پسوریازیس چیست؟

پسوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است که در کودکان و بزرگسالان رخ  می‌دهد. ظاهر مشخصه پسوریازیس وجود تکه‌های قرمز، ضخیم و پوسته پوسته در روی پوست (پلاک) است. این پلاک‌ها می‌توانند از نظر اندازه و توزیع از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند. پسوریازیس، در برخی از افراد، ممکن است نواحی کوچکی از پوست را درگیر کند، در حالی که در برخی دیگر ممکن است سطح بزرگی از بدن آنها را بپوشاند. در این مقاله دکتر مریم ملکی، متخصص پوست و مو، در این باره بیشتر توضیح می‌دهد.

نمونه‌ای از پسوریازیس در کودکان

چرا کودک من پسوریازیس دارد؟

به نظر می‌رسد عامل وراثت در این امر نقش داشته باشد. حدود یک سوم افراد مبتلا به پسوریازیس قادر به شناسایی یکی از بستگان مبتلا به پسوریازیس، زنده یا مرده هستند. تخمین زده می‌شود که اگر یکی از والدین مبتلا به پسوریازیس باشد، ۱۵ درصد احتمال دارد که کودک به این بیماری مبتلا شود. اگر هر دو والدین پسوریازیس داشته باشند این میزان به حدود 75 درصد افزایش می‌یابد. جالب اینجاست که اگر کودکی به پسوریازیس مبتلا شود و هیچ یک از والدین مبتلا نباشند، 20 درصد احتمال دارد که برادر یا خواهری نیز به پسوریازیس مبتلا شود. این به این دلیل است که این وضعیت به‌عنوان در برخی از نسل‌ها منتق نمی‌شود، اما در جایی یک پیوند خانوادگی از طریق یک یا هر دو والدین وجود خواهد داشت.

چه چیزی باعث پسوریازیس در کودکان می‌شود؟

علائم تنها در صورتی ایجاد می‌شوند که تحریکی ایجاد شود، که اغلب در کودکان و نوجوانان، پس از عفونت گلو به دلیل باکتری استرپتوکوک ایجاد می‌شود. این نوع پسوریازیس به‌عنوان پسوریازیس گوتیت یا پسوریازیس قطره‌ای شناخته می‌شود، زیرا به شکل لکه‌های قطره‌ای فلس‌دار ظاهر می‌شود. در اپسوریازیس قطره‌ای، تعداد زیادی لکه‌های پوسته‌دار قرمز کوچک به‌سرعت در نواحی وسیعی از پوست ایجاد می‌شوند، اگرچه کف دست و کف پا معمولاً درگیر نمی‌شوند. برخی از این افراد در سنین بالاتر به پسوریازیس نوع پلاک مزمن مبتلا می‌شوند

چه نوع پسوریازیسی در کودکان رخ می‌دهد؟

هر یک از الگوهای پسوریازیس توصیف شده در بزرگسالان را می‌توان در کودکان نیز، مشاهده کرد. این‌ انواع شامل:
  • پسوریازیس وارونه (نواحی قرمز بین چین‌های پوست)
  • پسوریازیس پوست سر (فلس‌های ضخیم که در نواحی پوست سر یافت می‌شود)
  • پسوریازیس ناخن (دیستروفی ناخن مرتبط با پسوریازیس)
  • پسوریازیس حاد گوتیت یا قطره‌ای (پلاک های قرمز کوچک که پس از عفونت ایجاد می‌‌شوند)
  • پسوریازیس پلاک مزمن (پلاک های قرمز با پوسته پوسته شدن در هر نقطه از بدن)
  • پسوریازیس اریترودرمیک (قرمزی شدید که بیشتر یا تمام بدن را می‌پوشاند)
  • پسوریازیس پوسچولار (پوستول‌های شدیدی که به صورت حاد ایجاد می‌شوند)
  • پسوریازیس حساس به نور (در مناطقی که در معرض نور خورشید قرار دارند)
    نمونه‌‌ای از پسوریازیس پوست سر در کودکان

نمونه‌‌ای از پسوریازیس پوست سر در کودکان

توجه داشته باشید که، پسوریازیس گوتیت، صورت و وارونه، به ویژه در کودکان شایع است.

چه چیزی باعث پسوریازیس می‌شود؟

پسوریازیس دارای یک جزء ژنتیکی قوی است و به دلیل فرآیندهای غیرطبیعی، است که در تنظیم سیستم ایمنی به‌وجود می‌آید. پسوریازیس ممکن است با استرس، آسیب، داروها و عفونت‌ها (به ویژه لوزه استرپتوکوکی)، تشدید شود. پسوریازیس مسری نیست، بنابراین، کودکان مبتلا نیازی به جداسازی از کودکان دیگر ندارند.

پسوریازیس در نوزادان چگونه است؟

نوزادان می‌توانند پسوریازیس را در ناحیه پوشک داشته باشند و باعث ایجاد بثورات قرمز روشن، یا پلاک‌های پسوریازیس معمولی شوند. به نظر نمی‌رسد کودکی که در دوران کودکی به پسوریازیس پوشک مبتلا شده باشد، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به سایر اشکال پسوریازیس در زندگی بعدی باشد.

 پسوریازیس چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص پسوریازیس معمولا به صورت بالینی انجام می‌شود، که شامل معاینه پزشک و تشخیص پوست بر اساس ظاهر نواحی آسیب دیده است.

پلاک‌ها به طور متقارن توزیع می‌شوند. آنها به برخی از نواحی، مانند پوست سر، آرنج و زانو، و یا چین‌های پوستی مانند پشت گوش، زیر بغل و کشاله ران، تمایل دارند. پلاک‌های پسوریازیس دارای حاشیه مشخص، قرمز و با سطح پوسته پوسته هستند. اغلب سابقه خانوادگی پسوریازیس وجود دارد.

گاهی اوقات، بیوپسی پوست ممکن است برای تشخیص پسوریازیس از سایر بیماری‌های پوستی که ممکن است مشابه به نظر برسند ضروری باشد.

شدت پسوریازیس چگونه ارزیابی می‌شود؟

ارزیابی شدت پسوریازیس می‌تواند به تصمیم‌گیری در مورد مناسب‌ترین روش درمانی کمک کند. شدت پسوریازیس را می‌توان به روش‌های زیر تعیین کرد:

  • میزان سطح بدن درگیر را محاسبه کنید
  • نمره PASI (ناحیه پسوریازیس و شاخص شدت) را تخمین بزنید. همچنین نمره PO-PASI پسوریازیس بیمار محور، را ببینید.
  • از یک پرسشنامه برای ارزیابی کیفیت زندگی کودک استفاده کنید.

افراد مبتلا به پسوریازیس شدید، بهتر است توسط یک متخصص پوست و مو درمان شوند. کودکان و نوجوانان مبتلا به پسوریازیس می‌توانند اثرات روانی و اجتماعی قابل توجهی را تجربه کنند و ممکن است به نظر متخصص پوست، متخصص اطفال و مشاور نیاز داشته باشند.

چه درمانی برای کودکان مبتلا به پسوریازیس در دسترس است؟

اگرچه پسوریازیس هیچ درمانی وجود ندارد، چندین گزینه درمانی برای درمان پسوریازیس در دسترس است.

درمان موضعی

به طور کلی، پزشکان سعی می‌کنند پسوریازیس را در کودکان با درمان‌های موضعی کنترل کنند، زیرا آنها بی‌خطرترین هستند. گاهی اوقات ممکن است از نور UV یا درمان‌های سیستمیک استفاده کنند. نیازهای درمانی هر فرد، کودک یا بزرگسال، متفاوت است.

درمان‌های موضعی برای همه کودکان مبتلا به پسوریازیس مناسب است و ممکن است تنها درمان مورد نیاز برای پسوریازیس خفیف تا متوسط ​​باشد.

آنالوگ‌های ویتامین D، مانند کلسیپوتریول دو بار در روز روی پلاک‌ها اعمال می‌شود.

کورتیکواستروئیدهای موضعی در قدرت‌های مختلف وجود دارند، و معمولاً برای دوره‌های کوتاه مدت یا به‌صورت فقط ۲ تا ۳ بار در هفته، در درمان‌های طولانی‌مدت، استفاده می‌شوند.

ترکیبات حاوی دیترانول، معمولا در تماس کوتاه استفاده می‌شود، اما استفاده از آنها مشکل است زیرا آنها باعث تغییر رنگ یا لک شدن لباس و رختخواب می‌شوند و همچنین، می‌توانند پوست را تحریک کنند. قطران زغال سنگ، ممکن است برای استفاده در کودکانی که صورت یا اندام تناسلی انها درگیر نشده، مناسب باشد. قطران، مخصوصاً برای پسوریازیس پوست سر مفید است، اما بسیاری از کودکان از بوی آن بیزارند.

فتوتراپی

نوردرمانی «UVB باند باریک» اغلب در کودکان مبتلا به پسوریازیس، به ویژه در افراد بالای ۱۰ سال استفاده می‌شود. پسوریازیس پلاک مزمن نازک و پسوریازیس گوتیت با فطره‌ای، بهترین پاسخ را می‌دهند. یک دوره درمانی، معمولاً نیاز به مراجعه ۳ بار در هفته و برای مدت ۶ تا ۱۲ هفته دارد. باند پهن UVB و PUVA در برخی از مراکز موجود است.

درمان پسوریازیس با فتوتراپی

متوترکسات

قرص‌ متوترکسات، به‌صورت یک بار در هفته، برای کودکانی که با آماده‌سازی‌های موضعی یا فتوتراپی بهبود رضایت‌بخشی نداشته‌اند، تجویز می‌شود و مفید است. اطلاعات مربوط به استفاده از متوترکسات در کودکان نسبت به بزرگسالان کمتر است. با این حال، چندین گزارش موردی، بهبود بالینی قابل توجهی را، در کودکان ۲ ساله با تحمل عالی نشان داده است. آزمایش خون منظم برای نظارت بر ایمنی لازم است.

عوامل بیولوژیک

عوامل بیولوژیک (مانند اتانرسپت زیر جلدی و تزریق داخل وریدی اینفلیکسیماب) فقط باید در کودکان مبتلا به پسوریازیس شدید که به درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهند، استفاده شود. بیولوژیک‌ها در کودکان بی‌خطر هستند، اگرچه عوارض جانبی جدی (به ویژه عفونت) گزارش شده است. استفاده از داروهای بیولوژیک، با مشاوره متخصص پوست انجام می‌شود.

گزینه‌های درمانی برای پسوریازیس

چشم انداز کودکان مبتلا به پسوریازیس چیست؟

پسوریازیس در کودکان ممکن است طی چند ماه پس از تظاهر کاملاً برطرف شود، به خصوص اگر پلاک‌های گوتیت، به‌دنبال عفونت ایجاد شوند. با‌این حال، در برخی از کودکان ابتلا به پسوریازیس مزمن، اغلب مادام العمر است و پیشرفت می‌کند. پسوریازیس پلاکی مزمن که زودرس شروع می‌شود، به ویژه پایدار و درمان آن چالش برانگیز است. عوارضی مانند آرتریت پسوریاتیک و بیماری کبدچرب غیرالکلی نیز ممکن است رخ دهد. در پایان دکتر مریم ملکی یادآوری می‌کند، به کودکان مبتلا به پسوریازیس شدید باید توصیه شود که وزن مناسبی داشته باشند، ورزش منظم داشته باشند و از سیگار کشیدن خودداری کنند.  

تعداد بازدید از این مطلب: 317
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *