بیماری فاکس فوردایس که به آن Sweat Retention نیز گفته می‌شود، یک بیماری پوستی بسیار نامتداول شبیه به آکنه است. در این بیماری ضایعات یا جوش‌های قرمز رنگ ملتهب در زیر بغل، ناحیه شرمگاهی و اطراف نوک سینه پدیدار می‌شود. بیماری فاکس فوردایس تقریبا منحصرا در زنان جوان ایجاد می‌شود. این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که غدد کوچک تعریق به خصوص غدد اپوکرین حول فولیکول مو مسدود شده و عرق در داخل آن‌ها محبوس می‌شود. سپس ضایعه ملتهب شده و باعث خارش شدید می‌گردد. پوست خشک و چرمی شده و در خارش مداوم پوسته‌پوسته می‌گردد. به گفته دکتر مریم ملکی، علت دقیق این بیماری مشخص نیست اما فاکتورهای زیادی در آن نقش دارند. این فاکتورها عبارت‌اند از: تغییرات هورمونی، استرس‌های عاطفی و هیجانی، وضعیت آب و هوا و ژنتیک.

چه افرادی دچار بیماری فاکس فوردایس می‌شوند؟

  • بیماری قاکس فوردایس عموما در زنان 13 تا 35 ساله دیده می‌شود. زنان زیر این سن یا بالاتر از آن به ندرت دچار این مشکل می‌شوند. زنان باردار نیز کمتر تحت تاثیر قرار می‌گیرند.
  • مردان نیز ممکن است دچار این مشکل پوستی شوند، اگرچه شایع نیست. نسبت این بیماری پوستی در مردان به زنان 1 به 9 است.
  • کودکان و جوانان بزرگسالان مرد ممکن است دچار این اختلال شوند اما اصلا متداول نیست.
  • بیماری فاکس فوردایس به هیچ محدوده جغرافیایی یا نژادی محدود نمی‌شود.

فاکتورهای خطر بیماری فاکس فوردایس چیست؟

این بیماری به طور کلی نامتداول است. بیشتر فاکتورهای خطر پیشنهاد شده براساس مشاهدات هستند و اعتبارسنجی نشده‌‌اند. این فاکتورها عبارتند از:

  1. تغییرات هورمونی به خصوص در دوران بلوغ و قاعدگی
  2. عوامل ژنتیکی (افرادی که سابقه خانوادگی داشته باشند.)
  3. استرس‌های هیجانی در محل کار یا خانه
  4. آب و هوای داغ و مرطوب
  5. اصطحکاک مداوم بین پوست و لباس

لازم به ذکر است داشتن یک فاکتور خطر به معنی ابتلا به این بیماری نیست اما احتمال آن را در مقایسه با افرادی که هیچ عامل زمینه‌‌سازی ندارد، افزایش می‌دهد. همچنین باید در نظر داشته باشید برخی عوامل زمینه‌ساز مهم‌تر از سایرین هستند. همچنین نداشتن هیچ یک از این عوامل زمینه‌ساز به معنی عدم ابتلا به این بیماری نیست.

چه عواملی باعث بیماری فاکس فوردایس می‌شوند؟

عامل اختصاصی ایجاد این بیماری دقیقا مشخص نیست و هنوز در حال بررسی و مطالعه می‌باشد. این بیماری شروع خودانگیخته دارد. ریشه‌های مو که به آن‌ها فولیکول گفته می‌شود، در ناحیه شرمگاهی، زیر بغل و پیرامون نوک سینه به نوعی غدد تعریق به نام غدد اپوکرین متصل هستند. این غدد به علت برخی مشکلات داخلی یا خارجی ممکن است مسدود شوند و در نتیجه سلول‌های مرده و ترشحات در آن‌ها تجمع یابد. این وضعیت در نهایت باعث پارگی پیرامون فولیکول مو می‌شود که منجر به خارش و التهاب آن می‌گردد. فولیکول موی مسدود شده به صورت یک تاول یا جوش کوچک قرمز رنگ ملتهب که پاره شده و ترشح دارد، دیده می‌شود. هیچ عفونت باکتریایی یا هر گونه عفونت مرتبط با میکروارگانیسم‌ها در آن دیده نمی‌شود.

تغییرات هورمونی، محرک‌های مربوط به نوسان خلق یا تغییرات مربوط به ترکیب عرق از جمله عوامل کلیدی هستند که آغازگر بیماری فاکس فوردایس می‌باشند. این عوامل ممکن است در فردی که پیش از این دچار این بیماری پوستی شده است، باعث بدتر شدن اوضاع شوند. محیط استوایی گرم و مرطوب می‌تواند این مشکل پوستی را تشدید نماید.

علائم و نشانه‌‌های بیماری فاکس فوردایس چیست؟

غدد آپوکرین عمدتا در سینه‌ها، کشاله ران و زیر بغل قرار دارند. از این رو این ضایعات در نواحی تشکیل می‌شوند. علائم و نشانه‌های آن به صورت زیر است:

  1. جوش‌های کوچک قرمز رنگ (گاهی نیز زرد رنگ) که سطحی صاف و دایره‌ای دارند.
  2. خشک شدن، زبری، پوسته‌پوسته یا ضخیم شدن پوست به علت خارش شدید ناشی از پارگی این تاول‌های ریز
  3. خارش‌های شبانه در حین خواب
  4. ریزش مو
  5. کاهش یا عدم تعریق در این ناحیه

در برخی افراد خارش خفیف بوده یا ممکن است هیچ یک از این علائم وجود نداشته باشد.

تشخیص بیماری فاکس فوردایس چگونه است؟

پزشک برای تشخیص در مورد سابقه خانوادگی، سن، وضعیت استرس بیمار و همچنین داروهای مصرفی، مواد آرایشی مورد استفاده، مشکلات پزشکی، عفونت و غیره سوالاتی می‌پرسد. با این حال این بیماری ممکن است صرفا با معاینه فیزیکی ساده یا نمونه‌برداری پوست تشخیص داده شود. بسیاری از بیماری‌های دیگر نیز ممکن است علائم بالینی مشابهی با این بیماری داشته باشند. ممکن است پزشک برای رد احتمال بیماری‌های دیگر آزمایش‌های بیشتری انجام دهد.

عوارض بیماری فاکس فوردایس چیست؟

برخی از عوارض این بیماری عبارتند از:

  • افزایش استرس
  • تاثیر بر زندگی شخصی و حرفه‌ای
  • باقی ماندن جای جوش
  • نیاز به درمان‌های زیبایی
  • عوارض جانبی داروهای مورد استفاده مانند داروهای ضدالتهاب موضعی
  • احتمال ایجاد عفونت باکتریایی
  • عود بیماری

درمان بیماری فاکس فوردایس چیست؟

چند درمان علامتی برای فاکس فوردایس وجود دارد. هر یک از این درمان‌ها ممکن است در برخی موثر باشد و در برخی افراد تاثیری نداشته باشد. هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و داروهای تجویزی بستگی به شدت بیماری دارند. درمان بلندمدت ممکن است در برخی موارد لازم باشد.

درمان بیماری فاکس فوردایس به صورت زیر است:

  1. داروهای ضدعفونی‌کننده، آنتی‌بیوتیک موضعی، لوسیون یا ژل ضدالتهاب و کورتیکو استروئید. رتینوئیدهای موضعی برای فولیکول مو استفاده می‌شود. داروهای مورد استفاده عبارت‌اند از: آنتی‌بیوتیک، رتینوئیدهای خوراکی، داروهای هورمونی، قرص ضدبارداری و استروئید
  2. درمان زیبایی: درم ابریژن تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. در این درمان جوش،آکنه و لکه‌های پوست با سایش برداشته می‌شوند. این درمان درد دارد به همین علت از بی‌حسی استفاده می‌شود.
  3. نور درمانی یا فتوتراپی: مواجهه کنترل شده با پرتوی فرابنفش به مدت زمان مشخص
  4. درمان‌های جراحی با استفاده از لیزر (حتی برای پیشگیری از بروز مجدد جوش‌ها)
  5. مراقبت از خود، حفظ بهداشت پوست، اجتناب از دست زدن یا پاره کردن تاول‌ها، نوشیدن مقدار کافی آب

با این حال درمان‌های شیمیایی، موضعی و دارویی زیادی ممکن است باعث تحریک بیشتر پوست شوند. چند روش درمانی جایگزین و سنتی نیز برای این بیماری وجود دارد اما از آنجایی که موثق و قابل اطمینان نیست ممکن است نتوان از نظر پزشکی آن‌ها را تایید و یا امتحان کرد.

چگونه می‌توان از بیماری فاکس فوردایس پیشگیری نمود؟

این مشکل پوستی وضعیتی نادر است که در اثر عوامل مختلف ممکن است اتفاق بیفتد. نمی‌توان از بروز این بیماری پیشگیری کرد اما باید فاکتورهای زمینه‌ساز قابل کنترل را مد نظر قرار داد. تصور می‌شود برخی عوامل در بروز این ناهنجاری و یا تشدید آن نقش دارند. با این که این بیماری پوستی کامل شناخته نشده است اما برای پیشگیری از تشدید آن می‌توانید از عواملی مانند آب و هوای داغ و مرطوب یا فعالیت‌های فیزیکی شدید که باعث تعریق زیاد می‌شوند، اجتناب نمایید. افرادی که دچار بیماری فاکس فوردایس هستن، فعالیت ورزشی شنا را انتخاب کنند.

پیش آگهی بیماری فاکس فوردایس چگونه است؟

هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و تلاش‌ها برای درمان علائم و کنترل بیماری انجام می‌شود. در حالت نرمال این بیماری پوستی پس از مدتی خودبه‌‌‌خود بهبود می‌یابد. با این حال ممکن است این امر در مورد تمامی موارد صادق نباشد و درمان بلندمدت در برخی افراد لازم است. از آنچه که وضعیت هر فردی متفاوت است، روش‌های درمانی نیز برای افراد مختلف بسته به وضعیت بیماری و شرایط مالی تفاوت دارد.

سایر اطلاعات مفید برای بیماری فاکس فوردایس

شواهدی وجود ندارد که نشان دهد غذا یا محصولات غذایی خاصی در این بیماری تاثیر می‌گذارند.

طفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس:اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 19424
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *