چگونه اسپیرونولاکتون به درمان آکنه های هورمونی کمک می کند؟

آکنه ولگاریس (Acne vulgaris) به طور معمول به عنوان یک اختلال محسوب می شود که بیشتر بر روی نوجوانان تاثیر می گذارد؛ اما با این حال، معمولا افراد قبل از دوره نوجوانی و پس از بلوغ نیز به طور رایج تحت تأثیر این مشکل هستند.

در طول 10 سال گذشته بیماران سرپایی این مشکل که سن 25 سال یا بیشتر دارند، افزایش یافته است.

آکنه ولگاریس می تواند تأثیرات مهمی بر روی جنبه های احساسی (emotional) و روانشناختی (psychological) فردی که تحت تأثیر این مشکل هست بگذارد، طوری که مورد مقایسه با سایر بیماری های عمده (major disease) قرار گرفته است از لحاظ میزان تأثیر منفی که بر کیفیت زندگی(quality of life) می‌گذارد.

 در حالی که بسیاری از افراد در دوران نوجوانی آکنه ولگاریس  را تجربه می کنند و همان زمان نیز تمام می شود، یک گروه از بیماران وجود دارند که در سنین بالاتر مانند بزرگسالی با  مشکل ماندگاری (persistence) این آکنه روبرو می‌شوند و همچنین در بعضی از افراد در دوره بزرگسالی به خصوص در زنان شروع به بروز (onset) آکنه ولگاریس می‌زنند.

به دلیل اینکه آکنه به عنوان یک "بیماری نوجوانان" (disease of teenagers) در نظر گرفته می شود، بزرگسالان ممکن است بیشتر نسبت به آکنه خود توجه کنند و اضطراب اجتماعی (social anxiety) بیشتری را تجربه کنند زیرا اگرچه دوران نوجوانی شان گذشته است ولی آنها متعجب هستند از اینکه چرا هنوز هم  آکنه دارند  و یا در حال تشکیل لکه های آکنه جدید هستند.

بیشتر بیماران بزرگسال آکنه ولگاریس  را  خانم ها تشکیل میدهد. همچنین درمان های معمولی آکنه ولگاریس در  بیماران پس از بلوغ (postadolescent) از ۷۹ تا ۸۲ درصد موارد نشان داده شده است که با شکست همراه بوده است. به عنوان مثال  گزارش شده است داروی ایزوترتینوئین خوراکی (Oral isotretinoin) در ۱۶ تا ۳۲ درصد از این زیرگروه بیماران با شکست در درمان همراه بوده است. شناسایی این موضوع که  زنان بزرگسال دارای  آکنه وولگاریس  به درمان های هورمونی ضد آندروژن (antiandrogenic hormonal therapies) پاسخ می دهند، باعث شده است تا علاقه پایداری به اسپیرونولاکتون (spironolactone) خوراکی نشان داده شود.

آکنه هورمونی (Hormonal acne) یک شکل بسیار رایج از آکنه است. این آکنه معمولا در قسمت  پایینی گونه ها، خط فک و چانه ظاهر می‌شود. این نوع آکنه معمولا  در زنان و افرادی که در حین تولد به عنوان جنس مونث محسوب می‌شوند در دوران نوجوانی و بزرگسالی شان بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند. داروهای خوراکی می‌توانند برای برخی از افراد مبتلا به آکنه هورمونی مفید باشد. شاید شنیده باشید که برخی از انواع قرص‌های پیشگیری می‌تواند به درمان آکنه کمک کنند. داروی های خوراکی دیگری که ممکن است شنیده باشید دارویی به نام اسپیرونولاکتون است که با نام تجاری Aldactone®️ شناخته می‌شود.

برای یادگیری بیشتر، دکتر مریم ملکی درباره آکنه هورمونی، اسپیرونولاکتون و افرادی که ممکن است از این درمان

 بهره مند شوند توضیح می‌دهد.

 

چگونه اسپیرونولاکتون آکنه را درمان می‌کند؟

اسپیرونولاکتون یک دارویی است که دهه‌هاست برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلب به عنوان یک دیورتیک (قرص آب) (diuretic (“water pill”))استفاده می‌شود.

پس چرا این دارو برای آکنه استفاده می‌شود؟

اسپیرونولاکتون با تأثیر بر هورمون‌های خاص در بدن فشار خون را کاهش می‌دهد که این هورمون‌ها به طور اتفاقی نیز نقشی در آکنه هورمونی دارند. دکتر ریکوتی توضیح می‌دهد: " پزشکان پوست سال‌هاست که اسپیرونولاکتون را به عنوان یک گزینه درمانی مطالعه شده و موثر برای درمان آکنه هورمونی استفاده می‌کنند."

 

عملکرد اسپیرونولاکتون چگونه است ؟

به واسطه تغییر هورمون‌ها، به ویژه هورمون‌های اندروژن(androgen)، که شامل تستوسترون است، به مقدار جزئی آکنه را تحریک می کند و تحت تاثیر قرار میدهد. هورمون‌های اندروژن گاهی به عنوان "هورمون‌های مردانه" شناخته می‌شوند، اما ما چه مردان چه زنان همه ما این هورمون ها را با مقادیر مختلفی در بدن خود داریم، زیرا آنها نقش مهمی در دوران بلوغ و سلامت تولید مثلی دارند.

وقتی مقدار زیادی از این هورمون‌های اندروژن در بدن خود داریم، می‌تواند منجر به افزایش تولید سبوم (sebum) های پوستی که یک ماده چرب در غده‌های پوستی ما است بشود. چربی پوستی نیز باعث بسته شدن منافذ باز ومنجر به ایجاد  جوش های هورمونی سر سیاه (blackheads) و جوش های سر سفید (whiteheads) و کیست (cysts) می‌شود.

اسپیرونولاکتون به کاهش هورمون‌های اندروژن کمک می‌کند، که در نتیجه باعث کاهش تولید چربی پوستی و آکنه شده  و در نهایت باعث بهبود آن می‌شود. آکادمی آمریکایی پزشکان  پوست  (AAD)  بیان می‌کند که اسپیرونولاکتون باعث کاهش آکنه 50٪ تا 100٪ می‌شود.

اسپیرونولاکتون

چه دوزی از این دارو معمول است؟

اسپیرونولاکتون به طور معمول به صورت یک داروی خوراکی (به صورت قرص) با دوزهای مختلف بین 25 میلی‌گرم (mg) تا 200 میلی‌گرم در روز تجویز می‌شود. پزشک شما معمولا با یک دوز کمتر شروع می کند و به تدریج دوز را به مرور زمان در صورت مقاوت به درمان افزایش می‌دهد. تحقیقات نشان می‌دهد که برای بیشتر افراد یک دوز کمتر مانند 50 میلی‌گرم در روز برای درمان آکنه هورمونی کافی است. توصیه نمی‌شود قبل از مشورت با پزشک خود، دوز اسپیرونولاکتون خود را افزایش دهید.

 

چه مدت طول می‌کشد تا این دارو اثر داشته باشد؟

آکادمی آمریکایی پزشکان پوست (AAD) می‌گوید بیشتر افراد در چند هفته اول کاهش جوش‌ها و چربی پوستی را با درمان بوسیله اسپیرونولاکتون خوراکی مشاهده خواهند کرد. امّا درمان بیشتر آکنه‌های  پوست حداقل به صورت مستمر سه ماه نیاز دارند تا بهبودی قابل مشاهده باشد.

 

کدام داروی ضد بارداری (Contraceptives) خوراکی را  می توان همزمان با اسپیرونولاکتون مصرف کرد؟

اسپیرونولاکتون می‌تواند به‌عنوان مونوتراپی (به صورت تنهایی) یا به‌صورت ترکیبی با سایر داروها مانند دارو های ضد بارداری  استفاده شود.

اسپیرونولاکتون را می توان  به‌صورت مونوتراپی به خصوص در خانم‌هایی که نسبت به دارو های ضد بارداری حساسیت (intolerant) دارند و یا نگرانی در رابطه با  افزایش عوارض احتمالی دارو های ضد بارداری (مانند لخته‌های خونی یا سکته) و یا اثرات جانبی مرتبط با دارو های ضد بارداری مانند ملاسما (melasma) را نمی‌خواهند، مصرف کرد.

همچنین هنگامی که  از اسپیرونولاکتون به‌صورت ترکیبی با دارو های ضد بارداری استفاده می شود مزایای اضافی در بهبود آکنه ولگاریس می تواند داشته باشد و همچنین نگرانی‌های اضافی درباره بارداری ناخواسته را در هنگام مصرف اسپیرونولاکتون کاهش دهد.

همچنین خانم‌های با پتاسیل باروری می‌بایست از یک شیوه قابل اطمینان کنترل بارداری استفاده کنند تا از اینکه در دوران بارداری قرار بگیرند و حالات زنانگی (feminization) شدن جنین مذکر، جلوگیری شود.

آیا کپسول‌های آنتی‌بیوتیک خوراکی‌ای وجود دارند که نباید با اسپیرونولاکتون استفاده شوند یا نیاز به احتیاط بیشتری باشد ؟

اسپیرونولاکتون به‌صورت ایمن و موثر با کپسول‌های آنتی‌بیوتیک شامل تتراسیکلین، اریترومایسین و آموکسی سیلین مصرف  شده‌است.

امّا باید توجه داشت که کوتریموکسازول (Cotrimoxazole) را نباید با اسپیرونولاکتون ترکیب شود، زیرا خطر هایپرکالمی (افزایش غلظت پتاسیم خون) ممکن است افزایش یابد.

 

آیا استفاده از اسپیرونولاکتون در بیماران آکنه دار ایمن است؟

استفاده بلندمدت اسپیرونولاکتون از نظر ایمنی تایید شده است، زیرا از سال ۱۹۶۰ توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تأیید شده‌است. اسپیرونولاکتون به‌صورت کلی در خانم‌ها به‌خوبی تحمل می‌شود و اثرات جانبی محتمل آن یعنی هایپرکالمی و افزایش خطر سرطان، با توجه به شواهد ناکافی، مورد پشتیبانی قرار نمی گیرد.

اسپیرونولاکتون

عوارض  احتمالی

از آنجایی که اسپیرونولاکتون خوراکی یک داروی استفاده شده برای درمان فشارخون بالا است، ممکن است باعث کاهش فشارخون شود. در صورتی که در حین مصرف اسپیرونولاکتون خوراکی دچار علایم کاهش فشار خون همچون سرگیجه و سبکی سر داشتید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک شما قبل از شروع دارو و در بازدیدهای پس از آن فشارخون شما را بررسی خواهد کرد.

اسپیرونولاکتون یک داروی دیورتیک است، به این معنی که در حین مصرف دارو، شما ممکن است بیشتر ادرار کنید. بنابراین، در طول مدت مصرف این دارو، نوشیدن مقدار کافی آب بسیار مهم است و در زمان‌هایی از فعالیت‌های فیزیکی شدید (مانند تمرینات ماراتنی و یا فعالیت بدنی شدید دیگر) باید مصرف دارو را قطع کنید.

همچنین، در رابطه با ارتباط احتمالی این دارو با سرطان پستان  هشدار داده شده است. با این حال، انجمن آمریکایی پزشکان پوست گفته است که این هشدار مربوط به مطالعات حیوانی و آن هم با دوزهای بسیار بالای اسپیرونولاکتون است. برای درک هر گونه خطر سرطان پستان در افراد مرتبط با اسپیرونولاکتون، نیاز به مطالعات بیشتری می‌باشد.

سایر اثرات جانبی شامل:

  • حساسیت و بزرگ شدن پستان

  • خستگی

  • سردرد

  • پریودی بی نظم

  • کاهش لذت جنسی

  • عفونت مجاری ادراری

  • پلی اوریا (احساس ادرار کردن بیش از حد)

مردانی که اسپیرونولاکتون مصرف می‌کنند، معمولاً با ژینوکامستیا (بزرگ شدن سینه ها) (gynecomastia)، کاهش لذت جنسی و زنانه شدن عمومی (general feminization) روبرو می‌شوند، که منجر به قطع درمان می‌شود. به همین دلیل، به‌طور کلی، برای درمان اکنه در مردان اسپیرونولاکتون تجویز نمی شود.

چه کسانی نباید اسپیرونولاکتون بخورند؟

افرادی که باردار هستند، کسانی که برنامه بارداری دارند و یا در طول شیردهی هستند به‌دلیل خطر جدی بروز مشکلات تولد (جنینی) نباید اسپیرونولاکتون را بخورند.

افرادی که ممکن است باردار شوند، قویاً توصیه می‌شوند که هنگام مصرف اسپیرونولاکتون از دارو های پیشگیری از بارداری نیز استفاده کنند. زیرا برخی از داروهای ضد بارداری درمان آکنه را نیز انجام می‌دهند، پزشک شما ممکن است توصیه کند همزمان با اسپیرونولاکتون از یک دارو ضد بارداری  هم استفاده کنید تا درمان جوش موثرتر باشد، و همچنین پیشگیری از بارداری صورت گیرد.

اسپیرونولاکتون

به دلیل اثرات اسپیرونولاکتون در کاهش تستوسترون و دیگر هورمون‌های آندروژن، معمولاً اسپیرونولاکتون خوراکی برای افرادی که به عنوان یک مرد هویت می‌پذیرند و یا کاهش سطح هورمون آندروژن مورد نظر نیست، توصیه نمی‌شود.

اگر شما یک تاریخچه خانوادگی قوی از سرطان پستان دارید، پزشک شما ممکن است در خصوص مصرف اسپیرونولاکتون مخالف باشد.

همچنین اسپیرونولاکتون را نباید با مهار کننده‌های  ACE، به دلیل خطر هایپرکالمی که وجود دارد مصرف شود.

مصرف احتیاطی با سایر داروها در کنار اسپیرونولاکتون نیز ذکر شده است به عنوان مثال، مصرف الکل، باربیتورات و یا مواد مخدر بهتر است اجتناب شود زیرا ممکن است هیپوتانسیون ارتوستاتیک (کاهش فشار خون در اثر تغیر وضیعت) را تقویت کنند.

آیا نیاز است در حین مصرف اسپیرونولاکتون آزمایش خون انجام شود؟

مصرف اسپیرونولاکتون خوراکی می‌تواند باعث افزایش پتاسیم در خون شود، به ویژه در صورتی که فرد بیماری کلیوی داشته باشد، اگر در غیر این صورت سالم هستید و بیماری کلیوی ندارید، ممکن است در حین مصرف دارو نیازی به آزمایش خون نباشد. اگر بیماری کلیوی دارید، پزشک شما ممکن است در بازدیدهای پیگیری، سطح عملکرد کلیه و پتاسیم را چک کند.

مطالعات نشان دادند که سطوح پتاسیم سرم به مقدار بیشتر از گروه های کنترل‌ افزایش نمی یابد و نتیجه گرفته شده است که مانیتورینگ منظم پتاسیم برای گروه نسبتاً جوان و سالم لازم نیست.

چه مدت باید اسپیرونولاکتون مصرف کنم؟

اسپیرونولاکتون درمانی (cure) برای آکنه نیست، اما بسیاری از افراد تجربه بهبود آکنه را در حین مصرف این دارو را داشته‌اند. دوره زمان دقیقی برای مصرف اسپایرونولاکتون تعیین نشده است و می‌توانید هر زمانی بطور اختیاری مصرف این دارو را متوقف کنید.

معمولاً مصرف اسپیرونولاکتون با دوزهای 25-100 میلی‌گرم در روز شروع می‌شود و هر 6 تا 8 هفته دوز آن تا رسیدن به دوزی که آکنه را درمان می‌کند، افزایش می‌یابد.

 برای مصرف این دارو چندین نوع رژیم درمانی وجود دارد. بهبود آکنه ممکن است ۳ تا ۶ ماه طول بکشد تا نتیجه ان دیده شود. دوز معمول برای مشکلات پوستی 50-150 میلی‌گرم در روز است.

بعضی بیماران دوز 25 میلی‌گرم را به عنوان دوز نگهدارنده مصرف می‌کنند و در صورت شدید شدن آکنه، دوز آن را به 50 یا حتی 100 میلی‌گرم در روز افزایش می‌دهند، سپس به دوز " نگهدارنده " خود بازمی‌گردند.

بعضی پزشکان برای بهبود نتایج، همراه اسپیرونولاکتون، آنتی‌بیوتیک نیز تجویز می‌کنند.

 

چه درمان های دیگری برای آکنه موجود است ؟

اسپیرونولاکتون فقط یکی از بسیاری از داروهایی است که پزشکان پوست و ارائه دهندگان پوستی روزانه برای درمان جوش استفاده می کنند.

"بسته به شخص، شدت جوش و اهداف درمان جوش، ممکن است ابتدا با درمان های موضعی شروع کنیم-مثل شستشو های ضد آکنه (anti-acne) و کرم های ضد آکنه (anti-acne) ".

"در برخی افراد که می خواهند بهبودی بیشتری در درمان جوش خود ببینند، ممکن است داروهایی مثل اسپیرونولاکتون به رژیم فعلی شان اضاف شود."

اثر مهاری اسپیرونولاکتون بر اندروژن در سطوح مختلف فیزیولوژیکی منجر به استفاده اسپیرونولاکتون در زنان مبتلا به آلوپسی اندروژنی (androgenic alopecia)، هیرسوتیسم وکسانی که تولید چربی اضافه دارند شده است که با نتایج موفقیت آمیزی همراه باشد.

 

آخرین دستاوردها در درمان جوش

اسپیرونولاکتون به تازگی به عنوان کرم موضعی در دسترس قرار گرفته است، که برای افراد خاصی می تواند گزینه مناسبی باشد.

"اگر شما ترجیح می دهید داروهای خوراکی را مصرف نکنید یا به علت عوارض جانبی و یا واکنش هایی دارویی اسپیرونولاکتون خوراکی را مصرف نکنید، پزشک شما ممکن است کرم موضعی را توصیه کند."

نکته اخر

اگر روش درمانی فعلی شما جواب نمی دهد یا مطمئن نیستید از کجا شروع کنید یا چه محصولاتی را امتحان کنید، دکترمریم ملکی پیشنهاد می کند که شما به پزشکان سلامت حرفه ایی مراجعه کنید، مانند  پزشکان پوست و یا زیر نظر ارائه دهنده های مراقبت های اولیه.

"دکتر ملکی به هر کسی که مشکل آکنه و یا هر بیماری پوستی دیگری دارد که راضی نیست، پیشنهاد می دهد که به یک پزشک مراجعه کند. حتی اگر به داروهای نسخه شده علاقه ندارد، زیرا یک پزشک می تواند به شما کمک کند تا درک کنید که چه مسیله ایی برای شما وجود دارد و چه راه کاری می تواند برای شما کارساز باشد . "



تعداد بازدید از این مطلب: 1666
لطفا از عکس‌های قبل و بعد بیماران در گالری تصاویر دیدن فرمایید.
آدرس: اصفهان-خ چهارباغ بالا جنب مجتمع پارک ساختمان گلستان طبقه فوقانی بانک سپه مرکز لیزر هور (دکتر مریم ملکی)

تلفن :03136662224

۰ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *