیت زیادی دارد.
دکتر مریم ملکی در مورد تفاوت PRF با PRP، اضافه میکند فیبرین غنی از پلاکت نسبت به PRP حاوی غلظت بیشتری از فاکتورهای رشد و سلولهای بنیادی است، در حالی که PRP دارای سلولهای بنیادی نیست. این غلظت بالاتر از فاکتورهای رشد و سلولهای بنیادی باعث رشد بیشتر مو و بهبود پوست نسبت به PRP میشوند. فیبرین در PRF به عنوان داربست عمل میکند تا فاکتورهای رشد و سلولهای بنیادی در ناحیه مورد تزریق (که بیشتر به آنها احتیاج دارد) را حفظ کند و اجازه ندهد تا در جایی که مورد نیاز نیست پراکنده و پخش شوند این امر خود باعث میشود تا فاکتورهای رشد هم به مقدار بیشتر و هم برای مدت زمان طولانیتری به صورت آهسته آزاد شود. PRP فیبرین ندارد و شامل سلولهای بنیادی و گلبولهای سفید، كه هر دو در بازسازی بافت نقش دارند، نمیباشد.
شکل 3 تفاوت پی آر پی و پی آر اف
روش تهیه پی آر اف (PRF) چگونه است؟
مراحل اولیه تهیه پی آر اف درست مثل پی آر پی است فقط ماده ضدانعقاد به خون اضافه نمیشود و سرعت و مدت سانتریفوژ در تهیه آن پایینتر از روش پی آر پی است. به همین علت است که فاکتور رشد، سلولهای بنیادی و سلولهای سفید بیشتری به دست میآید. این عوامل همه در ترمیم و بازسازی فولیکول مو موثر هستند. از آن جایی که پی آر اف فاقد ضدانعقاد و دارای فیبرین میباشد و هر لحظه امکان لخته شدن دارد باید در عرض ده دقیقه تزریق شود در غیر این صورت غیرقابل تزریق خواهد بود. ابتدا بسته به اندازه ناحیه مورد نظر 2-4 ویال خون از بازوی شما کشیده میشود. سپس در لولههای مخصوص و به روش منحصر بفرد سانتریفیوژ انجام میشود تا فیبرین فعال شود و فاكتورهای رشد بیشتر، گلبولهای سفید و سلولهای بنیادی متمرکز شده و آنها را از سایر اجزای خونی كه لازم نیست جدا کند. PRF سپس از ویاها خارج شده و به ناحیه ریزش مو یا ناحیه صورت که نیاز به جوان سازی دارد تزریق میشود.
پی آراف (PRF) در چه نوع ریزش مویی تاثیردارد؟
PRP برای آقایان و خانمها خصوصا در مراحل اولیه ریزش مو به خوبی اثر میکند. همچنین برای خانمهای مبتلا به آلوپسی کششی و نازک شدن موهای ناشی از مدل موهایی که موها را تا حد بالایی کشیده و رشد مو را مهار میکند نیز موثر است. این روش همچنین برای افرادی که موهایشان نازک است ولی مایل به استفاده از داروها به طور منظم نیستند روش خوبی است.
پی آر اف (PRF) در چه افرادی توصیه نمیشود؟
بیمارانی که سرطان یا شیمیدرمانی داشتهاند نمیتوانند با PRF درمان کنند. همچنین افرادی که سیگار میکشند ممکن است پاسخ خوبی به درمان ندهند.
مراقبتهای پس از پی آر اف (PRF) چگونه است؟
پرهیز از مصرف قرصهای ضدالتهاب و استفاده از بستههای یخ در ناحیه تحت درمان به مدت یکی دو روز پس از انجام عمل بسیار مهم است. اگر بعد از عمل ناراحتی دارید ممکن است استامینوفن مصرف کنید. همچنین باید از فعالیتهای شدید یا مسافرت هوایی به مدت 24 ساعت خودداری کنید.
چه موقع میتوانیم نتیجه پی آر اف (PRF) را روی مو ببینیم؟
این امر میتواند 2-3 درمان طول بکشد تا متوجه بهبود در مناطق ریزش مو شوید.
چگونه میتوانیم برای انجام پی آر اف (PRF) آماده باشیم؟
هیدراته کردن 3 روز قبل از عمل بسیار مهم است. همچنین پرهیز از مصرف قرصهای ضدالتهاب 3 روز قبل نیز مهم است.
چقدر زمان برای انجام اقدامات پی آر اف (PRF) نیاز است؟
از شما میخواهیم 1 ساعت زودتر مراجعه کنید تا منطقه را آماده کرده و کرم بیحسی برای شما استفاده شود. کل روش پی آر اف 30-45 دقیقه طول میکشد.
کاربردهای دیگر پی آر اف (PRF) چیست؟
PRF همچنین در علم زیبایی برای صورت با و بدون استفاده همزمان از ژل هیالورونیک کاربرد دارد.
با میکروکانول یا سوزن میتوان پی آر اف را به چین خط خنده، گونه، زیر چشم و لب تزریق کرد. دکتر مریم ملکی میکروکانول را ترجیح میدهد زیرا باعث کاهش کبودی و تورم میشود و راحتی کار را برای بیمار افزایش میدهد. PRF همچنین پس از درمان میکرونیدلینگ و لیزر برای تقویت ساختار کلاژن استفاده شده است. سرانجام از آن در رابطه با بالابرهای Novathread یا نخها برای افزایش نتایج استفاده شده است.
شکل 4 کاربردهای پی آر اف
هزینه پی آر اف (PRF) چگونه است؟
با توجه به این که در تهیه پی آر اف برخلاف پی آر پی نیازی به کیت نمیباشد هزینه پی آر اف ارزانتر از پی آر پی است.
تعداد بازدید از این مطلب: 5305
لطفا از عکسهای قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)
تلفن :03136662224
۰ دیدگاه