در اوایل دهه‌ی هشتاد میلادی تزریق چربی در مناطق مختلف بدن به عنوان یک روش برای افزایش حجم بافت‌ها معرفی شد. از جمله مناطقی که در آن تزریق چربی صورت گرفته، پستان‌ها بودند. اما شانس بروز نکروز چربی همواره عامل ایجاد نگرانی بود بخصوص آن که نکروز چربی از نظر خصوصیات رادیوگرافیک با ضایعات بدخیم پستان به سختی قابل افتراق بود.

علاوه‌بر آن گزارش‌هایی از افزایش شیوع سرطان پستان در بیمارانی که تزریق چربی کرده‌اند نیز درمدیا و lirature منتشر شد که نگرانی‌هایی هم در جامعه پزشکی و هم در سطح جامعه ایجاد کرد. اگرچه هیچگاه این گزارش هم نتوانستند این ارتباط را نشان دهند اما همه این عوامل باعث شد انجمن جراحان پلاستیک آمریکا در سال 1987 تزریق چربی در پستان را روشی نامطمئن و حتی خطرناک اعلام کند.

پس از اعلام موضع تزریق چربی در پستان به یک تابو تبدیل شد و دیگر نه بیماری جهت این امر مراجعه می‌کرد و نه جراحی حاضر بود عوارض احتمالی آن را بپذیرد. در دهه نود میلادی بتا معرفی تکنیک آماده کردن چربی توسط coleman و نتایج فوق‌العاده تزریق چربی در صورت، برخی از جراحان را دوباره به فکر انداخت تا از تزریق چربی در پستان استفاده کنند به خصوص آن که این جراحان به خاطر آن که نگران پیگرد قانونی این امر نباشند این قانون را جهت بازسازی‌های پستان بعد از جراحی کانسر انجام دادند. FDA دست جراحان را برای اقدامات نه چندان تائید شده را برای جامعه سرطان پستان مجاز شمرده است.

به گفته دکتر مریم ملکی، با پیشرفت تکنیک‌های تصویری برداری و دیجیتال شدن ماموگرافی‌ها تشخیص تغییرات پستان پس از تزریق چربی بهتر مشخص گردید و افتراق آن از ضایعات بدخیم راحت‌تر شد. مطالعات متعدد انجام شده در اوایل دهده اول سال 2000 مفید بودن و بی‌خطر بودن تزریق چربی برای پستان را گزارش کردند. مجموع نتایج باعث گردید انجمن جراحان پلاستیک آمریکا در جولای 2009 نظر قبلی خود را تغییر داده و آن را روش موثر و بی‌خطری جهت افزایش حجم پستان اعلام کند. چربی را می‌توان هم برای اصلاح غیرقرنیگی پستان‌ها پس از گذاردن پروتز یا همراه بازسازی پستان استفاده نمود.

اما چالش دیگری در اوائل سال 2005 میلادی در مورد تزریق چربی در پستان‌ها مطرح گردید و این چالش‌ها وجود سلول‌های بنیادی (stem cell) در بافت چربی بود. گروهی از دانشمندان معتقد بودند وجود stem cell که توانائی برای رشد داشته اگر چنانچه در محیطی قرار گیرد که مرتبا تحت تاثیر هورمون‌های در حال تغییر حجم باشد می‌تواند زمینه‌ساز بروز سرطان بوده و سلول‌های بنیادی را به سمت تکثیر خودمختار گونه‌ای سوق دهد. اگرچه این صرفا یک نظریه بوده اما نگرانی‌هایی را ایجاد نمود ولی مطالعات evidence base متعددی نتوانستند درستی این نظریه را اثبات نمایند.

چه میزان از چربی در بافت پستان باقی خواهد ماند؟

هیچکس به درستی پاسخی برای این سوال نیافته است اما با توجه به آن که بافت پستان یک بافت لیپوفیلیک بوده بستر مناسبی جهت رشد چربی‌های تزریق شده فراهم می‌آورد. در یک مطالعه که توسط roger khouri انجام شد و در ماه می 1202 در مجله PRS منتشر شد نشان داد حدود 55 درصد چربی تزریق شده در پستان زنده می‌ماند.

  • میزان بقا چربی هم به تکنیک برداشت چربی از بافت و هم به تکنیک تزریق آن بستگی دارد.
  • تزریق چربی به پستان بایستی حداقل 2 تا 3 بار صورت گرفته شود.
  • تزریق از عمق به سطح و به شکل سه بعدی وشعاعی انجام شود و در هر منطقه‌ی تزریق، مقادیر بسیار اندکی چربی تزریق کرد. گزارش‌های متعددی وجود دارد که در آن‌ها به راحتی توانسته‌اند به میزان 150 تا 200 سی‌سی حجم پستان را صرفا با کمک تزریق چربی افزایش دهند.

روش Brava که یک نوع سوتین‌های وکیوم‌دار است نیز می‌تواند حجم پستان را افزایش داد ولی تنهایی تاثیر قابل ملاحظه و طولانی مدت در افزایش حجم پستان ندارد. اما khouri اثبات نمود اگر بتوان همراه با استفاده از brave از تزریق چربی استفاده نمود نتایج دراز مدت آن بهتر شده و میزان باقی ماندن چربی گرافت شده به نسج پستان از حدود 55 درصد به 81 درصد افزایش خواهد یافت. او با این روش به راحتی توانست حدود 250 سی‌سی به حجم پستان اضافه نماید، میزانی که برای بسیاری از بیماران و یا درخواست‌کنندگان افزایش حجم پستان کافی است.

برای مفید بودن این روش لازم است از حداقل یک ماه قبل از تزریق چربی 4 شبانه روز Brava را بپوشد و پس از تزریق نیز به مدت حداقل یک هفته دیگر از این brava استفاده نمایند. نتایج بسیار درخشان این روش امید استفاده از روش‌های کمتر تهاجمی را برای افزایش حجم پستان بیش از پیش افزایش داده است. گرانی پروتز و نگرانی گاه‌وبیگاه از عوارض پروتز پستان، جای پای استفاده از چربی را برای افزایش حجم پستان محکم‌تر کرده به طوری که طی چند سال اخیر این روش به یکی از شایع‌ترین روش‌های جراحی پلاستیک و زیبائی در آمریکا تبدیل شده است.

چربی تزریق شده تا چه زمانی ماندگار است؟

اگر چه برای سوال نیز نمی‌توان پاسخ مشخصی یافت اما به جرات می‌توان گفت چربی باقی‌مانده پس از 6 ماه بصورت پایدار تا سال‌های طولانی باقی خواهد ماند و نگرانی از اثر کوتاه مدت تزریق چربی چندان محلی از اعراب نخواهد داشت.

در بیمارانی که تزریق چربی برای پستان انجام داده‌اند از چه روشی تصاویربرداری بایستی استفاده نمود؟

با توجه به آن که چربی تزریق شده ممکن است نکروز شود می‌تواند باعث بروز علائم نکروز چربی (fat necrosis) در نمای ماموگرافیک شده که تشخیص آن با بیماری‌های بدخیم پستان گاهی مشکل است. اگرچه با دیجیتالیزه شدن روش‌های تصویربرداری و افزایش رزلوشن تصاویر افتراق این عارضه از بسیاری از ضایعات پستان راحت‌تر شده اما کلسیفیکاسیون همراه نکروز چربی (به خصوص در مواردی که حجم زیادی تزریق شده) می‌تواند نگران‌کننده باشد.

در مطالعه‌ای توسط constantini در سال 2012 انجام شد، تفاوت نمای ماموگرافیک نکروز چربی به دنبال تزریق و دیگر ضایعات بدخیم نشان داده شده است. او پیشنهاد می‌کند سونوگرافی دقت بسیار بالایی در تشخیص تغییرات پستان‌ها پس از باز شناساند. اگر بیمار پس از تزریق چربی داشته و می‌تواند قریب به اتفاق این تغییرات را باز شناساند اگر بیمار پس از تزریق چربی متوجه یک توده در پستان خود شد. بیمار بایستی سونو شود. اگر در سنوگرافی توده میکس اکو و هیپرواسکولار بوداند یکاسیون بیوپسی دارد. اما چنانچه هرگونه شکی وجود داشت، انجام MRI فصل‌الخطاب بررسی‌ها بوده و در موردی به غیر از موارد فوق نیاز به بیوپسی و یا اخذ نمونه‌ی بافتی جهت افتراق به دنبال تزریق چربی وجود نخواهد داشت.

بنابراین با توجه به محیط لیپوفیلیک پستان‌ها و با توجه به این که تقریبا تمام خانم‌ها آن قدر چربی دارند که بتوان جهت افزایش حجم پستان از آن استفاده نمود و با عنایت به ماندگاری بالای چربی تزریق شده باید این مودالیته را نیز به عنوان روشی برای augmentation breast در نظر گرفت.

لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری عکس دیدن فرمایید.

آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن: 03116662224



تعداد بازدید از این مطلب: 7261
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *